ΕΜΥ: Επικαιροποίηση Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

απο Cyclades Open

Επιβεβαιώνονται τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα που παρουσιάσαμε στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης , καθώς έχει ήδη ενισχυθεί σημαντικά το βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας και το οποίο έχει προκαλέσει εκρηκτική κυκλογέννεση στον κόλπο της Γένοβας, όπως ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Ήδη η και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας έχει εκδώσει ανάλογη προειδοποίηση με κυριότερα χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές καταιγίδες όπως αναφέρονται και στο Ευρωπαικό σύστημα προειδοποιήσεων Meteoalarm.

Στη χώρα μας πέρα του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης που εκδόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022 και το οποίο ανανεώνεται ανά 12ωρο , ισχύει και δελτίο θυελλωδών ανέμων ( gale ) με τοπικά 8 με 9 μποφόρ στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Στο παραπάνω βίντεο που συνοδεύει το tweet μπορούμε να διακρίνουμε την ενίσχυση του χαμηλού με την ονομασία “Denise”, όπως δόθηκε από την Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία AEMET, το οποίο σημείωσε βάθυνση της τάξεως 20hPa σε 24 ώρες  δίνοντας του το επίσημο χαρακτηρισμό ενός “εκρηκτικού χαμηλού” .

Το σύστημα αυτό από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2022 , όταν αρχίζει να επηρεάζει τα δυτικά τμήματα της χώρας, μας  δίνει μόνο μέχρι πορτοκαλί σήματα ύψους βροχόπτωσης καθώς ουσιαστικά αρχίζει να παρουσιάζει προοδευτική εξασθένηση , η οποία διακρίνεται στο παραπάνω βίντεο. Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πέρασμα της μετωπικής επιφάνειας που μπορεί σε μικρό χρόνο να προκαλέσει μεγάλες ραγδαιότητες βροχής. 

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές, οι καταιγίδες που θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές και η πρόσκαιρη ενίσχυση των νοτίων ανέμων. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα επεισόδια βροχόπτωσης τόσο για την Τρίτη 22/11 όσο και για την Τετάρτη 23/11 θα είναι επιπέδου επικινδυνότητας 3.

Οδηγίες εξέδωσε η Πολιτική Προστασία

📸PublicDomainPictures/Pixabay

Δείτε επίσης