Eat4Change: Ντοματοκεφτέδες από τον Σεφ Γιώργο Τσούλη – Διατροφή «φιλική για τον πλανήτη»

απο Cyclades Open

Υλικά

Για τους ντοματοκεφτέδες:

  • 1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 210 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 15 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

  • 400 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 4 κ.γ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. χυμό lime
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Προετοιμασία και Εκτέλεση

  1. Για τους ντοματοκεφτέδες: Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε φορώντας γάντια μίας χρήσης μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  2. Μόλις περάσει μία ώρα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και βάζουμε ένα βαθύ κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Το γεμίζουμε με ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει.
  3. Φοράμε γάντια μίας χρήσης, πλάθουμε τη ζύμη των κεφτέδων σε μπαλάκια και τους τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να έχουν ψηθεί μέχρι μέσα.
  4. Μόλις είναι έτοιμοι, τους μεταφέρουμε με μία τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
  5. Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το δυόσμο, το σκόρδο, το χυμό lime, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Σερβίρουμε τους ντοματοκεφτέδες με τη σάλτσα γιαουρτιού.

#tsoulotip: Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για να σφίξει και να γίνουν πιο αφράτοι οι κεφτέδες. Αν οι ντομάτες είναι πολύ ώριμες, τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι, να σουρώσουν.

Τη συνταγή με περισσότερες λεπτομέρειες θα την βρειτε κι εδώ  


Στόχος του διεθνούς προγράμματος #Eat4Change είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των καταναλωτών προς μια βιώσιμη διατροφή και η προαγωγή υπεύθυνων μεθόδων παραγωγής τροφής. Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες προς το καλύτερο και επιλέγοντας υγιεινές τροφές, που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, βοηθάμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας βιοποικιλότητας, ενώ εξασφαλίζουμε τροφή για περισσότερους ανθρώπους. Η τροφή μας είναι η υπερδύναμή μας αφού, ακολουθώντας μια πιο φυτική διατροφή δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη!

Διατροφή «φιλική για τον πλανήτη» σημαίνει:

  • Υγιεινές τροφές που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον
  • Περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες αντί για ζωικές
  • Ποικιλία στις γεύσεις – όχι στην υπερκατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο! Η Μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές επανέρχεται στην επικαιρότητα για να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη. Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά. Μάλιστα αν υιοθετήσουμε ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει 52 τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά και περιφερική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και μικρή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις διατροφικές μας απαιτήσεις με ρεαλιστικές ποσότητες τροφίμων και ποικιλία, επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36%!

Η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει στη βάση της τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινώς και σε επαρκείς ποσότητες, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα όσπρια και ανεβαίνοντας προς την κορυφή τα φαγητά που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες, όπως το κρέας. Μάλιστα η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής σχετίζεται άμεσα και με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τροφής μας όπως μπορείτε να δείτε εδώ

.

Δείτε επίσης