Food Experience Patata Naxos 2022-Η 13η γιορτή πατάτας επανέρχεται στις Κάπαρες της Αγ. Άννας [video]

απο Cyclades Open

Το κορυφαίο γαστρονομικό event, που έχει τον χαρακτήρα του παραδοσιακού ελληνικού πανηγυριού, συνδυάζει και φέτος το νησιώτικο πανηγύρι με κεράσματα πατάτας από δημιουργίες καταξιωμένων σεφ!

Παραδοσιακά τα τεράστια καζάνια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου θα ανάψουν και θα σερβίρουν την ανεπανάληπτη φρεσκοτηγανισμένη πατάτα!

Στην βραδιά θα απονεμηθούν και τα βραβεία Naxian Excellence Awards by EAS Naxos, τα οποία ψήφισε η νεοσύστατη επιτροπή ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών με επικεφαλής τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιάννη Πολίτη.

Ελένη Λαζάρου-Χρήστος Νέζος

Στο παραδοσιακό γλέντι που θα γίνει το Σάββατο3 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες) θα τραγουδήσει η Στελλίνα Κονιτοπούλου από την σπουδαία μουσική οικογένεια των Κονιτοπουλαίων και, σε guest εμφάνιση, ο μεγάλος δάσκαλος της νησιώτικης μουσικής, Μανόλης Μπαρμπεράκης.

Το τριήμερο Food Experience Patata Naxos που διοργανώνεται το τριήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου έχει θέμα «Διατροφή και άσκηση – fitness and nutrition». Γνωστοί αθλητές, γυμναστές, influencers και δημοσιογράφοι αναλύουν τον ευεργετικό ρόλο που έχουν τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξου στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και της ευεξίας.

Χαιρετισμός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά για την 13η η γιορτή πατάτας Νάξου:

Λίγα λόγια για την Πατάτα Νάξου

Η ξακουστή Πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια  της Πατάτας της Νάξου, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.

Στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές της εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες Super Markets. Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Τέλος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκτός από την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., παράγει και Πιστοποιημένο Πατατόσπορο, τον οποίο και διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Δείτε επίσης