Έφυγε από τη ζωή η συνθέτρια και στιχουργός, Βάσω Αλαγιάννη

απο Cyclades Open

Την τελευταία της πνοή άφησε η συνθέτρια και στιχουργός, Βάσω Αλαγιάννη, όπως έκανε γνωστό μέσω ανάρτησής της στο Instagram η Χάρις Αλεξίου.

Ποια ήταν η Βάσω Αλαγιάννη

Συνθέτρια και στιχουργός και ενίοτε ερμηνεύτρια που τα τραγούδια της είχαν ρίζες στη λαϊκή παράδοση μ’ ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος.

Τ’ όνομά της έχει συνδεθεί με μερικές μοναδικές μελωδίες, τραγούδια που έγιναν αγαπημένες επιτυχίες όπως: Ο «Υδροχόος», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά», «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ», «Απόψε Σιωπηλοί» με τη φωνή του αλησμόνητου Νίκου Παπαζογλου και ο «Γλάρος»” και «Δεν είσαι πουθενά» με την φωνή του εξαιρετικού Μανώλη Λιδάκη

Μιλώντας πριν από μερικά χρόνια στην ιστοσελίδα «avopolis» η Βάσω Αλαγιάννη είχε πει ότι αισθάνεται πολύ τυχερός άνθρωπος (το απόσπασμα δημοσιεύει σήμερα με αφορμή τον θάνατό της το tvxs.gr)

«Είμαι τυχερός άνθρωπος, είχα και έχω δυνατά βιώματα»

«Δεν θα ήθελα να ξαναζήσω τίποτα από όλα τα υπέροχα, όπως και τίποτα από τα όσα δύσκολα έχω ζήσει. Όλα τα βιώματά μου τα περιέχω: πλημμυρίζουν την ύπαρξή μου και τη διαμορφώνουν! Τίποτα δεν χρειάζεται λοιπόν να «ξανά» συμβεί. Είμαι τυχερός άνθρωπος, είχα και έχω δυνατά βιώματα. Θα τα έλεγα δώρα».

Θήτευσε μουσικά δίπλα στον Μάνο Λοϊζο και τον Νότη Μαυρουδή και η πρώτη δισκογραφική δουλειά της ήταν το «Χαράτσι» (1982), σε στίχους του Μανόλη Ρασούλη, όπου έγραψε τον «Υδροχόο» και το «Λεμόνι στην Πορτοκαλιά», για τη φωνή του Νίκου Παπάζογλου.

Το δημιουργικό τρίπτυχο Αλλαγιάννη, Ρασούλης, Παπάζογλου οδήγησε σε ακόμη δύο δίσκους, τα «Σύνεργα» (1990) και το «Στο Λυκαβηττό» (1991), με το τραγούδι «Αχ Ελλάδα» να γίνεται «ύμνος».

Η Βάσω Αλλαγιάννη συνεργάζεται δισκογραφικά και με τον Μανόλη Λιδάκη («4 κύκλοι τραγουδιών», 1995), τη Βούλα Σαββίδη («Το φίλημα του χρόνου» 1992), την Πίτσα Παπαδοπούλου («Με τα μάτια κλειστά», 1994, με το τραγούδι «Πού πάει η αγάπη όταν φεύγει»), τον Σταύρο Λογαρίδη («Ονειρεμένες πολιτείες», 1996), τη Χαρούλα Αλεξίου («Παράξενο Φως», 2000), το Δημήτρη Μπάση («Μιλάω Χρόνια», 2000) και άλλους (από το 92 γράφει η ίδια και τους στίχους).

Μιλώντας για τις συνεργασίες της με τον Μανώλη Ρασούλη και τον Νίκο Παπάζογλου είχε πει: «Αναντικατάστατοι και βεβαίως ανεπανάληπτοι. Τι θα μπορούσα να πω για τον Μανώλη; Δεν παρομοιάζονται και δεν γεννιούνται κάθε μέρα τέτοιοι άνθρωποι. Και τι να πω για τον Νίκο, αυτό το χαρισματικό, εμπνευσμένο και γοητευτικό πλάσμα, που λατρεύτηκε από όλους μας… Ξέρετε, μου είναι πολύ δύσκολο να μιλήσω εγώ για εκείνους, γιατί τους αγάπησα πολύ και τους δύο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να λέω τα τραγούδια μας, στην απουσία τους.

Οι υπέροχοι στίχοι του Αλκαίου μου ταίριαξαν και με συγκίνησαν πολύ! Ωστόσο θέλω να πω ότι δεν έχω τρομάξει και δεν βλέπω κανένα τέλος. Είμαι αισιόδοξη και, πάνω από όλα, πιστεύω στους νέους ανθρώπους με ήθος, έμπνευση και ταλέντο. Ένας καινούργιος κύκλος ανοίγει, απαλλαγμένος από το «κυνήγι του θησαυρού», απλά γιατί δεν υπάρχει πια θησαυρός. Αυτό θα ξαναφέρει πίσω την ποιότητα και τη συνέχεια, με διαφορετικό όμως τρόπο. Πάντα θα υπάρχει καλλιτεχνικό πνεύμα, πάντα θα υπάρχουν δημιουργοί και πάντα, μετά από μια μπόρα, βγαίνει ο ήλιος».

Mε πληροφορίες από το tvxs.gr

Δείτε επίσης