Επίδομα ανεργίας: Τί αλλάζει από το φθινόπωρο – Μεταβαλλόμενο ποσό, μπόνους και.. ανατροπή για τους εποχικούς

απο Cyclades Open

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να  πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φωσκολου στο OPEN, οι αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν σε πιλοτικό επίπεδο ήδη από το φθινόπωρο του 2024.

Όπως ανέφερε και η τελευταία έκθεση Πισσαρίδη, θα υπάρξει ολικό «lifting» στο βασικό επίδομα ανεργίας, με στόχο το επίδομα να μην είναι οριζόντιο για όλους όπως είναι τώρα, αλλά να υπάρχει ένα μεγαλύτερο αρχικό ποσό το οποίο όσο περνούν οι μήνες, θα μειώνεται, ώστε να δίνεται κίνητρο στον άνεργο να βρει επαγγελματική αποκατάσταση.

«Lifting» στο επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, από 510 ευρώ σε όλους το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί κοντά στα 640 ευρώ, αλλά δεν θα παραμείνει σταθερό. Σε τρεις μήνες το ποσό αυτό θα πέφτει στα 600 ευρώ (περίπου), ενώ σταδιακά θα πέφτει ακόμα περισσότερο.

Ποιοι άνεργοι θα πάρουν μπόνους

Ωστόσο, το επίδομα δεν θα είναι ίδιο για όλους ούτε στην αρχή, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα προβλέπεται ένα ποσό μπόνους, το οποίο θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ. Αυτό το ποσό θα το λαμβάνουν μόνο ορισμένοι δικαιούχοι, οι οποίοι είχαν δουλέψει περισσότερα από 20 έτη στη δουλειά τους και λάμβαναν και περισσότερα χρήματα από τον μέσο μισθό.

Ριζικές αλλαγές και στο εποχικό επίδομα ανεργίας

Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στο εποχικό επίδομα ανεργίας, το οποίο εισπράττουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό το χειμώνα και μετά την λήξη της σεζόν.

 Σύμφωνα με το imerisia.gr σε… ανύποπτο χρόνο αρκετά πριν τις Ευρωεκλογές είχαν γίνει επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο για ένα σχέδιο (που το θέλει βέβαια η πλευρά των εργαζομένων) που προβλέπει επέκταση του εποχικού επιδόματος σε 5 μήνες από 3 μήνες σήμερα.

Εκεί είχε πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για επιμερισμό του επιπλέον κόστους ανάμεσα στο κράτος (ΔΥΠΑ) και τους εργοδότες, ώστε να επωμιστεί η κάθε πλευρά το κόστος για ένα επιπλέον μήνα επιδότησης των εργαζομένων. Για παράδειγμα, το κράτος να πληρώσει τον 4ο μήνα και οι εργοδότες τον 5ο μήνα (με την απόλυση). Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει και πλέον τα «σπουδαία» μετατίθενται για το φθινόπωρο.

Σήμερα η επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών διαρκεί 80 ημέρες δηλαδή για 3 μήνες. Το ποσό του επιδόματος είναι ίδιο με την τακτική επιδότηση ανεργίας, δηλαδή σήμερα 510 ευρώ το μήνα.

Πηγή: ethnos.gr
📸Josh Appel/Unsplash

Δείτε επίσης