ΕΑΓΜΕ: Εγκατάσταση τηλεμετρικών Σταθμών στο γεωθερμικό πεδίο Ν. Απολλωνίας Θεσσαλονίκης

απο Cyclades Open

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), στα πλαίσια (α) της θεσμοθετημένης από αυτήν παρακολούθησης των γεωθερμικών πεδίων της χώρας μέσω εγκατάστασης καταγραφικών σταθμών και (β) της υλοποίησης των Υποέργων «Διαχειριστικά σχέδια Γεωθερμικών Πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας» (ΔΙΑ.ΓΕΩΘ.) και «Δράσεις για την Ορθολογική και Αειφόρο Αξιοποίηση της Γεωθερμίας – GEOTHERM» προχώρησε στην εγκατάσταση τεσσάρων (4) νέων τηλεμετρικών σταθμών στο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Ν. Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, κατά τη χρονική περίοδο 5-8 Ιουλίου 2022, για την εφαρμογή Πρότυπου Σχεδίου Διαχείρισης.

Οι θέσεις των γεωτρήσεων των τηλεμετρικών σταθμών APL-G1, APL-GV1P,  APL-GV5P και APL-K1 (κόκκινες κουκίδες)  σε σχέση με τις λοιπές γεωθερμικές γεωτρήσεις (πορτοκαλί δακτύλιοι) του πεδίου Ν. Απολλωνίας.

Η εγκατάσταση των νέων γεωθερμικών τηλεμετρικών σταθμών πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. αποτελούμενο από τους: (α) Δρ Απόστολο Αρβανίτη, Γεωλόγο-Γεωθερμικό, Προϊστάμενο ΓΕΩΘΕ, (β) Μάρκο Ξενάκη, Γεωλόγο, (γ) Πολυάνθη Τρίμη, ΜSc Μηχανικό Μεταλλείων-Μεταλλουργών και (δ) Χρήστο Μυλωνά, Ηλεκτρονικό.

Κάθε σταθμός παρακολούθησης, καταγραφής και τηλεμετάδοσης δεδομένων συνίσταται από (α) αισθητήρες αυτόματης καταγραφής θερμοκρασίας και πίεσης, τοποθετημένων στο εσωτερικό των γεωτρήσεων (όπου δεν υφίσταται αντλητικό συγκρότημα) με κατάλληλη παρέμβαση στο βιδωτό πώμα τους (άνοιγμα οπών, τοποθέτηση στυπιοθληπτών), (β) ένα κυτίο (κλωβό) παρακολούθησης, καταγραφής και τηλεμετάδοσης δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει: καταγραφικό των μετρούμενων τιμών των παραμέτρων (data logger unit), μπαταρία και modem συνδεδεμένο με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και (γ) καλώδια σύνδεσης των αισθητηρίων με το κυτίο συλλογής καταγραφής και αποστολής των δεδομένων.

Γεωθερμικός τηλεμετρικός APL-G1 στο χώρο των Λουτρών. Διακρίνονται (α) η γεώτρηση G1 (Γ1), όπου τοποθετήθηκαν οι αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης, (β) το κυτίο με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρακολούθησης, καταγραφής και τηλεμετάδοσης δεδομένων, του οποίου το εσωτερικό παρουσιάζεται δεξιά, (γ) ο μαύρος ανθεκτικός και υδατοστεγανός σωλήνας μεταξύ γεώτρησης και κυτίου, που  περιέχει τα εξερχόμενα από τη γεώτρηση καλώδια σύνδεσης των αισθητηρίων θερμοκρασίας και πίεσης και (δ) το φωτοβολταϊκό πάνελ για την αυτόνομη τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια του σταθμού.

Οι νέοι σταθμοί παρακολούθησης, συνεχούς καταγραφής και τηλεμετάδοσης, σε πραγματικό χρόνο, των παραμέτρων θερμοκρασίας και πίεσης (στάθμης) του ταμιευτήρα στο πεδίο της Νέας Απολλωνίας εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένες γεωτρήσεις με την τοποθέτηση των αισθητηρίων θερμοκρασίας και πίεσης στα κατάλληλα βάθη προκειμένου να καταγράφονται διακυμάνσεις αυτών των παραμέτρων.

