Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παρέμβαση στους αρμόδιους υπουργούς για παράταση την διασύνδεση POS-Ταμειακών Συστημάτων

απο Cyclades Open

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τους Υπουργό και Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τα Προβλήματα Διασύνδεσης POS-Ταμειακών Συστημάτων και την αναγκαιότητα παράτασης στην αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών.

Ερµούπολη, 21 Ιουνίου 2024
Αρ. Πρωτ.: 4351

Προς:

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών

κ. Κωστή Χατζηδάκη

e-mail: ministeroffice@minfin.gr

Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

κ. Χρίστο Δήμα

e-mail: yfyp.fp@minfin.gr

Κοινοποίηση: ως πίνακας αποδεκτών

Θέμα: «Προβλήματα Διασύνδεσης POS-Ταμειακών Συστημάτων / Αναγκαιότητα Παράτασης στην αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών»

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργέ και Υφυπουργέ

Ο επιχειρηματικός κόσμος τόσο των Κυκλάδων όσο και όλης της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία ασφυκτικά πιεστική κατάσταση, γεμάτος ερωτηματικά καθώς εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση των Ειδικών Αφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) και των απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ). Οι μέχρι τώρα παρατάσεις, που καλώς δόθηκαν, φαίνεται πως δεν επαρκούν για την  εύρυθμη μετάβαση στις πολλαπλές και δαπανηρές μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τις επιχειρήσεις μέλη μας.

Ιδιαίτερα στο νομό μας οι συνθήκες πίεσης δεν διαφοροποιήθηκαν, τουναντίον με την ένταση της εποχικότητας στην λειτουργία των επιχειρήσεων σε πλήρη έκταση στα νησιά μας, διαπιστώνουμε την αδυναμία πλέον της αγοράς να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

Το έλλειμα τεχνικών (οι υφιστάμενοι επαγγελματίες του κλάδου δεν επαρκούν και δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα) σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαιτούμενων νέων πιστοποιημένων μηχανισμών που παρατηρείται στην αγορά, προμηνύουν τη δυσκολία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στο επόμενο δεκαήμερο. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στο χώρο της εστίασης καθώς δεν υπάρχουν στην αγορά οι νέου τύπου μηχανισμοί ΦΗΜΑΣ-εστιατορίων.

Ακόμα και σήμερα το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να υποστηρίξει την αγορά καθώς δεν υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα νέων συσκευών POS που να διασυνδέονται με τις ταμειακές μηχανές και ταμειακές με λογισμικό ERP.

Επιπρόσθετα να ληφθεί υπόψη πως για τα περισσότερα κυκλαδονήσια η κάκιστη έως ανύπαρκτη διαδικτυακή κάλυψη σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά πολλά από τα μέλη μας, αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα στην εφαρμογή τέτοιων ψηφιακών μεταρρυθμίσεων. Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής με τον όγκο συναλλαγών που θα πρέπει να διαχειριστούν?

Δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία δύσκολη πραγματικότητα την οποία γνωρίζουμε και μεταφέρουμε με κάθε τρόπο καλώντας και το υπουργείο να την κατανοήσει και να λάβει υπόψη ειδικά όταν εφαρμόζει τέτοια οριζόντια μέτρα. Υπάρχουν ποικίλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, γι’ αυτό ως Επιμελητήριο Κυκλάδων κρίνουμε απαραίτητη και συντασσόμαστε υπέρ κάθε απόφασης παράτασης του μέτρου αντικατάστασης των φορολογικών μηχανισμών και της διασύνδεσης τους με POS, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ θεωρούμε αυτονόητο τον μη καταλογισμό εξοντωτικών προστίμων ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που η εφαρμογή δεν έχει αποδεδειγμένα επιτευχθεί από υπαιτιότητα των επιχειρήσεων. Ευελπιστούμε για την άμεση ικανοποίηση του εύλογου αιτήματος που θα αποσυμπιέσει έστω και λίγο την αγορά.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Πίνακας αποδεκτών

  • Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Πιτσιλή
  • Βουλευτές Κυκλάδων

κ. Ιωάννης Βρούτσης

κα. Αικατερίνη Μονογυιού

κ. Φίλιππος Φόρτωμας

κ. Μάρκος Καφούρος

  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
  • Επαγγελματικοί Φορείς – Σύλλογοι Κυκλάδων

Δείτε επίσης