Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη λόγω οφειλών

απο Cyclades Open

Τον άμεσο κίνδυνο, από την 1η Ιουνίου, να βρεθούν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιμετωπίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν θα έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Στο τέλος Μαΐου λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ αλλά και όσοι μη μισθωτοί έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα έχουν διασφαλισμένη ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων αλλά και μελών των οικογενειών τους.

Προκειμένου να πάρει παράταση μέχρι το 2024, ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει όλες τις εισφορές υγείας του μέχρι το 2022.

Με την αποπληρωμή ή την ρύθμιση, ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα για άλλο έναν χρόνο, ενώ σημειώνεται ότι τα ποσά πρέπει να καταβληθούν χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης