Έκθεση Λύτρα για νεκρούς με covid εκτός ΜΕΘ-Κάνεις έκθεση; Mπαίνεις σε καραντίνα και χάνεις την πρόσβαση στoν ΕΟΔΥ!

απο Cyclades Open

Τακτικές που συναντάει κάποιος μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα μπορεί να χαρακτηριστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το Μαξίμου μόλις έλαβε στα χέρια του την συγκλονιστική μελέτη Λύτρα για τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Όπως αναφέρει το  iEidiseis και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεση του, το Β’ μέρος της μελέτης Λύτρα και μόλις αυτή ολοκληρώθηκε κοινοποιήθηκε -όπως όφειλε να κάνει ο μελετητής- σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στις 13 Ιουλίου ο κ. Λύτρας έστειλε ολόκληρη την μελέτη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο Μαξίμου. Ωστόσο, μόλις εννέα μέρες μετά και με σχετική εντολή κόπηκε κάθε πρόσβαση που είχε ο κ. Λύτρας από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τον ίδιο και απλά όλα τα συστήματα που διαχειριζόταν και τα δεδομένα που αντλούσε «κλείδωσαν» χωρίς να έχει την παραμικρή πρόσβαση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, τιμώρησε έναν επιστήμονα και έβαλε στο περιθώριο έναν μελετητή που αναλύει τα δεδομένα προς όφελος της επιστήμης του με κυρίαρχο και μοναδικό στόχο να μην χάνονται τόσο άδικα οι ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Λύτρας έκανε με άλλα λόγια το αυτονόητο, μελέτησε τα δεδομένα και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Είναι όμως άλλο να διαφωνεί κάποιος και να γίνεται ένας δημιουργικός επιστημονικός διάλογος ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στις ΜΕΘ και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία μας και είναι άλλο η απολυταρχική τακτική να του κόβουν την πρόσβαση μόνο και μόνο επειδή δεν τους αρέσουν τα ευρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση Λύτρα, για την οποία είχε πλήρη γνώση ο Σωτήρης Τσιόδρας, απέδειξε ότι:

-Μεταξύ αυτών που είχαν κορονοϊό και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν όλοι. Ή σχεδόν όλοι καθώς το ποσοστό έφτασε στο 97,7%.

-Με άλλα λόγια πέθαναν 1.084 άτομα έναντι 72,7% (9.382 ασθενών) οι οποίοι εισήχθησαν στις ΜΕΘ.

Επίσης σύμφωνα με τη μελέτη που αναλύει στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2022 (η πρώτη μελέτη έφτανε ως τον Μάιο 2021) παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεται κάποιος στην επαρχία: άλλο ένα ποσοστό (+64%) σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτεμβρίου η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.

Στη συνέχεια της μελέτης επισημαίνεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021. Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Η μελέτη του κ. Λύτρα επιβεβαιώνει ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από αυτή ενός ατόμου εντός ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει ο κ. Λύτρας «οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης» και αντί αυτού κόπηκε κάθε πρόσβαση στα στοιχεία.

Λύτρας: Ο σχολιασμός δεν γίνεται λέγοντας στα τηλεπαράθυρα ό,τι μάς κατεβαίνει

Tα όσα ακούστηκαν την Τετάρτη για τα ευρήματα της έρευνας Λύτρα, σύμφωνα με την οποία το 97,7% όσων ασθενών με covid δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, πέθαναν προκάλεσαν την αντίδραση του Ελληνα επιστήμονα, όπως αναφέρει το NEWS247

Με νήμα στο twitter ο κ. Λύτρας έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις αφήνοντας συγκεκριμένες αιχμές χωρίς να κατονομάσει κάποιον από τους επικριτές ή κάποιον από αυτούς που εξέφρασαν δημοσίως αμφιβολίες.

Επέμεινε πάντως στο ότι η αμφισβήτηση μίας δημοσιευμένης επιστημονικής εργασίας γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο και όχι με “κριτική στα τηλεπαράθυρα”.

Όλα όσα έγραψε:

Πως γίνεται ο επιστημονικός σχολιασμός/κριτική:

Κάποιος δημοσιεύει μια μελέτη:

Κάποιος άλλος στέλνει σχόλια & αν ο editor τα κρίνει στοιχειωδώς βάσιμα,δημοσιεύονται:

Ο αρχικός συγγραφέας απαντάει:

Πως ΔΕΝ γίνεται ο επιστημονικός σχολιασμός/κριτική:

Λέγοντας ότι μας κατέβει στα τηλεπαράθυρα, φυσικά χωρίς αντίλογο

Διαδίδοντας συστηματικά κακοήθειες, στα ΜΜΕ ή στα social media

Πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, π.χ. κοιτώντας ΠΟΙΟΣ λέει (ή δεν λέει) και όχι ΤΙ λέει

Η μελέτη μας είναι δημοσιευμένη>9 μήνες τώρα (κι έχει και 2 citations):

Η χθεσινή δεν είναι παρά η ίδια ακριβώς ανάλυση, με ίδια ακριβώς μεθοδολογία κ τους ίδιους (μνημονευόμενους στο Discussion) περιορισμούς, απλά με περισσότερα στοιχεία (έως Απρίλιο 2022).

Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ΚΑΝΕΝΑ σχετικό Letter to the editor.

Αυτό σημαίνει δύο τινά:

Ή κανένας δε βρήκε τη μελέτη σημαντική/ενδιαφέρουσα ώστε να δώσει σημασία

Ή κανένας δε βρήκε να προσάψει κάτι βάσιμο, που δε θα έκανε ρεζίλι τον ίδιο / την ίδια


Με πληροφορίες από ieidiseis και news247

Δείτε επίσης