ΕΛΛΕΤ: «Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι μια ευκαιρία για την βελτίωση της προστασίας της Σαντορίνης και του τοπίου της»

απο Cyclades Open

1. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θεωρεί πολύ θετική την σαφή δήλωση του Δημάρχου Θήρας για την ανάγκη προστασίας της καλντέρας με διατήρηση του απαγορευτικού καθεστώτος. Η παρέμβαση της Τ.Ε. ΕΛΛΕΤ -έντονη λόγω της έντασης των πιέσεων που ασκούνται στην Ζώνη Ι προστασίας της Καλντέρας- θέλησε να αναδείξει την πάγια θέση μας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αλλαγή επί τα χείρω στην ζώνη Ι.

2. Η ΕΛΛΕΤ δεν είναι πολιτικός σχηματισμός. Συζητά με όλους τους φορείς και προσφέρει την επιστημονική της γνώση και μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης με προστασία των πολιτισμικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών κάθε τόπου. 

3. Η ΕΛΛΕΤ είναι μη κυβερνητική οργάνωση με ιστορική διαδρομή πενήντα χρόνων, η οποία λειτουργεί με θεσμικές παρεμβάσεις τόσο σε κεντρικό επίπεδο (μέσω επιστημονικών επεξεργασιών των θεματικών Συμβουλίων της), όσο και σε  τοπικό με τις τοπικές επιτροπές, οι οποίες είναι η φωνή και τα μάτια της ΕΛΛΕΤ σε κάθε τόπο.

4. Σήμερα παρακολουθούμε με ευχαρίστηση την έναρξη των εργασιών του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Θήρας, ευελπιστώντας ότι το εκπονούμενο ΕΠΣ θα να είναι μια ευκαιρία να τεθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο προστασίας στην πορεία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

5. Η ΕΛΛΕΤ θεωρεί ότι στο κέντρο των προτεινόμενων μέτρων και πολιτικών του ΕΠΣ οφείλει να είναι ο έλεγχος της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης που αλλοιώνει τον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πλούτο του νησιού και το ανεπανάληπτο τοπίο του. Για τον λόγο αυτό,  βασιζόμενη στην έως σήμερα ενασχόλησή της με ζητήματα Φέρουσας Ικανότητας, εκπόνησε (σε συνέχεια ανάθεσης του Δήμου) τις σχετικές μελέτες για την Θήρα, εγχείρημα το οποίο αποδείχθηκε πρωτοποριακό και έφερε τα ζητήματα της Φέρουσας Ικανότητας στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

6. Είμαστε στη διάθεση του Δήμου Θήρας για μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων επί της έκθεσης προτάσεων που έχουμε αποστείλει ήδη από τον Ιούνιο του 2021 με τίτλο «ΘΗΡΑ και ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ζητώντας μια συνάντηση με τον Δήμαρχο ώστε να αναπτύξουμε από κοντά τις προτάσεις της έκθεσης, που εντάσσονται σε μεγάλο βαθμό στο αντικείμενο του εκπονούμενου ΕΠΣ. 

7. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας θα συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών του Δήμου Θήρας στην διαχείριση των τοπικών προβλημάτων τα οποία σχετίζονται άμεσα με τα εργαλεία σχεδιασμού που διαθέτει το σύστημα χωρικού σχεδιασμού και μπορεί να αξιοποιήσει δημιουργικά το εκπονούμενο ΕΠΣ. Η διαβούλευση που γίνεται στο πλαίσιο του ΕΠΣ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία συλλογικής συνεισφοράς στο μέτρο των δυνάμεων και του ρόλου κάθε φορέα. Κανείς δεν διεκδικεί ρόλο τιμητή και κανείς δεν είναι σημαντικότερος ή υποδεέστερος.

Είμαστε όλοι συνεπιβάτες στο ίδιο καράβι.

Διαβάστε την αρχική παρέμβαση της ΕΛΛΕΤ εδώ: Η ΕΛΛΕΤ-Παράρτημα Θήρας για το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος απαγόρευσης δόμησης κατά μήκος της Καλντέρας

Η απάντηση του δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, στην αρχική παρέμβαση της ΕΛΛΕΤ

Η απάντηση μας στην “τοπική” ΕΛΛΕΤ

Προστατεύουμε την Καλντέρα γιατί είναι η δική μας “Ακρόπολη”

> Ενώ η Σαντορίνη βιώνει την πλέον επιτυχημένη τουριστική περίοδο και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος νησιωτικός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, ερωτηματικά, ως προς τη σκοπιμότητα της, προκαλεί η τελευταία ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΛΕΤ με την οποία γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή πρόθεση καταστροφής της Καλντέρας.

