Επηρεάστηκαν οι αρχάνθρωποι από κλιματικές αλλαγές;

απο Cyclades Open

Στην κοιτίδα του ανθρώπινου είδους, την Αφρική, πολλά άλλαξαν κατά τα τελευταία 2,5 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησαν σε συναντήσεις και μεταβολές των Homo.

Η νότια και η ανατολική Αφρική, καθώς και κάποια σημεία της βόρειας, υπήρξαν, χιλιετίες χιλιετιών πριν, μακροπρόθεσμα καταφύγια για διάφορους τύπους αρχανθρώπων. Καθώς το κλίμα άλλαζε, τα καταφύγια μετατοπίστηκαν γεωγραφικά, δημιουργώντας πληθυσμιακά πρότυπα με μεγαλύτερη ποικιλότητα.

Τι θα πει αυτό; Πως η κλιματική αλλαγή, στο απώτατο παρελθόν, επέτρεψε στα ανθρώπινα είδη, και εν τέλει στον Hopo sapiens- sapiens, το δικό μας είδος, να εξελιχθούν και να επιβιώσουν. Παρότι υπήρξαν παγετώδεις περίοδοι, δύσκολες για την ανάπτυξη ειδών απροστάτευτων, όπως ο άνθρωπος, οι παλαιότατοι πρόγονοί μας κατάφεραν να επιζήσουν. Ταυτοχρόνως, αναγκαζόμενοι να κινηθούν δραστικά, συναντούσαν και άλλα είδη. Ως γνωστόν, οι επιμειξίες γίνουν πιο δυνατό DNA αλλά και συγχωνεύουν πολιτισμούς.

Καθώς διανύουμε περίοδο κλιματικής αλλαγής, στην οποία έχει βάλει πολύ το χέρι της και η ανθρώπινη δραστηριότητα, ας δούμε πώς ξεκίνησαν οι ανθρωπίδες τον αγώνα να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα ένα περιβάλλον που ολοένα χειροτέρευε.

Για πόσο καιρό πριν μιλάμε; Για τα τελευταία δυόμιση εκατομμύρια χρόνια! Τα σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις και η ανάπτυξη των φυτών, σε συνδυασμό με σκελετικά απολιθώματα, μελέτησαν ο κλιματικός φυσικός και ωκεανογράφος Axel Timmermann και οι συνεργάτες του. Τα αποτελέσματά τους τα παρουσίασαν πριν από λίγες μέρες στο Nature.

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου στην εποχή του Πλειστόκαινου, περί τα 2,5 εκατ χρόνια πριν, οι ανθρωπίδες ζούσαν κυρίως σε περιβάλλοντα με ασθενή μεταβλητότητα» σημειώνει ο καθηγητής. Αυτή η συμπεριφορά άλλαξε ουσιαστικά μετά τη μετάβαση στο μέσο Πλειστόκαινο, όταν οι αρχάνθρωποι περιπλανήθηκαν παγκόσμια και αναγκάστηκαν- και κατάφεραν- να προσαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών κλίσεων. Ο Homo erectus, είχε αρχίσει να περιφέρεται εκτός Αφρικής ήδη από τότε.

Περί τα 300- 400 χιλιάδες χρόνια πριν συνέβησαν αυτές οι μεγάλες αλλαγές και οι Homo, ανάμεσα στους οποίους και ο Homo heidelbergensis, erectus, και neanderthalensis άρχισαν, λόγω των μεταναστεύσεων, να έρχονται σε επαφή. Κάτι τέτοιο σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, πρόσμιξη των πολιτισμών άρα ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για εκείνη τη μακρινή εποχή.

Οι Νεάντερνταλ αποδείχθηκαν ικανότεροι στην επιβίωση σε ψυχρότερα κλίματα, όπως δείχνουν κατάλοιπα στην Ευρώπη. Εγκαταστάσεις σε μέρη με παγετώνες, δείχνουν πως ο πληθυσμός δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα. Το ίδιο και οι homo heidelbergensis. Η εξαφάνιση του Homo heidelbergensis από την Αφρική θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγηθεί από την προοδευτική εξέλιξη του Homo heidelbergensis σε Homo sapiens , το οποίο θα ήταν συνεπές με την παρουσία των αντίστοιχων απολιθωμάτων και αρχαιολογικών αντικειμένων τους περίπου πριν από 200–300 χιλιάδες χρόνια. Ισως, σημειώνεται, οι σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες εκείνη την μακρινή εποχή, να οδήγησαν σε αυτή τη μετάβαση. Το δικό μας είδος ήταν καλύτερα εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει την ξηρασία, παρατηρείται στη μελέτη. Μετακινήθηκε από τη βορειοανατολική Αφρική στην αραβική χερσόνησο και έφτασε μέχρι την Ευρασία λίγο μετά. Από τους Homo heidelbergensis είναι πιθανόν να δημιουργήθηκαν και οι Denisovans που έζησαν κυρίως στις στέπες της Σιβηρίας. Ακόμη δεν είναι δυνατόν η ομάδα να μελετήσει μικρότερα είδη, όπως του Homo Florensiensis στη Ινδονησία και του Homo Naledi στη Νότιο Αφρική.

Η μελέτη θα κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα πουν τις απόψεις τους και θα τοποθετηθούν επί των επιστημονικών συμπερασμάτων. Μένει να αντιστοιχηθούν οι αλλαγές του κλίματος και του οικοσυστήματος με τη μετακίνηση του Homo.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες ακόμα, όλες υπό συζήτηση. Ο Παλαιοανθρωπολόγος Rick Potts του Ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσιγκτον, DC, μιλά για εκρήξεις ηφαιστείων που επέφεραν μείωση της διαθεσιμότητας των πόρων, κάτι που ξεκίνησε πριν από περίπου 400.000 χρόνια στην Ανατολική Αφρική. Σε αντίθεση με τον Timmermann, που λέει ότι το είδος μας μετανάστευε συχνά, εκείνος επιμένει στην κατοίκηση σε εκείνα τα εδάφη, η οποία, λέει, οδήγησε στην εξέλιξη.

Πηγή: The Art Newspaper Greece

Δείτε επίσης