Η δύση…της Αυγής

Αλέξανδρος Τσατσαρούνος

απο Cyclades Open

Η Αυγή εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου 1952, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας της εφημερίδας Δημοκρατική στις 19 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου. Πρώτος διευθυντής της Αυγής ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης (1915-2000), ο οποίος είχε διατελέσει και διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ Ελεύθερη Ελλάδα, ενώ ο τίτλος της εφημερίδας επιλέχθηκε από τον προέδρο της ΕΔΑ, Γιάννη Πασαλίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε από το όνομα της κόρης του στελέχους της ΕΔΑ Λευτέρη Τζάκου, που του είχε πει: «Υπάρχει ωραιότερο όνομα από το Αυγή, το όνομα της κόρης μου;».

Αυγή, 24 Αυγούστου 1952

Αρχικά ο αρμόδιος υπουργός Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας θα απαγορεύσει την έκδοση της Αυγής. Τότε ο Βασίλης Εφραιμίδης επισκέφθηκε, ως εκδότης της εφημερίδας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλο για να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση. Σύμφωνα με τη διήγηση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Λεονταρίτη, ο Σ. Βενιζέλος κάλεσε στο γραφείο του τον διοικητή Ασφαλείας Θεόδωρο Ρακιντζή και τον ρώτησε γιατί δεν δίνει την άδεια. «Διότι ο κύριος απ’ εδώ έχει φάκελο που δεν χωράει μέσα στο δωμάτιο», για να απαντήσει ο Σ. Βενιζέλος: «Κλείδωσε λοιπόν τον φάκελο στο συρτάρι και δώσε την άδεια».

Τα πρώτα γραφεία της Αυγής – Πανεπιστημίου & Ομήρου

Μεταξύ των πρώτων συνεργατών της Αυγής ήταν οι: Άρης Αλεξάνδρου, Έλλη Αλεξίου, Κώστας Βάρναλης, Τάσος Βουρνάς, Ασημάκης Γιαλαμάς, Ρόζα Ιμβριώτη, Γιάννης Ιμβριώτης, Λεωνίδας Κύρκος, Τάσος Λειβαδίτης, Σπύρος Λιναρδάτος, Χαρίλαος Μάνος, Νίκος Παπαπερικλής, Τίτος Πατρίκιος, Ηρακλής Τζάθας, Θανάσης Τσουπαρόπουλος κ.ά.

Τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβαν κατά σειρά την περίοδο 1952-1967 οι: Βασίλης Εφραιμίδης (1952-1956), Μανώλης Γλέζος (1956-1958), Λεωνίδας Κύρκος (1958-1962), Πότης Παρασκευόπουλος (1962-1967) και μετά το 1974 οι Κώστας Χατζηαργύρης, Θανάσης Τσουπαρόπουλος, Αντώνης Μπριλλάκης, Γρηγόρης Γιάνναρος, Δημήτρης Ψυχογιός, Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Κώστας Κάρης, Νίκος Φίλης, Κωστής Νικολακάκος και Άγγελος Τσέκερης.

Η Αυγή και η Καθημερινή της Ελένης Βλάχου ήταν οι μοναδικές εφημερίδες που προλάβαν να εκδώσουν φύλλο με την είδηση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Στον υπέρτιτλο του τελευταίου φύλλου της Αυγής πριν τις 4 Αυγούστου του 1974, όταν επετράπη και πάλι η κυκλοφορία της, αναφερόταν:

«Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».

Αυγή, 21 Απριλίου 1967

Η Αυγή κυκλοφόρησε αρχικά ως εβδομαδιαία εφημερίδα, ενώ από τις 26 Οκτωβρίου 1952, ενόψει των εκλογών της 16ης Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, μετεξελίχθηκε σε καθημερινή έκδοση- δημοσιογραφικό όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).

Τον Αύγουστο του 1974 η Αυγή επανεκδόθηκε από το ΚΚΕ Εσωτερικού, ως κομματικό όργανο, ενώ στη συνέχεια στήριζε τον Συνασπισμό της Αριστεράς. Το 1998 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Μετοχική Εταιρεία από Ατομική Εταιρεία του Λευτέρη Βουτσά, ο οποίος παρέμεινε εκδότης και ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Α.Ε.

Η μετατροπή σε Α.Ε. έγινε με την προοπτική το μετοχικό κεφάλαιό της να μοιραστεί στον Συνασπισμό (10% με προοπτική να αυξηθεί σε 25%), στους εργαζόμενους (10%) και το υπόλοιπο ποσοστό να πωληθεί σε αναγνώστες και φίλους της Αυγής. Ο στόχος της τότε ηγεσίας του ΣΥΝ τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Τα προβλήματα της Αυγής ξεκίνησαν στις 13 Ιανουαρίου 1999 όταν οι εργαζόμενοι κήρυξαν 24ωρη απεργία -την πρώτη στην εφημερίδα- μετά την απόφαση του τότε προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, να διορίσει το Δ.Σ. και στη θέση του διευθυντή το κομματικό στέλεχος Δημήτρη Χατζησωκράτη. Είχε προηγηθεί ο διορισμός από 6 από τα 11 μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. στη θέση του διευθυντή τού δημοσιογράφου Ανταίου Χρυσοστομίδη, απόφαση που βρήκε αντίθετη την πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι σε συνέλευσή τους καταψήφισαν την πρόταση του Δ.Σ.

Τα τελευταία 20 χρόνια η Αυγή είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η έκδοσή της συνεχιζόταν με την οικονομική στήριξη του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα αυτά οδήγησαν σε -σημαντικές κάποιες φορές- καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων, σε συσσώρευση χρεών

Στις 12 Ιανουαρίου 2022 ο διευθυντής της Αυγής Άγγελος Τσέκερης ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας και ότι ο ίδιος παραιτείται, καθώς απέτυχε στον στόχο του να κάνει την εφημερίδα οικονομικά βιώσιμη.

[UPD-14.01.2022]
Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Αυγής, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

.

«Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανεπιβεβαίωσε ομόφωνα την εμπιστοσύνη του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αυγής και εξουσιοδότησε τα μέλη του να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας».

.

Δείτε το δημοσίευμα εδώ

.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Το πρώτο φύλλο της Αυγής μετά την πτώση της χούντας (4 Αυγούστου 1974)

.

Δείτε επίσης