Γεωθερμικός τηλεμετρικός APL-K1 στο γεωθερμικό πεδίο Ν. Απολλωνίας. Το φωτοβολταϊκό πάνελ και το κυτίο με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρακολούθησης, καταγραφής και τηλεμετάδοσης δεδομένων είναι τοποθετημένα σε ειδικά κατασκευασμένο σκελετό στήριξης rack, του οποίου η στήριξη στο έδαφος ενισχύεται με τη χρήση αντηρίδων στήριξης.

Πιο συγκεκριμένα:

(α) Ο σταθμός APL-G1, εγκαταστάθηκε στη γεώτρηση Γ1(G1), βάθους 14m, που εντοπίζεται εντός του χώρου των Λουτρών. Και τα δύο αισθητήρια, θερμοκρασίας και πίεσης, τοποθετήθηκαν σε βάθος 13m (η στάθμη του νερού ήταν στα 0,82m).

(β) Ο σταθμός APL-GV1P, εγκαταστάθηκε στην παλαιά ερευνητική γεώτρηση μεγάλης διαμέτρου ΓΒ-1Π (GV1P), βάθους 320m, που κατασκευάσθηκε από το Ι.Γ.Μ.Ε. το 2003. Το αισθητήριο της θερμοκρασίας τοποθετήθηκε σε βάθος 301m, ενώ το αισθητήριο της πίεσης σε βάθος 65m (η στάθμη του νερού ήταν στα 52,80m).

(γ) Ο σταθμός APL-GV5P, εγκαταστάθηκε στην παλαιά ερευνητική γεώτρηση μεγάλης διαμέτρου ΓΒ-5Π (GV5P), βάθους 126m, που κατασκευάσθηκε από το Ι.Γ.Μ.Ε. το 2004. Το αισθητήριο της θερμοκρασίας τοποθετήθηκε σε βάθος 70m, όπου καταγράφεται η μέγιστη θερμοκρασία, ενώ το αισθητήριο της πίεσης σε βάθος 55m (η στάθμη του νερού ήταν στα 19,83m).

(δ) Ο σταθμός APL-K1, εγκαταστάθηκε σε εγκαταλελειμμένη ιδιωτική παραγωγική γεώτρηση, βάθους περίπου 56-60m. Το αισθητήριο της θερμοκρασίας τοποθετήθηκε σε βάθος 56,1m, ενώ το αισθητήριο της πίεσης σε βάθος 22,36 m (η γεώτρηση είχε αρτεσιανή ροή).

Σε όλους τους προαναφερθέντες τηλεμετρικούς σταθμούς, η παροχή ενέργειας εξασφαλίζεται με την χρήση ηλιακών (φωτοβολταϊκών) πάνελ, από τα οποία μέσω του ρυθμιστή φόρτισης φορτίζεται η μπαταρία του κάθε σταθμού.  

    

Γεωθερμικός τηλεμετρικός APL-GV1P στο γεωθερμικό πεδίο Ν. Απολλωνίας. Αριστερά: Εργασίες τοποθέτησης του αισθητηρίου θερμοκρασίας σε βάθος 301mπροσαρμοσμένου στην άκρη καλωδίου (κόκκινο χρώμα) και με τη χρήση ειδικά κατασκευασθέντος βαριδίου και συνδεδεμένου με συρματόσκοινου (γκρίζο χρώμα). Κέντρο και Δεξιά: Ο τηλεμετρικός σταθμός μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασής του. Το φωτοβολταϊκό πάνελ και το κυτίο με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρακολούθησης, καταγραφής και τηλεμετάδοσης δεδομένων είναι τοποθετημένα σε ειδικά κατασκευασμένο σκελετό στήριξης rack.  

Δείτε επίσης