Έντονες αντιδράσεις από την καθυστέρηση εκταμίευσης του Μ.Ι.

απο Cyclades Open

Η εκταμίευση των επιχορηγήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει καθυστερήσει αισθητά και οι φορείς πλέον οδηγούνται σε αντιδράσεις, καθώς η καταβολή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις αναμένεται από το Β΄ εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών στην οποία αναφέρεται:

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, ο επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), ως φορέας έκφρασης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, σας μεταφέρει τον προβληματισμό και τις έντονες διαμαρτυρίες των νησιωτικών επιχειρήσεων για την υπερβολική καθυστέρηση στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις των νησιών.

Ήδη διανύουμε το 2ο εξάμηνο του 2022 και μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί χρήματα στις δικαιούχες επιχειρήσεις για τις αιτήσεις της Β΄ φάσης του 2021, δηλαδή για το χρονικό διάστημα 01/07-31/12/2021. Επίσης, ανάλογη καθυστέρηση παρατηρείται και στην πληρωμή των δικαιούχων για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Επειδή το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί βασικό μέτρο στήριξης των νησιωτικών οικονομικών αλλά και των επιχειρήσεων, οι οποίες την περίοδο αυτή αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την αύξηση του μεταφορικού κόστους, λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα, γι’ αυτό σας ζητάμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε άμεσα να καταβληθούν όλα τα χρήματα που δικαιούνται οι επιχειρήσεις για το 2ο εξάμηνο του 2021.

Επίσης, άμεσα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την υποβολή των αιτήσεων του 1ου εξαμήνου 2022».

Να υπενθυμιστεί πως ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Ναυτιλίας, Μανώλης Κουτουλάκης, κατά την επίσκεψη του στη Σύρο είχε ερωτηθεί σχετικά και είχε αναφέρει ότι “Υπάρχει μία δέσμευση από το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει τους ελέγχους και τις εκκαθαρίσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό. Να εγκριθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να πιστωθούν αρχές Αυγούστου”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης