Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρυθμίσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ [Εγκρίσεις τραπεζών/πιστωτών-Πίνακας]

Κώστας Παπαγρηγόρης/News247

απο Cyclades Open

Νέα δελεαστικά κίνητρα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν βαθύτερο κούρεμα οφειλής, ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ και χαμηλότερα επιτόκια προσφέρει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αιτήσεων για ρυθμίσεις δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού απορρίπτονται τόσο από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης όσο και από τους οφειλέτες, καθώς αξιολογούνται ως επαχθέστερες σε σχέση με αυτές που έχουν ήδη επιτύχει με τον πιστωτή τους.

Η τρέχουσα εικόνα

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 70% πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τρίμηνο με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.

Από αυτές, 697 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και 801 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από το ελληνικό δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις, έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η διάρκεια αυτών, ανέρχεται μέχρι και τα 35 έτη.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τους χρηματοδοτικούς φορείς αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα 1.093 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – Τραπεζών

Υπό τον φόβο δημιουργίας νέου κύματος κόκκινων δανείων τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης συμφώνησαν με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων στα επιτόκια των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού. Στις εφεξής ρυθμίσεις ισχύουν μειωμένα περιθώρια, στο 2,50% από 3,25% για δάνεια με εξασφαλίσεις και στο 3% από 4,50% για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Τα περιθώρια αυτά προστίθενται στο Euribor τριμήνου και διαμορφώνουν το τελικό επιτόκιο για την αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης. Σήμερα, το Euribor τριμήνου ανέρχεται σε 1,45%. Επομένως, ένα δάνειο με εξασφαλίσεις έχει τελικό επιτόκιο 3,95% στη νέα σύμβαση ρύθμισης από 4,70% προηγουμένως και αντιστοίχως ένα δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις ρυθμίζεται με επιτόκιο 4,45% από 5,95%.

Η μείωση των επιτοκίων για τις ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης αποτελεί μία από τις παραμέτρους που θα διαμορφώνουν την τελική ρύθμιση για τον οφειλέτη μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, «τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα και συγκεκριμένα κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πιστωτές έχουν απορρίψει αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες έχουν απορρίψει προτάσεις ρύθμισης συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, στοιχείο που επίσης δημιουργεί προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.

Αυξάνονται οι εγκρίσεις

«Ωστόσο του τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά έγκρισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος έγκρισης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο κυμαίνονταν, δυστυχώς, κάτω από 20%, ενώ για το μήνα Αύγουστο εκτινάχθηκε στο 78% και το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 64%», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας,

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει έως σήμερα 7.031 αιτήσεις, ύψους άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ και έχουν ήδη αξιολογήσει τις 5.272 εξ αυτών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Από τις αξιολογημένες αιτήσεις έχουν εγκρίνει το 44,7%, ενώ κατά τους τελευταίους τρεις μήνες το ποσοστό εγκρισιμότητας έχει αυξηθεί στο 52,9%. Πιο αναλυτικά, για το διάστημα Ιούνιος 2021 – Οκτώβριος 2022 τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Intrum: Από τις 1.215 αιτήσεις, ύψους 779 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 818, ύψους 250 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 67%).

Cepal: Από τις 1.166 αιτήσεις, ύψους 466 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 550, ύψους 178 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 47%).

doValue: Από τις 1.109 αιτήσεις, ύψους 426 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 408, ύψους 102 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 37%).

Εθνική Τράπεζα: Από τις 530 αιτήσεις, ύψους 131 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 141, ύψους 31 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 27%).

Eurobank: Από τις 252 αιτήσεις, ύψους 47 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 62, ύψους εννέα εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 25%).

QQUANT: Από τις 187 αιτήσεις, ύψους 43 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 148, ύψους 34 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 79%).

Veraltis: Από τις 171 αιτήσεις, ύψους 26 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 120, ύψους 17 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 70%).

APS: Από τις 89 αιτήσεις, ύψους 10 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 44, ύψους τριών εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 49%).

Alpha Bank: Από τις 29 αιτήσεις, ύψους έξι εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν δεν εγκρίθηκε καμία (ποσοστό εγκρισιμότητας 0%).

Τράπεζα Πειραιώς: Από τις 26 αιτήσεις, ύψους 14 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν δεν εγκρίθηκε καμία (ποσοστό εγκρισιμότητας 0%).

Παγκρήτια Τράπεζα: Από τις 24 αιτήσεις, ύψους 82 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκε μία (ποσοστό εγκρισιμότητας 4%).

Λοιποί Πιστωτές: Από τις 474 αιτήσεις, ύψους 212 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 67, ύψους 23 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 14%).

Πηγή: News247/Κώστας Παπαγρηγόρης

Δείτε επίσης