> Παρερμηνεύοντας τα όσα ανέφερα, στα πλαίσια πρόσφατης συνέντευξης μου με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης, με εμφανίζουν να υποστηρίζω την άρση της απαγόρευσης της δόμησης στην εκτός σχεδίου Ζώνη 1, σε όλο το μήκος της Καλντέρας.

> Η αλήθεια είναι ότι ούτε υποστηρίζα, ούτε προωθώ σχέδιο αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος ως προς τη δόμηση της Ζώνης 1 στην Καλντέρα.

> Η αναφορά μου είχε ως αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα πρόβλεψης επιπλέον χρήσεων, για τα ήδη υφιστάμενα κτίρια εντός της συγκεκριμένης περιοχής και όχι την δυνατότητα ανέγερσης νέων κτιρίων.

Άλλωστε, η μέχρι σήμερα πολιτική μας στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της Σαντορίνης δεν δικαιολογεί την απόδοση μιας τέτοιας μομφής σε βάρος μας.

Υπενθυμίζω ότι ήμουν ο Δήμαρχος και η παρούσα Δημοτική Αρχή:

> ●που θέσαμε ως προτεραιότητα του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σαντορίνης, την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού.

> ●που ζήτησαμε τη δραστική παρέμβαση της πολιτείας για την πάταξη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης

> ● που συνεναισαμε στην αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών για τουριστικά κτίρια στην εκτός σχεδίου περιοχή, μέχρις ότου τεθεί σε ισχύ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης

> ● που συνεργαζόμαστε με τους πλέον ειδικούς επιστήμονες και επιστημονικά ιδρύματα, επί όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού και την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης.

> Είμαι εγώ και η παρούσα Δημοτική Αρχή, που σε αντίθεση με την ολιγωρία της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, προώθησαμε ταχύτατα την ωρίμανση και εξασφάλισαμε έγκαιρα τη χρηματοδότηση των έργων της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

> Η παρούσα Δημοτική Αρχή υλοποιεί δράσεις που διασφαλίζουν την κλιματική ουδετερότητα.

> Η παρούσα Δημοτική Αρχή, από τον “πληθωρισμό” των λόγων και τις κενές περιεχομένου διακηρύξεις των προηγούμενων, πέρασε σε έργα και δράσεις ουσίας με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτή η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας προώθησε φάκελο υποψηφιότητας για ένταξη της Καλντέρας στα πρώτα 100 παγκόσμια μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς της UNESCO.

Παρ όλα αυτά η τοπική ΕΛΛΕΤ επιδεικνύει συστηματικά μία διάθεση μηδενισμού και απαξίωσης του έργου της Δημοτικής Αρχής που αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης.

> Γίνεται φανερό πλέον σε όλους ότι η τοπική ΕΛΛΕΤ, αντί να λειτουργεί με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, προσηλωμένη στους σκοπούς και τους στόχους της Εταιρείας, εμπλέκεται απροκάλυπτα στη διελκυστίνδα των τοπικών αντιπαραθέσεων υπέρ του κ. Ν. Ζώρζου και της παράταξής του.

> Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά της τοπικής ΕΛΛΕΤ δεν έχει την κάλυψη της ΕΛΛΕΤ συνολικά.

> Κάτι τέτοιο άλλωστε θα αποτελούσε προσβολή στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της Κώστα Καρρά με τον οποίο είχαμε ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία και θα έπληττε το κύρος και την σημαντική προσφορά της ΕΛΛΕΤ.

> Θέλουμε, με αφορμή την ανακοίνωση τους, να τονίσουμε προς τους κήνσορες της τοπικής ΕΛΛΕΤ, ότι δεν είναι οι μοναδικοί κάτοχοι της επιστημονικής γνώσης, ούτε διαθέτουν το “μονοπώλιο” της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Θέλουμε τέλος να τους διαβεβαιώσουμε ότι οι Σαντορινοί δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες.

> Έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προστατεύσουμε ενωμένοι το νησί μας και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στις επόμενες γενιές.

Δείτε επίσης