Έφυγε από τη ζωή η Ανζελίκ Κουρούνις: Η γυναίκα που κατέγραψε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής

απο Cyclades Open

Την Ανζελίκ την θυμάμαι να έρχεται στο δικαστήριο στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Ερχόταν στον Κορυδαλλό και στο Εφετείο κατά διαστήματα. Μια παρουσία διακριτική, με μάτι κοφτερό και μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μιλούσαμε καμιά φορά στο διάλειμμα των δικασίμων. Στη δίκη ερχόταν ακόμα και με σπασμένο πόδι, πάνω σε καροτσάκι. Άλλες φορές ερχόταν ο στενός συνεργάτης της Θωμάς Ιακόμπι που είχε υποστεί επίθεση από τους χρυσαυγίτες δυο φορές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ και ο εξοπλισμός του συνεργείου σ’ αυτές τις επιθέσεις κλάπηκε ή καταστράφηκε.

Για περισσότερο από πέντε χρόνια μελετούσε την εγκληματική δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση αυτή ήταν για την Κουρούνις μια προσωπική υπόθεση και ταυτόχρονα μια υπόθεση όλων μας. Στόχος της ήταν, όχι μόνο η μαρτυρία των γεγονότων, αλλά και να δοθεί μια απάντηση, πως κατάφερε αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα ν’ αναπτυχθεί στην Ελλάδα, παρά την ιστορική γνώση για τον φασισμό και τον ναζισμό και πως κατάφερε να αναδυθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας ενδεδυμένο τον κοινοβουλευτικό μανδύα.

Η ίδια μαζί με τον συνεργάτη της Θωμά Ιακόμπι και μία μικρή ομάδα συνεργατών κατέγραψαν τη εγκληματική δράση της “Χρυσής Αυγής” με το πρώτο της ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χρυσή Αυγή. Μια προσωπική υπόθεση», το 2016, για το οποίο συγκέντρωνε στοιχεία από το 2009.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ της με τίτλο, «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας» του 2021, ήταν η μοναδική ταινία που έγινε για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, παρακολουθώντας στενά τα γεγονότα.

Η Angelique Kourounis ήταν Ελληνίδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία. Η ίδια έλεγε πως «Δεν είμαι Ελληνογαλλίδα. Είμαι Ελληνίδα της διασποράς. Γέννημα-θρέμμα γαλλικής παιδείας, αλλά με ελληνική καταγωγή». Ήταν ντοκιμενταρίστα παραγωγός, συγγραφέας και ανταποκρίτρια στην Ελλάδα γαλλόφωνων Μέσων Ενημέρωσης.

Είχε αποφοιτήσει από το Ινστιτούτο Προηγμένων Διεθνών Σπουδών της Σορβόννης και πήρε και πτυχίο Ιστορίας από το Paris VIII. Ήταν ανταποκρίτρια για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια για διάφορα γαλλόφωνα Μέσα όπως το La Libre Belgique, les DNA, Politis, Charlie Hebdo, Le Quotidien de l’Art, Radio-France, RTBF, RTSR, TV5, Medi1, CBC.

Η Ανζελίκ έφυγε από τη ζωή έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Πέρασε στην αιωνιότητα ως μια δυνατή φωνή στον αγώνα ενάντια στη “Χρυσή Αυγή” τον καιρό που οι φωνές σιωπούσαν.

Αντίο Ανζελίκ….

Mε πληροφορίες από lifo.gr

Φωτογραφία: Facebook

Δείτε επίσης