Εκλογές 2023: Νέα συνεδρίαση της διακομματικής και αίτημα των δημοσιογράφων ενόψει του debate

απο Cyclades Open

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για το τηλεοπτικό debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, που θα προβληθεί απ’ την ΕΡΤ την Τετάρτη 10 Μαΐου, αναμένεται να συζητήσει αύριο η Διακομματική Επιτροπή Βουλευτικών Εκλογών, που θα συνεδριάσει για τρίτη φορά.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. της Παρασκευής, στο κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει επί της οδού Σταδίου 27, έπειτα από πρόσκληση της Υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού.

«Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων καλούνται να προσέλθουν προκειμένου να οριστικοποιήσουν ζητήματα που τέθηκαν στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που συνήλθε το Σάββατο 29 Απριλίου και κυρίως το θέμα της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

about:blank

Σήμερα, είχαν συνάντηση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που θα συμμετέχουν στο debate, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Τι ζητούν οι δημοσιογράφοι

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσταλεί σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, επιστολή προς τη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία οι δημοσιογράφοι προτείνουν να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα, που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων.

«Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουμε στο Debate συμφωνήσαμε και προτείνουμε να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην κάμερα, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς. Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τη σειρά την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα» αναφέρει η σχετική επιστολή.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και οι δημοσιογράφοι που θα υποβάλουν ερωτήσεις είναι οι: Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN), Ράνια Τζίμα (MEGA).

Στο πλαίσιο της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ θα θέσει την πρώτη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η Μάρα Ζαχαρέα από τον Star θα υποβάλλει την τελευταία.

«Θα σας εκπλήξω ευχάριστα. Δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δημοσιογράφων. Συμφωνήσαμε σε όλα. Τώρα αν απαντήσουν οι πολιτικοί, αυτό είναι δική τους υπόθεση» είπε ο Γιώργος Παπαδάκης.

«Μονόλογο ή τοποθετήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πάρα πολλούς σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ας μας δοθεί λίγο παραπάνω χρόνος. Νομίζω ότι πιο ουσιαστικό θα είναι το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι θα το δεχτεί η διακομματική επιτροπή» ανέφερε ο Αντώνης Σρόιτερ.

Η Ράνια Τζίμα είπε: «Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να βρεθούμε και μεταξύ μας. Μια συζήτηση, μια συνεννόηση εύκολη, σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε. Συμφωνήσαμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προσθέσουμε μια θεματική».

«Καθορίστηκε το πλαίσιο ομοφώνως. Είναι σημαντικό για μας να μπορούμε να ρωτήσουμε όλοι όλους το οποίο νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας. Έχουμε κοινή στάση απέναντι σε αυτό. Ελπίζω να το δεχτεί η διακομματική επιτροπή. Θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να το δεχτεί» είπε ο Παναγιώτης Στάθης

Η Σία Κοσιώνη ανέφερε σχετικά: «Είναι εύλογο και λογικό να προστεθεί μια θεματική ενότητα ελεύθερης ερώτησης. Δίνει έτσι και περισσότερο χώρο περισσότερο αέρα σε μας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουμε τι θέλουμε και δημιουργεί και συνθήκες ισοτιμίας μεταξύ μας».

«Κάναμε και μια κλήρωση για τον πρώτο γύρο των ερωτήσεων. Η Σία πήρε τον αριθμό 1. Εγώ πήρα τον αριθμό 6 και θα δούμε από εκεί και πέρα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» είπε η Μάρα Ζαχαρέα.

Οι θεματικές ενότητες του debate θα είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια

Αυτό θα είναι το μοναδικό debate που θα γίνει, αφού ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει σε κάθε τόνο την επανειλημμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ξεχωριστή τηλεμαχία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα πέραν της τηλεμαχίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δείτε επίσης