Ένας γιγάντιος «εξωγήινος» κομήτης κατευθύνεται προς τον Ήλιο

απο Cyclades Open

Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν τεράστιο, «εξωγήινο» κομήτη να κινείται κατευθείαν προς τον Ήλιο.

Η διαστημική μπάλα πάγου πλάτους 6 χιλιομέτρων, που ονομάζεται 96P/Machholz 1, πιστεύεται ότι προήλθε από κάπου έξω από το ηλιακό μας σύστημα και παρακολουθείται από το διαστημικό σκάφος Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), καθώς κατευθύνεται προς τον Ήλιο μέσα στην τροχιά του Ερμή, αφήνοντας ένα παγωμένο ίχνος στο πέρασμά του.

Οι ουρές του κομήτη αποτελούνται κυρίως από αέριο, το οποίο στάζει πίσω από τις παγωμένες μάζες πάγου και αερίου καθώς θερμαίνονται από την ακτινοβολία του ήλιου.

Το 2008, μια ανάλυση του υλικού από 150 κομήτες διαπίστωσε ότι ο 96P/Machholz 1 περιείχε λιγότερο από το 1,5% των αναμενόμενων επιπέδων του χημικού κυανογόνου, ενώ ήταν επίσης χαμηλός σε άνθρακα – οδηγώντας τους αστρονόμους στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι παρεμβολή από άλλο ηλιακό σύστημα.

Τώρα, η βουτιά του προς τον ήλιο μπορεί να αποκαλύψει ακόμη περισσότερα από τα μυστικά του.

Ένας πολύ ασυνήθιστος κομήτης

«Ο 96P είναι ένας πολύ ασυνήθιστος κομήτης, τόσο σε σύνθεση όσο και σε συμπεριφορά, επομένως ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς τι μπορεί να δούμε», είπε ο Karl Battams, αστροφυσικός στο Naval Research Lab στην Ουάσιγκτον, στο spaceweather.com.

«Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε μια όμορφη επιστήμη από αυτό και να τη μοιραστούμε με όλους όσο πιο σύντομα μπορούμε».

Ο David Machholz εντόπισε για πρώτη φορά τον ομώνυμο κομήτη το 1986 χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο τηλεσκόπιο από χαρτόνι. Οι περισσότεροι κομήτες που πέφτουν προς τον ήλιο τείνουν να έχουν πλάτος μικρότερο από 10 μέτρα και κατά συνέπεια καίγονται καθώς πλησιάζουν το αστέρι μας.

Αλλά το γιγάντιο μέγεθος του Machholz 1, το οποίο υπολογίζεται ότι είναι πάνω από τα δύο τρίτα του ύψους του Έβερεστ, φαίνεται να το προστατεύει από το να εξατμιστεί εντελώς, παρόλο που το SOHO εντόπισε τον κομήτη να κάνει πέντε κοντινά περάσματα γύρω από τον ήλιο από την ανακάλυψή του.

Η πιο κοντινή προσέγγιση του παγωμένου παρεμβαλλόμενου στον ήλιο ήρθε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, όταν πλησίασε το άστρο μας σε απόσταση τρεις φορές πιο κοντά από τον Ερμή.

Πώς κατέληξε σε αυτή την τροχιά;

Ο κομήτης μπορεί να βρέθηκε στην περίεργη τροχιά του, αφού εκτινάχθηκε από το αρχικό του ηλιακό σύστημα από τη βαρύτητα ενός γιγάντιου πλανήτη. Στη συνέχεια, μετά από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα περιπλάνησης στο σύμπαν, ένα τυχαίο ραντεβού με τον Δία θα μπορούσε να κάμψει την τροχιά του για να τον παγιδεύσει γύρω από τον ήλιο μας.

Άλλες θεωρίες προτείνουν επίσης ότι ο κομήτης μπορεί να μην είναι εξωγήινος, αλλά μπορεί να έχει σχηματιστεί σε ελάχιστα κατανοητές περιοχές του ηλιακού συστήματος ή να είχε εξαφανιστεί το κυανογόνο του από επαναλαμβανόμενα ταξίδια γύρω από τον ήλιο.

Το SOHO έχει εντοπίσει περισσότερους από 3.000 κομήτες από την εκτόξευσή του τον Δεκέμβριο του 1995, αν και η κύρια αποστολή του διαστημικού σκάφους είναι να παρατηρεί τον ήλιο για βίαιες εκρήξεις που ονομάζονται στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας ή ηλιακές εκλάμψεις που μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες στη Γη.

Η πιο ισχυρή από αυτές τις καταιγίδες μπορεί να διαταράξει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας αρκετά ώστε να στείλει δορυφόρους να πέφτουν στη Γη και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ακραίες γεωμαγνητικές καταιγίδες θα μπορούσαν ακόμη και να «ρίξουν» το Διαδίκτυο.

Πηγή: Ecozen

Δείτε επίσης