Ευρώπη: Η ακροδεξιά ως «μασκαρεμένη» Κεντροδεξιά

Margherita Montanari/EURACTIV

απο Cyclades Open

Προφανώς αγνοώντας την ύπαρξη του κεντροδεξιού κόμματος της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-ΕΛΚ), ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και ηγέτης της Lega Ματέο Σαλβίνι βρέθηκε σε «πλήρη συμφωνία» με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σε μια συνάντηση στη Ρώμη την Πέμπτη, όπου συζήτησαν τη δημιουργία μιας νέας «κεντροδεξιάς» για την καταπολέμηση των ανερχόμενων σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη.

Στην πρώτη του διεθνή επίσκεψη μετά τη νίκη του στις εκλογές νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έσπασε μια παράδοση που υπήρχε από το 2010, καθώς επέλεξε να επισκεφθεί την Ιταλία και όχι την Πολωνία.

Μετά από μια ιδιωτική ακρόαση με τον Πάπα, συνάντησε τον ηγέτη της Lega για να συζητήσουν τη διεθνή κατάσταση υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σαλβίνι τόνισε την «πλήρη συμφωνία» του με τον Όρμπαν σε ζητήματα όπως «η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για οικογένειες και επιχειρήσεις», αλλά και την ανάγκη να εργαστεί «για μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά εναλλακτική έναντι των σοσιαλιστών, για να υπερασπιστούμε τις αξίες και τις ρίζες της Δύσης».

Ιδεολογική προβιά

Είναι η πρώτη φορά που ο Σαλβίνι αναφέρεται σε μια νέα «κεντροδεξιά» της ΕΕ.

Στην Ιταλία, η κεντροδεξιά ενσαρκώνεται από το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ταυτόχρονα, η Lega του Σαλβίνι θεωρείται ακροδεξιός ή δεξιός, αν και μοιράζεται αυτόν τον χώρο με τον Fratelli d’Italia της Τζόρτζια Μελόνι.

Τον Ιούλιο του 2021, ακροδεξιά κόμματα από 16 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το Rassemblement National του Frances, το PiS της Πολωνίας, το Fidesz της Ουγγαρίας και η Lega της Ιταλίας, υπέγραψαν ένα έγγραφο που αναφέρεται σε «δεξιά κόμματα» που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2022, εννέα ακροδεξιοί και εθνικιστές Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για μια πατριωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox στη Μαδρίτη.

Οι επικριτές προτείνουν ότι οι ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης, που συζητούν μια νέα συμμαχία από τότε που το κόμμα Fidesz του Όρμπαν αποχώρησε από την παραδοσιακή κεντροδεξιά οικογένεια της ΕΕ (ΕΛΚ), είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν από τις διαδοχικές εκλογικές ήττες του ΕΛΚ σε ολόκληρο το μπλοκ.

Το τελευταίο εκλογικό φιάσκο του ΕΛΚ σημειώθηκε στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, κατά τις οποίες η Valérie Pécresse, η υποψήφια του κεντροδεξιού Les Republicains (LR), έπεσε κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την ελάχιστη επιστροφή των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας.

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει ένα «κεντροδεξιό» προφίλ αποφεύγοντας αυτή τη φορά εξτρεμιστικές θέσεις –τουλάχιστον δημόσια– παρέχοντας μια πρόγευση του τι σχεδιάζει η ακροδεξιά της ΕΕ. Ωστόσο, «δεν έπεισε», σχολίασε η EURACTIV France.

Ήττα των ακροδεξιών στην Σλοβενία

Μια άλλη κρίσιμη ψηφοφορία για το ΕΛΚ θα διεξαχθεί την Κυριακή στη Σλοβενία, όπου ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα αντιμετωπίζει μια σφιχτή κούρσα στις κοινοβουλευτικές εκλογές που χαρακτηρίζονται ως «δημοψήφισμα για τη δημοκρατία» από την αντιπολίτευση στη βαθιά πολωμένη χώρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του EURACTIV Europe Elects, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων υποδηλώνει ότι το κεντροδεξιό κόμμα SDS του Γιάνσα μπορεί να επαναλάβει το εκλογικό του αποτέλεσμα περίπου 25%. Ωστόσο, το κεντρώο κόμμα «Κίνημα Ελευθερίας» (GS) βρίσκεται επί του παρόντος στο 24,9%, αμφισβητώντας την πόλο θέση του SDS στη λαϊκή ψήφο.

Αλλά ο Γιάνσα είναι επίσης γνωστός σύμμαχος του εθνικιστή Ούγγρου πρωθυπουργού Orbán.

Ο Όρμπαν δεν συνάντησε τη Μελόνι

Μετά τη νίκη των γενικών εκλογών, ο Όρμπαν επέκρινε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι – κάτι που έχει κάνει τον άξονα Βουδαπέστης-Βαρσοβίας να παραπαίει.

Ο Σαλβίνι έχει καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας χωρίς να επικρίνει ρητά τον Πούτιν. Την Πέμπτη, ο ηγέτης της Lega επιβεβαίωσε «τη βαθιά φιλία και συνεργασία μεταξύ Ρώμης και Βουδαπέστης».

Η έλλειψη συνάντησης με τον αρχηγό του άλλου ιταλικού δεξιού κόμματος Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, η οποία έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για τον Πούτιν όπως το κυβερνών κόμμα PiS της Πολωνίας, σημειώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: EURACTIV/Margherita Montanari

Δείτε επίσης