Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Χίο-Πάνω από το κεντρικό Αιγαίο οι καπνοί από την πυρκαγιά

απο Cyclades Open

Μεγάλες προσπάθειες καταβάλουν πυροσβέστες και εθελοντές στις φωτιές που μαίνονται για ακόμη μια ημέρα στη χώρα.

Οι μεγαλύτερες προσπάθειες επικεντρώνεται- κυρίως- σε Κω και Χίο, ενώ χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Μονεμβασιά και Ηράκλειο Κρήτης.

Η φωτιά στην Κω βρίσκεται σε εξέλιξη με τις εναέριες δυνάμεις να έχουν ενισχυθεί και να επιχειρούν έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, μαζί με τις επίγειες δυνάμεις που είναι 26 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Επίσης, υπάρχει συνδρομή από εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στη Χίο, σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα, για την οποία εστάλη και μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους.

Στο μέτωπο επιχειρούν 89 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα ενώ συνδρομή υπάρχει από υδροφόρες.

Πάνω απ’ το κεντρικό Αιγαίο ο καπνός απ’ τη φωτιά στη Χίο

Ο δυνατός αέρας βοήθησε γρήγορα στην εξάπλωσή της φωτιάς, ενώ ο καπνός εξαπλώθηκε πάνω από το κεντρικό Αιγαίο φθάνοντας μέχρι και την Κρήτη.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από το δορυφόρο Eumetsat που λήφθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

📸aera.gr

Ο ουρανός στην ευρύτερη περιοχή Πολύχνι της Νάξου παρουσίαζε αυτή την εικόνα στις 18:30 το σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες

📸Cyclades Open

Ανησυχητικές προβλέψεις Συνολάκη για τις φωτιές στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ο καθηγητής επισήμανε ότι παρατηρείται αύξηση των πυρκαγιών που δεν καταλαγιάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, ανέφερε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη χρήση δορυφόρων για τον εντοπισμό των πυρκαγιών, ενώ χαρακτήρισε τη φωτιά στη Δαδιά ως «mega fire».

«Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο, είναι που έχουμε τόσα περιστατικά με πυρκαγιές από το τέλος Ιουνίου. Αυτό είναι συμβατό με όλες τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Συνολάκης στο Action 24. 

«Αυτό που βλέπουμε θα συμβαίνει και του χρόνου, το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτά που βλέπουμε έχουν ήδη “κλειδωθεί” γιατί έχει αυξηθεί η θερμοκρασία. Εκτός και αν φτάσουμε στον 22ο αιώνα να μειώσουμε τη μέση θερμοκρασία της Γης. Ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε είναι το μέλλον μας και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε. 

Πληροφορίες NEWS24/7, ethnos.gr


Δείτε επίσης