Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού-Τα καΐκια και η ναυπηγική τέχνη στη νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά

απο Cyclades Open

Η ΕΛΛΕΤ παρουσιάζει την πλατφόρμα «Τα καΐκια και η ναυπηγική τέχνη στη νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά» (https://woodenboats.gr/), μια συλλογική πρωτοβουλία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, των Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, του Εργαστηρίου Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Ο σκοπός

Πρωταρχικός σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης και την οριστική διακοπή της επιδοτούμενης καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών. Είναι σημαντικό να επιτραπεί να διευρυνθούν οι χρήσεις των παραδοσιακών αλιευτικών, με τη δυνατότητα ενοικίασής τους από ιδιώτες για ψάρεμα, εκδρομές κ.ά., οι οποίες θα επιφέρουν και επιπλέον έσοδα στους ιδιοκτήτες.

Η ξυλοναυπηγική είναι μια ζωντανή παραδοσιακή τέχνη, που ασκείται για αιώνες στον ελληνικό χώρο σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Τα έργα της μεταξύ άλλων είναι τα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη, αρκετά εκ των οποίων υπάρχουν ακόμη στις ελληνικές θάλασσες, ξεχωρίζοντας τόσο για την ιστορική τους ταυτότητα όσο και την αισθητική τους αρτιότητα.

Στην πλατφόρμα παρουσιάζεται τεκμηριωμένο οπτικό υλικό σχετικά με τη ναυπηγική και τα καΐκια, υλικό εντοπισμού των τόπων που βρίσκονται τα ξυλοναυπηγεία και τα σημαντικά καΐκια σήμερα (κηρυγμένα ή μη ως μνημεία από το ΥΠΠΟΑ) και συμπληρωματικά τεκμήρια, που υποστηρίζουν την προσπάθεια διάσωσης της ναυπηγικής παράδοσης στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε ανθρώπους με διαφορετικά προφίλ, όπως επαγγελματίες του κλάδου, ψαράδες, επιστήμονες, ερευνητές, ανθρώπους της διοίκησης και της εκπαίδευσης, νέους, παλαίμαχους της θάλασσας, καλλιτέχνες και ξένους επισκέπτες.

Στα πλαίσια προώθησης της δράσης δημιουργήσαμε την παραπάνω αφίσα, η οποία πληροφορεί για τα βασικά σημεία της πλατφόρμας. Αναφέρει τη σημερινή κατάσταση των ξυλοναυπηγείων, τη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ της ξυλοναυπηγικής τέχνης και της εκπαίδευσης, αναδεικνύει καΐκια που ξεχωρίζουν με την ιστορικότητα και την αισθητική τους αρτιότητα. Ακόμη, τονίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης με την κρατική και ευρωπαϊκή επιδότηση που απαξιώνει τα έργα της παραδοσιακής ναυπηγικής.

Καταστρέφοντας τη μνήμη…

Η επιδοτούμενη καταστροφή των αλιευτικών καϊκιών αλλάζει ραγδαία το πολιτισμικό τοπίο στις ελληνικές θάλασσες. Τα αλιευτικά καΐκια χάνονται, οι ταρσανάδες κλείνουν, τα γραφικά λιμανάκια στα νησιά γεμίζουν με πλαστικά σκάφη και οι περισσότεροι ψαράδες εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους. Μια έκφραση της Ναυτικής Παράδοσης της Ελλάδας περνάει στην λήθη με ευθύνη του Ελληνικού Κράτους! Είναι μια άδικη απώλεια του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού, που δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί στις μέρες μας…

Πηγή: woodenboats.gr, ΕΛΛΕΤ – Παράρτημα Θήρας

Δείτε επίσης