Έπεσε και το τελευταίο οχυρό του Covid

απο Cyclades Open

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έλευση του κορωνοϊού, το νησί Βανουάτου, που είχε «οχυρωθεί» έναντι του κορωνοϊού, ανοίγει τις πύλες του για τους διεθνείς επισκέπτες.

Η χώρα των 300.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται περίπου τρεις ώρες μακριά από την Αυστραλία, έχει θέσει ενδεχομένως τα σκληρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ειδικότερα, από τον Μάρτιο του 2020 έχει κλείσει τα σύνορά της σε διεθνείς επισκέπτες, επιτρέπει έναν περιορισμένο αριθμό ενοίκων στο νησί και μόνο όσοι κατέχουν βίζα μπορούσαν κατά την περίοδο αυτή να εισέλθουν στη χώρα. Επιπλέον, ισχύουν ακόμη ακόμη αυστηρότατα μέτρα καραντίνας.

Ωστόσο, από 1η Ιουλίου, τα μέτρα αυτά καταργούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου. Περίπου ένα χρόνο μετά τη χαλάρωση των μέτρων σε ένα μεγάλο κομμάτι του πλανήτη, το Βανουάτου προχωρά σε άρση της υποχρεωτικής καραντίνας, του μέτρου για περιορισμένο αριθμό ενοίκων, ενώ οι επισκέπτες – εμβολιασμένοι και μη – θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα με αρνητικό τεστ rapid που έχει πραγματοποιηθεί το 24ωρο πριν την πτήση.

Τουρισμός

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο βήμα για την χώρα, η οποία βασιζόταν ανέκαθεν σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό της. Ενδεικτικά, πριν την πανδημία, ο κλάδος του τουρισμού συνεισέφερε περίπου 40% στο εθνικό ΑΕΠ.

Τον Απρίλιο του 2020, μόλις λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο των συνόρων, η κυβέρνηση του Βανουάτου υπολόγιζε ότι το 70% των θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού είχε χαθεί λόγω της πανδημίας. Πέρυσι, υπολόγιζε ότι το οικονομικό κόστος της πανδημίας σε συνδυασμό με τον Κυκλώνα Χάρολντ ανερχόταν περίπου στα 850 εκατ. δολάρια.

Ανησυχίες

Όπως μεταδίδει ο Guardian, επικρατούν ανησυχίες ότι η βιομηχανία του τουρισμού δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην κανονικότητα με ευκολία, ιδίως λόγω της έλλειψης συμφωνιών με διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή, μπορεί κανείς να φτάσει στο νησί μόνο μέσω της Air Vanuatu, του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, που διαθέτει μόλις δύο αεροσκάφη για διεθνείς πτήσεις. Συνεπώς, οι παράγοντες του τουριστικού τομέα ανησυχούν ότι εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της αεροπορικής, η οποία έχει φέρει ήδη πολύ υψηλό χρέος, το νησί θα απομονωθεί εκ νέου.

Ωστόσο, από τα τέλη Απριλίου, όταν άνοιξε το σύστημα κρατήσεων στο Βανουάτου, και μέχρι στιγμής, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις «έχουν αρχίσει να φαίνονται φυσιολογικές», όπως δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής της Air Vanuatu, Greg Wilson, λέγοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος προέρχεται από εποχικούς εργαζομένους από τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: Money Review/Guardian
📸 Fábio Hanashiro/Unsplash

Δείτε επίσης