Φωτιά στη Δαδιά: Μεγάλες ελλείψεις για την προστασία του δάσους – Χωρίς δασολόγο για 10 χρόνια και φράγματα με λιγοστό νερό

Μαρία Λιλιοπούλου | ΕΘΝΟΣ

απο Cyclades Open

Χωρίς δασολόγο είναι εδώ και περίπου μία δεκαετία το Δασαρχείο του Σουφλίου στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, μία από τις πιο κρίσιμες περιοχές του δικτύου Natura 2000 όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Σύμφωνα με τους φορείς της περιοχής, εδώ και δέκα χρόνια δεν υπάρχει μόνιμος δασολόγος. Κατά διαστήματα σε αυτήν την περίοδο αποσπάται κάποιος δασολόγος, ωστόσο αυτή τη στιγμή χρέη δασάρχη εκτελεί δασοπόνος. Κι αυτό τη στιγμή που και οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασής τους στη νέα καθετοποιημένη διοίκηση, χωρίς τοπικά διοικητικά συμβούλια καθώς αυτά έχουν καταργηθεί.

Η μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο ήρθε να φωτίσει κενά και ελλείψεις που οδηγούν στη δυσκολία λήψης αποφάσεων και προώθησης έργων που θα μείωναν ακόμα και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Είναι χαρακτηριστικό οτι για το δάσος της Δαδιάς υπάρχει απόφαση του πρώην Δ.Σ. του φορέα και χρηματοδοτική έγκριση για την τοποθέτηση ειδών που θα μείωναν μέσω της διατροφής τους την καύσιμη ύλη από το δάσος, η οποία έως τώρα δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Αν και αποτίμηση της τεράστιας οικολογικής καταστρφής δεν μπορεί να γίνει ακόμα, τη Δευτέρα ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για περισσότερα από 10.000 στρέμματα καμμένου δάσους στον πυρήνα του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς όπου η φωτιά δε λέει να σβήσει πέντε ημέρες μετά το ξέσπασμά της. Η συζήτηση έγινε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής του νομοσχεδίου για τις χρήσεις γης στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τις προηγούμενες ημέρες με αποτέλεσμα το υπουργείο να αποσύρει ορισμένες διατάξεις.

Φωτιά στη Δαδιά

Φωτιά στη Δαδιά

Αδεια φράγματα – σήμερα η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο κ. Φάμελλος κατήγγειλε ότι υπήρξαν φράγματα με ανεπαρκή ποσότητα νερού με αποτέλεσμα να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το έργο κατάσβεσης της φωτιάς, γεγονός το οποίο συνέδεσε με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Την ίδια στιγμή η κήρυξη της ευρύτερης περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήρθε τέσσερεις ημέρες μετά την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς και συγκεκριμένα το πρωί της Δευτέρας, όπως μαρτυρά η ψηφιακή υπογραφή στη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση που έχει αναρτηθεί και στη «Διαύγεια» αφορά τις δημοτικές κοινότητες Λαγυνών και Λυκόφωτος της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου και της Δημοτικής Κοινότητας Φυλακτού της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού του Δήμου Σουφλίου στον Εβρο και θα ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 23 Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου στο ethnos.gr

Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης