Φωτιά στη Δαδιά: Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο

απο Cyclades Open

Ολονύχτια και δραματική μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες που επιχειρούν στην τεράστια φωτιά που ξέσπασε από την Πέμπτη στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου.

Μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να περιορίσουν τη δυναμική της φωτιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις δεκάδες εναέρια μέσα: Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν ρίψεις 2 πετζετέλ, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Σινούκ, ενώ θα ακολουθήσουν τρία Erickson, 2 καναντέρ και ένα AB214.  Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν πως το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς έχει ελεγχθεί, ενώ βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά εντοπίζονται διάσπαρτες εστίες. Νοτιοδυτικά υπάρχει ενεργό μέτωπο όπου εστιάζεται η κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Το θετικό είναι πως δεν έχουν σηκωθεί ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται αργά.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις δουλεύουν και 32 υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας ένα μονοπάτι από την περιοχή Ταΐστρες προς το δρόμο Δαδιάς – Λευκίμμης. Αυτοί κόβουν και από πίσω έρχονται μηχανήματα για να απομακρύνουν τα κομμένα. Επίσης θα διαπλατύνουν την περίμετρο έξω από το χωριό Δαδιά, για κάθε ενδεχόμενο. Άλλοι 10 υλοτόμοι δούλευαν όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη.

«Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», σημείωσε κατά τη βραδινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Πηγή/Φωτογραφίες: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης