Στο Ευρωκοινοβούλιο η αστυνομική ατιμωρησία για τον θάνατο του Ζακ

απο Cyclades Open

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας και της αστυνομικής ατιμωρησίας φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ, ενημερώνοντας με αίτησή της την Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής για τον ρόλο των αστυνομικών στο λιντσάρισμα του ακτιβιστή μέχρι θανάτου, διαμαρτυρόμενη για την αθώωσή τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν», η κ. Κωστοπούλου υπογραμμίζει στην αίτησή της ότι η αστυνομική κτηνωδία και η υπερβολική χρήση βίας έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα και ζητά από τους ευρωβουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιτίθενται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Η αίτηση φέρει τον αριθμό 0605/2022, κατατέθηκε στα τέλη Ιουνίου και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών, ύστερα από την υιοθέτησή της από την επιτροπή. Την αίτηση μπορεί να συνυπογράψει στην ιστοσελίδα της επιτροπής όποιος το επιθυμεί, προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στο αίτημα. Η κ. Κωστοπούλου επισημαίνει ότι είναι πρόθυμη να παρουσιάσει την υπόθεση ενώπιον της επιτροπής, η οποία αποτελείται από 35 ευρωβουλευτές.

Στην αίτησή της, η κ. Κωστοπούλου επισημαίνει ότι υπάρχει βίντεο που δείχνει την κτηνώδη και απάνθρωπη μεταχείριση του γιου της από τέσσερις αστυνομικούς που τον κλοτσούσαν, τον χτυπούσαν και τον έσερναν στο πεζοδρόμιο ενώ αιμορραγούσε, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και χρειαζόταν επειγόντως ιατρική βοήθεια.

«Του πέρασαν χειροπέδες τόσο σφιχτά που οι διακομιστές δεν μπορούσαν να τις κόψουν και δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια ανάνηψης», αναφέρει. Προσθέτει ότι τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα χτυπήματα που δέχτηκε ο γιος της προκάλεσαν τον θάνατό του.

Πηγή: TVXS

Δείτε επίσης