Επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα “συνθετικά έμβρυα”

απο Cyclades Open

Ακόμη ένα επιστημονικό επίτευγμα, αυτή τη φορά με τη χρήση βλαστοκυττάρων από ποντίκια. Ερευνητές δημιούργησαν τα πρώτα “συνθετικά έμβρυα” στον κόσμο. Οι δομές που σχηματίζουν έχουν εντερικό σωλήνα, απαρχές εγκεφάλου και καρδιά.

Τα πρώτα “συνθετικά έμβρυα” στον κόσμο δημιούργησαν ερευνητές ινστιτούτου στο Ισραήλ, σε ένα πρωτοποριακό κατόρθωμα που, αν τελειοποιηθεί, μπορεί να παρακάμψει την ανάγκη σπέρματος και ωαρίου για γονιμοποίηση.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν για τα βλαστοκύτταρα των ποντικιών, ότι θα μπορούσαν να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο με εντερικό σωλήνα, τις απαρχές ενός εγκεφάλου και μια καρδιά που χτυπά.

Γνωστά ως “συνθετικά έμβρυα”, καθώς μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς γονιμοποιημένα ωάρια, οι ζωντανές δομές αναμένεται βραχυπρόθεσμα να οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση του πώς σχηματίζονται όργανα και ιστοί κατά την ανάπτυξη των φυσικών εμβρύων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν τα πειράματα σε ζώα και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για νέες πηγές κυττάρων και ιστών. Για παράδειγμα, τα κύτταρα του δέρματος από έναν ασθενή με λευχαιμία θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα μυελού των οστών για τη θεραπεία της κατάστασής τους.

“Είναι αξιοσημείωτο, καθώς φαίνεται τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα να δημιουργούν ολόκληρα συνθετικά έμβρυα, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει τον πλακούντα και τον θύλακα που περιβάλλει το έμβρυο”, δήλωσε ο καθηγητής Jacob Hanna, που ηγήθηκε της προσπάθειας, δηλώνοντας “ενθουσιασμένος” για την εξέλιξη.

Πέρυσι, η ίδια ομάδα περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησε μια “μηχανική μήτρα” που επέτρεπε σε φυσικά έμβρυα ποντικών να αναπτυχθούν έξω από τη μήτρα για αρκετές ημέρες. Στην πιο πρόσφατη εργασία τους, η ίδια συσκευή χρησιμοποιήθηκε για την ανατροφή βλαστοκυττάρων ποντικιού για περισσότερο από μία εβδομάδα, σχεδόν το ήμισυ του χρόνου κύησης για ένα ποντίκι.

Πηγή: NEWS247

📸Ousa Chea/Unsplash

Δείτε επίσης