Εκουαδόρ: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που δίνει συνταγματικά δικαιώματα στα ζώα

Αλέξανδρος Καρατζάς

απο Cyclades Open

Εν έτει 2022 και καθώς πολλές χώρες στον κόσμο δεν έχουν κατοχυρώσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα, το Εκουαδόρ γίνεται φάρος ελπίδας και δίνει το παράδειγμα, δίνοντας συνταγματικά δικαιώματα στα ζώα, όπως το δικαίωμα της ύπαρξης. Με μία απόφαση-σταθμό, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε με πλειοψηφία 7-2, πως τα άγρια ζώα έχουν ξεκάθαρα νομικά δικαιώματα που καλύπτονται από το συνταγματικό νόμο “Δικαιώματα της Φύσης”.

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της τραγικής υπόθεσης ενός πιθήκου με το όνομα Estrellita. Αφού απήχθη παράνομα από το φυσικό της περιβάλλον, η Estrellita κατέληξε στην κατοχή της Beatriz Burbano Proano σε ηλικία ενός μηνός, όπου έζησε για τα επόμενα 18 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της με την οικογένεια, έμαθε να επικοινωνεί μαζί τους μέσω νοηματικής και ήχων και θεωρούνταν μέλος της οικογένειας. Έπειτα η Estrellita κατασχέθηκε από τις αρχές και μεταφέρθηκε σε ένα ζωολογικό κήπο. Εκεί, ένα μήνα μετά, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.

Πριν το θάνατό της, η Burbano είχε ήδη καταφύγει στα δικαστήρια για να πάρει πίσω την Estrellita, ισχυριζόμενη την απόγνωση που ένιωθε ο πίθηκος έχοντας αποκοπεί από το γνωστό σε αυτήν περιβάλλον. Η Burbano μάλιστα βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα των γνωσιακών και κοινωνικών ιδιοτήτων του συγκεκριμένου είδους (Lagothrix sp.), λέγοντας πως η Estrellita θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον το δικαίωμα της σωματικής ελευθερίας και πως η περιβαλλοντική αρχή θα έπρεπε να προστατεύσει τα δικαιώματά της εξετάζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες πριν την τοποθετήσει στο ζωολογικό κήπο.

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε πως τόσο η Burbano όσο και οι αρχές παραβίασαν τα δικαιώματα της Estrellita, η πρώτη επειδή την αφαίρεσε από το φυσικό της περιβάλλον και η δεύτερη επειδή δεν αναγνώρισε τις ανάγκες του ζώου πριν της αλλάξει τοποθεσία. Έτσι, θα προχωρήσει σε νέα νομοθεσία που θα προστατεύει καλύτερα αυτά τα δικαιώματα στο μέλλον.

Η εξημέρωση και ο εξανθρωπισμός άγριων ζώων είναι φαινόμενα που έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και στην ισορροπία της φύσης, καθώς προκαλούν σταδιακή πτώση στους πληθυσμούς των ζώων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Εκουαδόρ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε τα δικαιώματα της φύσης σε συνταγματικό επίπεδο το 2008.

Ενώ τα δικαιώματα της φύσης αποτυπώνονται στο Σύνταγμα, δεν ήταν ξεκάθαρο πριν από αυτήν την απόφαση αν τα ζώα ως ξεχωριστές οντότητες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα ως μέρος της φύσης. Το δικαστήριο αποφάσισε πως τα ζώα έχουν δικαιώματα που ορίζονται και προστατεύονται από τα δικαιώματα της φύσης. – Hugo Echeverria, περιβαλλοντικός δικηγόρος

Η απόφαση ξεκαθαρίζει πως τα ζώα έχουν το δικαίωμα ύπαρξης, ανάπτυξης και εξέλιξης, στα πλαίσια των οικολογικών διεργασιών. Δεν εξισώνει τα δικαιώματά τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά τους δίνει το δικαίωμα να είναι ελεύθερα στα πλαίσια των οικολογικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό σημαίνει πως το κυνήγι, το ψάρεμα και η συγκομιδή επιτρέπονται ακόμα, αρκεί να τελούνται στα πλαίσια του νόμου – για παράδειγμα όχι σε είδη προς εξαφάνιση – και να τελούνται με τρόπους που περιορίζουν το βασανισμό του ζώου.

Πηγή: Unboxholics/Αλέξανδρος Καρατζάς

Δείτε επίσης