Δυστύχημα στα Τέμπη: Στον ανακριτή Ιταλοί εμπειρογνώμονες 

απο Cyclades Open

Στον εφέτη – ανακριτή της Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, βρίσκονται Ιταλοί εμπειρογνώμονες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη για να καταθέσουν σχετικά με το «μαύρο κουτί» του μοιραίου τρένου.

Οι τέσσερις εμπειρογνώμονες θα μιλήσουν για το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που συγκρούστηκε τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου με την εμπορική, οδηγώντας στον θάνατο 57 ανθρώπους.

Τα συμπεράσματα των Ιταλών θα συμπεριληφθούν το τελικό πόρισμα της Δικαιοσύνης από το οποίο θα εντοπιστεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα πέρα των επτά για τους οποίους έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη.

Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, και δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, που κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος ως υπεύθυνοι για τη μετάταξη και την τοποθέτηση του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας. 

Ο κ. Μπακαΐμης δεν έκρινε προφυλακιστέα τα τρία στελέχη μετά τις απολογίες τους. Ο κ. Πατέρας ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειές του ήταν νόμιμες, καθώς, όπως είπε, απλώς επικύρωσε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Οργανισμού, μεταθέτοντας έτσι την ευθύνη στους άλλους δύο κατηγορούμενους, τη διευθύντρια Προσωπικού, Στέλλα Κολιοπούλου, και τον Αθανάσιο Κοτταρά, τότε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τελευταίοι υποστήριξαν ότι τη στιγμή της αξιολόγησης του 59χρονου, όσο ήταν δηλαδή υποψήφιος για τη θέση του σταθμάρχη, δεν προβλεπόταν κάποιο ηλικιακό όριο. Ο ισχυρισμός ωστόσο έρχεται σε σύγκρουση με το γεγονός πως το αίτημα για τη κάλυψη της θέσης αυτής από τον ΟΣΕ είχε ως απαιτούμενη προϋπόθεση το ηλικιακό όριο των 48 ετών.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης