Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου στις 14 Μαϊου

απο Cyclades Open

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 και ώρα 12.00 ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου. Με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Κύθνος ήταν ένα από τα κυκλαδονήσια που δεν διέθετε την κιβωτό της συλλογικής μνήμης του και γι’ αυτό ήταν προτεραιότητα η δημιουργία Μουσείου στο όμορφο νησί.

Η νέα μουσειακή υποδομή στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, νεοκλασικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα που παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – ΥΠΠΟΑ από τον Δήμο Κύθνου.

Τα ευρήματα από τον οικισμό του Μαρουλά της 9ης χιλιετίας π.Χ., και από άλλες θέσεις της Κύθνου, από την διαχρονική κατοίκηση στην αρχαία πόλη στην θεση Βρυόκαστρο – Βρυοκαστράκι που χρονολογούνται από την προϊστορία έως και τον πρώιμο Μεσαίωνα, μεταξύ των οποίων και τα πολύτιμα ευρήματα από τα πλούσια ιερά της που εντυπωσιάζουν με το πλήθος, την ποιότητα αλλά και τις εξωτικές προελεύσεις τους, τα τεκμήρια από την συμβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ιστορική ανάπτυξη της νήσου, οι μαρτυρίες για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά Θερμιά συνθέτουν το παλίμψηστο του κυθναϊκού παρελθόντος όπως παρουσιάζεται στο μικρό, αλλά σημαντικό νέο μουσείο του κυκλαδικού αρχιπελάγους.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις του, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στην Διαχειριστική του Αρχή, στον Δήμο Κύθνου, στον ανασκαφέα και στενό συνεργάτη καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν και στην ομάδα του, στους κατοίκους της Κύθνου και σε όλους όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η νέα μουσειακή υποδομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Σας περιμένουμε όλους στα εγκαίνια.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου “ένα όνειρο που βγήκε αληθινό για την 11.000 χρόνων ιστορία του νησιού που είδε να παρελαύνουν οι εποχές, η μία μετά την άλλη.

Από τη Μεσολιθική της 9ης χιλιετίας π.Χ των τροφοσυλλεκτών και ναυτικών ,στη Νεολιθική των γεωργών και κτηνοτρόφων. Και από την Εποχή του Χαλκού, στη Μυκηναϊκή, στη Γεωμετρική, στην Αρχαική, την Κλασσική, την Ελληνιστική, την Ρωμαική, την Βυζαντινή.

Χιλιάδες τα ευρήματα, με τον πολύ μεγάλο αριθμό τους να προέρχεται από τις ανασκαφές στο Βρυόκαστρο, την Αρχαία Κύθνο, η οποία αναδείχτηκε και αναδεικνύεται έπειτα από ανασκαφές 25 ετών ( που συνεχίζονται ) ως μια από τις πολύ σημαντικές αρχαιοελληνικές πόλεις του Αιγαίου.

Αυτό το αρχαιολογικό μουσείο, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα είναι μια Κιβωτός της μακραίωνης ιστορίας της Κύθνου. Έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων την οποία ευχαριστούμε θερμά . Στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου θεωρούμε πως η συμβολή του Συλλόγου μας ήταν σημαντική, ως προς το οτι συνέβαλε στην ωρίμανση του αιτήματος των κατοίκων της Κύθνου, πως μπορεί και πρέπει να ιδρυθεί, να υπάρξει, αρχαιολογικό μουσείο στο νησί μας.”

Δείτε επίσης