Η Ευρώπη πνίγεται στον πληθωρισμό και η Ευρωβουλή… ανακαινίζεται

Benjamin Fox/Euractiv

απο Cyclades Open

Οι ευρωβουλευτές θα προχωρήσουν με τα σχέδια για την ανακαίνιση ενός από τα κύρια κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κοστίσει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, παρά την οπτική του υψηλού κόστους, καθώς οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν ύφεση και κρίση κόστους ζωής.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου), η πλειοψηφία με επικεφαλής την κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ και τη φιλελεύθερη Renew Europe αντιτάχθηκε σε τροπολογία της σοσιαλιστικής ομάδας που καλούσε το προεδρείο του Κοινοβουλίου να «διερευνήσει τις δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων και να επανεξετάσει πλήρως το σχέδιο για το μέλλον του κτιρίου Spaak στις Βρυξέλλες».

Η ανακαίνιση ή η ανοικοδόμηση του κτιρίου Spaak βρίσκεται στην ατζέντα του Κοινοβουλίου εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η πρόοδος έχει προχωρήσει από τότε που η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέλαβε την προεδρία του Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2020 από τον Ιταλό Νταβίντ Σασόλι.

Το εκτιμώμενο κόστος της ανοικοδόμησης του κτιρίου Spaak, το οποίο χτίστηκε το 1994 και στεγάζει την αίθουσα ολομέλειας του Κοινοβουλίου, έχει υπολογιστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Συνέλευσης έχουν προειδοποιήσει ότι το κόστος θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Η ανακαίνιση στις Βρυξέλλες θα δημιουργούσε επίσης ένα περίπλοκο ζήτημα για τις πέντε μίνι συνόδους, όταν το κτίριο Spaak φιλοξενεί συνεδριάσεις της ολομέλειας, και θα απαιτούσε την εξεύρεση εναλλακτικού χώρου.

Δύσκολο να το εξηγήσει κανείς στο Στρασβούργο

Το ΕΛΚ, οι Πράσινοι και η Ανανεωτική Ευρώπη μπλόκαραν επίσης μια τροπολογία των Σοσιαλιστών που αντιτίθεται στην αγορά του κτιρίου Osmose στο Στρασβούργο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής που περιλαμβάνει το κτίριο Salvador De Madariaga.

Το Osmose, το οποίο προσφέρει 15.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων, αναπτύχθηκε από ιδιώτη εργολάβο και ολοκληρώθηκε πέρυσι με την ελπίδα ότι το Κοινοβούλιο θα το αγόραζε.

Τον Φεβρουάριο, ο Κλέμαν Μπον, τότε υπουργός σχέσεων της Γαλλίας με την ΕΕ, ανακοίνωσε ότι είχε επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία για την αγορά του κτιρίου Osmose από το Κοινοβούλιο, αν και η αγορά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Νιλς Ούτσακοφς, εκπρόσωπος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τον φάκελο, δήλωσε στη EURACTIV ότι η χρονική στιγμή της ανακαίνισης και το μεγάλο πιθανό κόστος θα ήταν δύσκολο να εξηγηθούν στους Ευρωπαίους πολίτες.

«Αυτά τα έργα δεν είναι κακά αυτά καθαυτά, αλλά είναι η χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αγορές θα μπορούσαν να έχουν επιζήμια επίδραση στην αντίληψη του κοινού για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Το κτίριο Madariaga, το οποίο στεγάζει γραφεία για υπαλλήλους του Κοινοβουλίου για περισσότερα από σαράντα χρόνια, πρόκειται να πωληθεί σε ιδιωτική εταιρεία αλλά να μετατραπεί σε ξενοδοχείο για ευρωβουλευτές και υπαλλήλους. Οι αξιωματούχοι παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι οι ξενοδόχοι του Στρασβούργου ανεβάζουν δραματικά τις τιμές τους για τις εβδομάδες που συνεδριάζει το Κοινοβούλιο, αν και δεν είναι σαφές αν η νέα μετατροπή του ξενοδοχείου θα προσφέρει φθηνότερες τιμές.

Η τελική απόφαση σχετικά με τα κτίρια του Κοινοβουλίου ανήκει στο προεδρείο της συνέλευσης, το οποίο αποτελείται από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, τους δεκατέσσερις αντιπροέδρους και πέντε κοσμήτορες.

Πηγή: Euractiv/Benjamin Fox [Μετάφραση: Σπύρος Σιδέρης]

Δείτε επίσης