Φεστιβάλ Αμοργού “Συνυπάρχω”: 15-26 Σεπτεμβρίου στην Αμοργό

απο Cyclades Open

Ο Δήμος Αμοργού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αμοργού με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού,  πραγματοποιούν το «Φεστιβάλ Συνυπάρχω» από τις 15 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου, στην Αμοργό. 

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει το αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και την ανάγκη τους να συνυπάρχουν, να μοιράζονται και να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις δράσεις της κοινωνίας. Μέρος των κοινών αναγκών αποτελεί η έκφραση μέσω της τέχνης και συγκεκριμένα της υποκριτικής και ο αθλητισμός. 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα  φιλοξενηθούν στην Αμοργό δύο θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν και ηθοποιοί με αναπηρία,  προπόνηση παραολυμπιακής κολυμβήτριας και ομιλίες στους μαθητές του νησιού.  

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

«Ο Μικρός Πρίγκιπας σε χρόνο ενεστώτα» | 15-16 Σεπτεμβρίου στις 20.00 

Η θεατρική παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας σε χρόνο ενεστώτα», που βασίζεται στο διήγημα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στο θεατράκι των Καταπώλων και στις 16 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κάτω Μεριάς. 

Παραολυμπιακή κολυμβήτρια  προπονείται στο απέραντο γαλάζιο | 15 Σεπτεμβρίου στις 10.00

Παράλληλα,  η παραολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, η οποία πρωταγωνιστεί και στην παράσταση, θα κολυμπήσει και θα προπονηθεί στον Όρμο της Αιγιάλης την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 και  ώρα 10:00(εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν)

Τέλος, μαζί με τον ηθοποιό  Δημήτρη Γρίντζο, θα μιλήσουν στους μαθητές του Γυμνασίου και των λυκείων (Γενικού και Επαγγελματικού) της Αμοργού για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία στη σύγχρονη κοινωνία.

«ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ» | 24- 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00

Η θεατρική ομάδα «Εν Δυνάμει» από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει την παράσταση ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο  Δημοτικό σχολείο  Χώρας  Αμοργού και στο σχολείο  Αιγιάλης. 

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσουμε μαζί και να αγκαλιάσουμε το «Φεστιβάλ Συνυπάρχω» και τις εξαιρετικά ιδιαίτερες και όμορφες θεατρικές του παραστάσεις. 

Η είσοδος στις θεατρικές παραστάσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις:

-Μικρός Πρίγκιπας σε χρόνο ενεστώτα (15-16 Σεπτεμβρίου)

Ένας παράξενος ταξιδιώτης που εγκαταλείπει την ασφάλεια του μικρού του πλανήτη, του σπιτιού του δηλαδή και περιφέρεται στο διάστημα, προσπαθεί να κατανοήσει τον τρόπο που σκέφτονται οι μεγάλοι. Μια παράσταση, η οποία αναδεικνύει χαρακτήρες, προβάλει αξίες, αναδεικνύει τη διαφορετικότητα που μαγεύει με μια πρωτότυπη σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση στο σήμερα.

Ένα φιλοσοφημένο έργο, το οποίο μιλά για την αναζήτηση, την αξία της αγάπης και της φιλίας, οι οποίες για να αναπτυχθούν χρειάζονται αλήθεια.

Πρόκειται για ένα συμβολικό παραμύθι που γράφτηκε μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία, ενώ ο συγγραφέας είναι εξόριστος, χαμένος, όπως είναι ο μικρός πρίγκιπας έφυγε μακριά απ’ τον πλανήτη του… 

Ταυτότητα παράστασης:

Διασκευή: Μαγδαληνή Πάντα, Δημήτρης Γρίντζος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μουστάκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γρίντζος

Χορογραφίες – Επιμέλεια κίνησης: Παρασκευή Ρωμανά

Ηχοληψία – Φωτισμοί: Χάρης Καραμανώλης

Μουσική – Στίχοι: Δημήτρης Γρίντζος, Βασιλική Σιγάλα, Τζο Αντωνακάκη, Μαριάννα Μωυσίδου

Μουσική Παραγωγή: Δημήτρης Γρίντζος 

Τραγούδι – Ερμηνεία: Τζο Αντωνάκακη, Μαριάννα Μωυσίδου

Ενορχήστρωση – Προγραμματισμός: Γιώργος Αβραμίδης Studio 101

Hair styling: Χαρά Σαρκήρη

Κουστούμια – Αξεσουάρ: Βεστιάριο Madame Pelagie

Φωτογραφίες – Video trailer: Στεφανία Πατακιούτη – Γιάννης Παναγιωταράκος

Παίζουν: Δημήτρης Γρίντζος, Μαγδαληνή Πάντα, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Μαριάννα Μωυσίδου

Tην παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από 5 ετών και άνω.

ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (25 Σεπτεμβρίου, Σχολείο Χώρας Αμοργού &  26 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Αιγιάλης. Ώρα έναρξης 20.00)   

Η ομάδα «Εν δυνάμει» είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο», το «περίεργο», το «διαφορετικό» και το «ξένο» ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το. 

Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. 

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από το 2014 η ομάδα σύστησε Σωματείο και με αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας είναι η Ελένη Δημοπούλου. 

Το πρόγραμμα «Κοινωνία Χταποδιών» αποτελείται από την παράσταση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γουτού Γουπατού» και από το βιωματικό εργαστήριο που την ακολουθεί. Η θεατρική φόρμα της παράστασης εμπλέκει στοιχεία αφηγηματικότητας και μουσικής. Ο θίασος, που τον αποτελούν 2 ηθοποιοί με αναπηρία και 4 χωρίς, αφηγείται σαν σύνολο το διήγημα. Οποιοσδήποτε χώρος παρουσίασης γίνεται ένας μεταβαλλόμενος σκηνικός χώρος, που μεταμορφώνεται στη διάρκεια της παράστασης. 

Ταυτότητα παράστασης:

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης

Δραματουργία: Γιώτα Κουϊτζόγλου

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Βόμβολος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ευαγγελία Κιρκινέ

Κινησιολογία: Βιτόρια Κωτσάλουq

Φωτισμοί-κατασκευή σκηνικών: Richard Anthony

Μουσική διδασκαλία: Μαρία Χελά

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή

Βοηθητικές ηχογραφήσεις: Tanya Jones

Φωτογραφίες: Σοφία Κύρινα

Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Κύρινα, Ελένη Δημοπούλου

Παίζουν οι (αλφαβητικά): Ηλίας Κουγιουμτζής, Λωξάνδρα Λούκας, Παναγιώτης Ματζίρης, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Ντολόπουλος, Χάρις Σερδάρη.

Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά ηλικίας άνω των 10 χρονών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού-Πολιτισμού  κ.Δεσποτίδη Καλλιόπη στο 6939412115  ή τον Πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.Α κ.Γρίσπο Περικλή στο 6972558771

Δείτε επίσης