Fake News: Το παράδειγμα της Πρωτομαγιάς

Αντρέας Παναγόπουλος/Anatropi News

απο Cyclades Open

Σχεδόν κάθε χρόνο, την Πρωτομαγιά, διακινούνται τα ίδια και τα ίδια fake news για το πότε καθιερώθηκε το 8ωρο και η κοινωνική ασφάλιση ως απάντηση, υποτίθεται, όσων θυμούνται τους εργατικούς αγώνες και συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις τους.

Φέτος το λάβαρο σήκωσε η γνωστή πολιτεύτρια και ίνφλουενσερ (sic) η οποία έγραψε: «Θέλω να τσιμπήσω τα μαγουλάκια ενός κομμουνιστή και να του θυμίσω ότι το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση, οι πληρωμένες διακοπές, η αμοιβή υπερεργασίας και απαγόρευση παιδικής εργασίας θεσμοθετήθηκαν από τον Αριστείδη Δημητράτο, υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης του Ιωάννη Μεταξά.
L P».

Οταν όμως τα fake news είναι επαναλαμβανόμενα -όπως και εκείνο το «δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο»- τότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται και η αλήθεια:1) Η κοινωνική ασφάλιση καθιερώθηκε με νόμο του Βενιζέλου το 1932 και πρώτος διοικητής του ΙΚΑ ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος επί κυβέρνησης Παναγή Τσαλδάρη.

2) Οι πληρωμένες διακοπές δεν υπήρχαν σε καμιά χώρα του κόσμου πριν το καλοκαίρι του 1936. Θεσμοθετήθηκαν πρώτη φορά στη Γαλλία επί κυβέρνησης Λαϊκού Μετώπου (Μπλουμ, Τορέζ και Σια), μετά το κύμα εργοστασιακών καταλήψεων.

3) Το 8ωρο στις βιομηχανίες καθιερώθηκε με το Ν. 2269 του 1920 από τον Βενιζέλο (μετά από κύρωση της διεθνούς σύμβασης της Ουάσιγκτον). Με τον ίδιο νόμο, η υπερωριακή αύξηση ανερχόταν στο 25%. Με το Ν. 4486 του 1930 (Βενιζέλος πάλι), θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα της υπερωριακής αύξησης να φτάσει και στο 35%. Με τον ίδιο νόμο του 1930, όπως και με τον Ν. 3500 του 1928, θεσμοθετήθηκαν χρονικά όρια κι στους υπόλοιπους εργαζόμενους εκτός βιομηχανίας.

Αυτά τα ολίγα και να είμαστε καλά του χρόνου, τέτοιες μέρες για να τα επαναλάβουμε!

Και του χρόνου, λοιπόν!

Πηγή: Anatropi News/Αντρέας Παναγόπουλος

Δείτε επίσης