‘Ερευνα του Σημείου για την ακροδεξιά στην Ελλάδα: Πού βρισκόμαστε το 2022;

απο Cyclades Open

Η ιδιαίτερα σημαντική έρευνα του Σημείου σε συνεργασία με την aboutpeople προσπαθεί με τρόπο διεισδυτικό να αποτυπώσει τις τάσεις της κοινής γνώμης και να καταγράψει τις αντιλήψεις της γύρω από μια μεγάλη σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την πολιτική και την κοινωνία, τη λειτουργία της δημοκρατίας, τα κόμματα, καθώς και τη στάση των πολιτών απέναντι σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως είναι αυτό της μετανάστευσης ή της ρατσιστικής βίας.

Αυτό που προκύπτει με σαφήνεια και επιβεβαιώνει άλλες έρευνες κοινής γνώμης με θεματολογία σχετική με τους θεσμούς, τις αξίες και την πολιτική, είναι ότι το αξιακό πολιτικό και κοινωνικό προφίλ που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα αντιφατικό, κυρίως στο κομμάτι που αφορά συγκεκριμένα πολιτικά διακυβεύματα.

Επίσης η έρευνα καταγράφει και προσδιορίζει με σαφήνεια ένα διακριτό κομμάτι της κοινής γνώμης που στέκεται σκεπτικά ή απορριπτικά απέναντι στη δημοκρατία και τους θεσμούς της: ένα κομμάτι της Ακροδεξιάς με ιδιαίτερα ατομικά/δημογραφικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες αντιλήψεις που σχετίζονται με το ευρύτερο πλαίσιο, όπως είναι για παράδειγμα το μεταναστευτικό, η ρατσιστική βία ή συγκεκριμένα ατομικά δικαιώματα.

Η σύντομη, αλλά σε όλο το εύρος της έρευνας, παράθεση των δεδομένων που ακολουθεί, αποφεύγει για λόγους αξιολογικής ουδετερότητας την ερμηνεία των στοιχείων και στέκεται στην καταγραφή τους και στην επισήμανση των βασικών στατιστικών διαφοροποιήσεων, κάτι που από μόνο του φωτίζει και περιγράφει με σαφήνεια ένα πολύ ξεκάθαρο δημογραφικό και ιδεολογικό προφίλ.

Η παράθεση των στοιχείων χωρίζεται σε δυο ενότητες.

  • Η πρώτη ενότητα αφορά την πολιτική και τα κόμματα και καταγράφει στάσεις και αντιλήψεις σχετικά με τη δημοκρατία, τα κόμματα, την Ακροδεξιά και ζητήματα ταυτότητας.
  • Η δεύτερη ενότητα αφορά την κοινωνία, με την αναλυτική καταγραφή σειράς σημαντικών δεικτών που αφορούν τα δικαιώματα, τη μετανάστευση, καθώς και με τη στάση των ερωτώμενων απέναντι στο φαινόμενο της ρατσιστικής βίας.

 Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς διοργανώνει τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, στις 19:30, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης εκδήλωση – παρουσίαση της έρευνας. Θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε το ερώτημα «Ακροδεξιές τάσεις στην ελληνική κοινωνία: Πού βρισκόμαστε σήμερα;»

Συζητούν οι:

Ρόζα Βασιλάκη, ερευνήτρια

Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, συγγραφέας, διδάκτορας πολιτικής επιστήμης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Παντελής Φλατσούσης, σκηνοθέτης

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος, επιστημονική συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+

Συντονίζει ο διευθυντής του Σημείου, Κωστής Παπαϊωάννου.

Παρουσίαση των ευρημάτων θα πραγματοποιήσει ο managing director της about people, Πέτρος Ιωαννίδης.

Για να δείτε ολόκληρη την έρευνα πατήστε εδώ

Δείτε επίσης