Ερευνητές απέδειξαν ότι το ελικόπτερο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μπορούσε να πετάξει

Ελλείψει των σωστών υλικών, ο ντα Βίντσι δεν κατασκεύασε ή δεν δοκίμασε ποτέ την ιπτάμενη μονοθέσια μηχανή που μοιάζει με ελικόπτερο.

απο Cyclades Open

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι περισσότερο γνωστός για έργα όπως η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι τη δεκαετία του 1480 – εκατοντάδες χρόνια πριν από την πρώτη πτήση – ο πολυμαθής καλλιτέχνης σχεδίασε ένα ελικόπτερο.

Ελλείψει των σωστών υλικών, ο ντα Βίντσι δεν κατασκεύασε ή δεν δοκίμασε ποτέ την ιπτάμενη μονοθέσια μηχανή που μοιάζει με ελικόπτερο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ,  το ελικόπτερο του Ντα Βίντσι δεν επρόκειτο να πετάξει αν κάποιος προσπαθούσε να το κατασκευάσει όχι μόνο τον 15ο αιώνα αλλά και τους επόμενους λόγω έλλειψης των απαραίτητων υλικών και τεχνολογιών όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα.

Παρόλα αυτά όπως λένε οι ερευνητές η βασική ιδέα της προώθησης του σκάφους με μια έλικα στην κορυφή η οποία στροβιλιζόμενη προκαλεί ανύψωση αποδεικνύεται σωστή. Γι′ αυτό και ο Ντα Βίντσι καταγράφεται ως ο εφευρέτης του ελικοπτέρου άσχετα αν πέρασαν πέντε αιώνες για να κάνει την εμφάνιση του το πρώτο ελικόπτερο.

Η ομάδα των μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ χρησιμοποίησε τα σκίτσα του Ντα Βίντσι για να δημιουργήσει ένα λειτουργικό drone για έναν διαγωνισμό σχεδιασμού πτήσης.

Αυτό ονομάζεται Crimson Spin και όπως αναφέρουν το drone πετάει κάτι που πιστοποιεί για μια ακόμη φορά την διάνοια του Ντα Βίντσι.

Το drone έχει τέσσερα φτερά σε σχήμα τιρμπουσόν κατασκευασμένα από πλαστικό, αλλά αντί να τα περιστρέφουμε με το χέρι όπως πρότεινε ο Ντα Βίντσι, αυτά τα φτερά τροφοδοτούνται από μπαταρίες και ηλεκτρικούς κινητήρες.

Οι προσομοιώσεις που έκανε στον υπολογιστή η ερευνητική ομάδα έδειχναν ότι η μηχανή που είχε σχεδιάσει ο Ντα Βίντσι μπορεί να πετάξει αλλά ορισμένα μέλη της ομάδας παρέμεναν δύσπιστα.

Μετά απο πολύ κόπο, έφτιαξαν ορισμένα από τα βασικά εξαρτήματα του drone σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και κατασκεύασαν το ιπτάμενο όχημα το οποίο έχει πραγματοποιήσει αρκετές πετυχημένες πτήσεις.

Ο Όστιν Πριτ, τελειόφοιτος φοιτητής στο τμήμα αεροδιαστημικής μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που πήρε μέρος στην κατασκευή του drone, πέταξε τη συσκευή σε πολλά σύντομα ταξίδια και παρουσίασε το πρώτο βίντεο του αεροσκάφους που πετούσε στο συνέδριο .

«Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι το drone πέταξε» δήλωσε ο Όστιν Πριτ.

Πηγή: HuffPost Greece/Στέφανος Νικήτας | Αρχική δημοσίευση: CNET

Δείτε επίσης