Εκλογές στη Βρετανία: Μεγάλη νίκη των Εργατικών

απο Cyclades Open

Μεγάλη εκλογική νίκη, έπειτα από 14 ταραχώδη χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία, εξασφαλίζουν οι Εργατικοί υπό τον Κιρ Στάρμερ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών καθώς και τις δημοσκοπήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll των τηλεοπτικών δικτύων BBC, ITV και Sky News:

  • Εργατικοί: 410 έδρες
  • Συντηρητικοί: 131 έδρες
  • Φιλελεύθεροι (Liberal Democrats): 61 έδρες
  • Reform UK (του Νάιτζελ Φάρατ): 13 έδρες
  • Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP): 10 έδρες

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Εάν η πρόβλεψη είναι ακριβής, αυτό σημαίνει ότι ο Κιρ Στάρμερ θα γίνει πρωθυπουργός με 410 βουλευτές των Εργατικών – λίγο λιγότερους από όσους είχε εξασφαλίσει ο Τόνι Μπλερ το 1997.

Οι Συντηρητικοί προβλέπεται να υποχωρήσουν σε 131 βουλευτές, τον χαμηλότερο αριθμό τους στη μεταπολεμική ιστορία. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προβλέπεται να έρθουν τρίτοι με 61 βουλευτές, ενώ ακολουθεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10 και η Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου με 13 βουλευτές.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να εκλέξει δύο βουλευτές και το Plaid Cymru τέσσερις. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

Στις τελευταίες πέντε γενικές εκλογές, το exit poll ήταν ακριβές σε ένα εύρος μεταξύ 1,5 και 7,5 εδρών.

Επιστροφή των Εργατικών μετά από 14 χρόνια

Οι Εργατικοί (Labour) ήταν για τελευταία φορά κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο έως το 2010, με πρωθυπουργό τότε τον Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είχε διαδεχθεί στην ηγεσία τον Τόνι Μπλερ.

Εν έτει 2024 πια, επιστρέφουν στην εξουσία με έναν νέο ηγέτη, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πήρε τα ηνία της παράταξης από τον Τζέρεμι Κόρμπιν το 2020. Ο 61χρονος πρώην δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα, αλλά χωρίς να έχει την απαιτούμενη υποστήριξη ούτε τους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπισή τους.

Τα κορυφαία ζητήματα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους ήταν, σύμφωνα με τις μετρήσεις της YouGov, κατά σειρά: η οικονομία, η υγεία, η μετανάστευση και οι αιτούντες άσυλο, η στέγαση και το περιβάλλον.

Πηγή: NEWS24/7

📸Sander Crombach/Unsplash

Δείτε επίσης