Ευρωπαϊκή Ένωση: Ζυμώσεις για πλαίσιο ενίσχυσης αγροτών έναντι των ανατιμήσεων

Προς την κατεύθυνση της ειδικής ενίσχυσης των αγροτών για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες που γράφουν οι εκμεταλλεύσεις εξαιτίας του αυξημένου κόστους σε ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα φαίνεται ότι οι κινούνται τα ευρωπαϊκά όργανα

απο Cyclades Open

Την προοπτική να διαμορφώσει η ΕΕ ένα πλαίσιο ενίσχυσης των παραγωγών περιγράφει σε δηλώσεις του υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συμμετείχε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις εργασίες του συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

«Είναι η ώρα η ΕΕ να δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, Ελλήνων και Ευρωπαίων, που βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να φθάνει στα ύψη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και επιβίωσης για τους έλληνες παραγωγούς» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο αποδίδονται στον κ. Λιβανό τα εξής: «Έθεσα μετ’ επιτάσεως στο Συμβούλιο Υπουργών και τους Επιτρόπους, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το φλέγον ζήτημα της συνεχιζόμενης ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων». 

Αναλυτικά το εν λόγω Δελτίο Τύπου έχει ως εξής: 

Σπήλιος Λιβανός στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και Επιτρόπων :  «Είναι ώρα η Ε.Ε να δημιουργήσει πλαίσιο στήριξης των παραγωγών από τη ραγδαία αύξηση στην ενέργεια, τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα»  

Την δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, Ελλήνων και Ευρωπαίων, ώστε να προστατεύονται από τις αυξήσεις τιμών στον τομέα της ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και Επιτρόπων. 

Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Λιβανός δήλωσε: 

«Έθεσα μετ’ επιτάσεως στο Συμβούλιο Υπουργών και τους Επιτρόπους, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το φλέγον ζήτημα της συνεχιζόμενης ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων. 

Είναι η ώρα η ΕΕ να δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, Ελλήνων και Ευρωπαίων, που βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να φθάνει στα ύψη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και επιβίωσης για τους έλληνες παραγωγούς. 

Επίσης, δώσαμε στήριξη στις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, για μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη της ανάκαμψης, ανάπτυξης, ασφάλειας και αλληλεγγύης. 

Μια Ευρώπη που στηρίζει τους παραγωγούς μας, τοποθετεί την αγροτική ανάπτυξη στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής οικονομίας, προστατεύει τους κανονισμούς και εξασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για τα προϊόντα μας σε σχέση με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες».

Πηγή: Agronews

Δείτε επίσης