Επιστήμονες έφτιαξαν εμφύτευμα που απαλλάσσει από κάθε πόνο χωρίς φάρμακα! [video]

απο Cyclades Open

Το ακαδημαϊκό περιοδικό Science, το οποίο θεωρείται ένα από τα υψηλότερου κύρους στον κόσμο, έχοντας πρωτοεκδοθεί το 1880, μόλις δημοσίευσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα. Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν που εδρεύει στο Έβανστον του Ιλινόι των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα εμφύτευμα το οποίο απορροφάται από τον οργανισμό και είναι ικανό να απαλλάξει από κάθε πόνο τον χρήστη, χωρίς κανένα απολύτως παυσίπονο ή άλλο φάρμακο.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια μικροσκοπική, εύκαμπτη και βιοαπορροφήσιμη συσκευή, η οποία μπορεί να εμφυτευτεί σε έναν ασθενή για να του παρέχει ανακούφιση από πόνο. Το πλεονέκτημα είναι ότι δε χρειάζεται κανένα εναλλακτικό παυσίπονο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν έχει να φοβάται για τις παρενέργειες ή άλλα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από τη χρήση τέτοιων φαρμάκων, αφού για παράδειγμα τα οπιοειδή έχουν ιδιαίτερα εθιστικές ιδιότητες.

Πως ακριβώς λειτουργεί, λοιπόν, η εν λόγω συσκευή;

Το εμφύτευμα τυλίγεται απαλά γύρω από τα νεύρα και τα ψύχει, μουδιάζοντάς τα. Έτσι, αποτρέπεται εξ ολοκλήρου η αποστολή σημάτων πόνου στον εγκέφαλο και μάλιστα ο ασθενής μπορεί να το προσαρμόσει την ένταση, με τη συσκευή να είναι ικανή να παρέχει περισσότερη ή λιγότερη ανακούφιση. Το εμφύτευμα δουλεύει με υπερφθοροπεντάνιο, ένα υγρό ψυκτικό που απελευθερώνεται από ένα μικρό κανάλι και στη συνέχεια αναμιγνύεται με αέριο άζωτο από ένα δεύτερο κανάλι. Η ανάμειξη προκαλεί την εξάτμιση του υπερφθοροπεντάνιου, ψύχοντας το κοντινό νεύρο, ενώ ένας ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας προστατεύει από ενδεχόμενες βλάβες στον ασθενή, διασφαλίζοντας ότι το νεύρο δεν θα κρυώσει υπερβολικά πολύ.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της ομάδας που δημιούργησαν τη συσκευή, αυτή είναι βιοαπορροφήσιμη και διαλύεται με το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι όταν σταματά να είναι απαραίτητη, το σώμα μπορεί να την απορροφήσει και έτσι δε χρειάζεται κάποια περίπλοκη διαδικασία εξαγωγής με χειρουργική επέμβαση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που τη δείχνει να διασπάται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα έχει τίτλο ‘Soft, bioresorbable coolers for reversible conduction block of peripheral nerves’ και δημοσιεύτηκε στο Science στις 30 Ιουνίου του 2022. Μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ.

Πηγή: Unboxholics/Θέμης Μπόλτσης

Δείτε επίσης