Η κυβίστηση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη θύελλα που ξέσπασε δεν ήταν αρκετή. Ορυμαγδός αντιδράσεων και αίτημα ακόμα και για αποπομπή του σε μια εποχή επανάκαμψης του φασιστικού φαινομένου και με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών να έχει πολλαπλό περιεχόμενο.
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις για τις αρχικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή (TRT), ο Άκης Σκέρτσος, δήλωσε ότι το θέμα αφορά το παρελθόν και υπογράμμισε πως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την παρουσίαση στη Λάρισα του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Αν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνία που αξιώνει 1,3 τρισ. Ευρώ από τη Γερμανία και να θέσουμε σε εθνική βάση την απαίτηση καταβολής των αποζημιώσεων».
Η απάντηση ήταν άκρως προβληματική. «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε χωρίς να ξεκαθαρίζει αν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης ή εξ ονόματος του εαυτού του. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερες προκλήσεις απ’ ότι τα οφειλόμενα γερμανικά χρέη ξεχωρίζοντας την κλιματική κρίση, την ψηφιακή επέλαση και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη. «Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον», υποστήριξε.
Αναλυτικά η δήλωση του Α. Σκέρτσου
Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.
Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.
Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα.
Μετρώντας τις αντιδράσεις, επανήλθε με νέα δήλωση λέγοντας πως «η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες».
Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως «δεν έχουμε βρει λύση, δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» και επιτέθηκε σε όσους τον παρερμήνευσαν λέγοντας πως «όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα».
Ζητά αποπομπή Σκέρτσου
Την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σκέρτσου στο TRT ενώ ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, από τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ζήτησε την αποπομπή του.
Ο κ. Χατζηαντωνίου, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB είναι ιδιαίτερα επικριτικός. «Με τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα , μέχρι σήμερα σκέρτσα έκαναν μόνο Γερμανοί. Η κατάπτυστη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πρέπει να αποδοκιμαστεί από όλους, κυρίως δε από τους νεοδημοκράτες» σημειώνει και καλεί τον πρωθυπουργό «να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση».
Υπενθυμίζει ότι το «εξαιρετικό βιβλίο» του Κ. Χαρδαλιά «προλογίζει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και παρουσίασε εξαιρετικά – μεταξύ άλλων – ο κ. Παυλόπουλος».
«Η βλάβη και η εκμετάλλευση που θα τύχει από τη Γερμανία η αρχική τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου είναι όνειδος», λέει ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών-Επανορθώσεων, Αριστομένης Συγγελάκης, προσθέτοντας ότι «ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες αποκατάστασης της θεσμικής και δημοκρατικής τάξης, ανακαλώντας ρητώς και κατηγορηματικώς τις επαίσχυντες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σκέρτσου».
«Καμία μετακίνηση στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν μπορεί να γίνει δεκτή» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945.
Αναλυτικά η απάντηση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών:
Με αφορμή τη συζήτηση που ανέκυψε σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών το σύνολο των μελών του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι καμία απολύτως μετακίνηση απ’ τις διακηρυγμένες θέσεις και διεκδικήσεις μας δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Οι γερμανικές οφειλές, στο σύνολο τους, παραμένουν απαράγραπτες, εκκρεμείς και νομικά ενεργές. Και αυτό αφορά τόσο στο Κατοχικό δάνειο όσο και στις αποζημιώσεις για τα θύματα, για την καταστροφή περιουσιών και παραγωγικών δομών αλλά και για τις κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.
Θα επαναλάβουμε ότι η εκπλήρωση από μέρους της Γερμανίας του χρέους της προς τον ελληνικό λαό είναι ζήτημα Δικαιοσύνης και Ιστορίας αλλά και ζήτημα αποκατάστασης των συνεπειών που προκλήθηκαν απ’ τα εγκλήματα της κατοχικής περιόδου.
Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», έως την τελική δικαίωση, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να σταματήσει τον αγώνα της διεκδίκησης για όλες τις πτυχές των γερμανικών οφειλών.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στις 13 Ιουνίου, θα μετάσχει ως βασικός ομιλητής στο Συνέδριο που οργανώνει στην Αθήνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με τη συνεργασία Ελλάδας και Πολωνίας, στο πλαίσιο του διεθνούς διαλόγου για τις γερμανικές οφειλές.
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Απαράδεκτο και ανιστόρητο
«Είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν “ζήτημα του παρελθόντος”», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Κάθε μέρα που περνάει, λέει το κόμμα της Κουμουνδούρου, «γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα».
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση «προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για Έκθεση-Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (17/4/2019) και είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική) τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική σε αυτήν τη βάση».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ: Υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης
Την αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου. «Η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκη Σκέρτσου -παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση- δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας» σχολιάζει.
«Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό εθνικό αίτημα.
Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο, ώστε να υπάρξει επιτέλους δίκαιη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, με σεβασμό και ιστορική συνείδηση από την πλευρά της γερμανικής Κυβέρνησης» προσθέτει μεταξύ άλλων το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.
Όσο για τον κ. Σκέρτσο, «αν εξακολουθεί να απορεί τι ανήκει πραγματικά στο παρελθόν, τον καλούμε να περιμένει εννέα ημέρες ακόμη», καταλήγει.
Για «πρόκληση» μιλάει το ΚΚΕ
Στην προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου «να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του» για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων αναφέρθηκε και το ΚΚΕ σημειώνοντας πως «αποτελεί πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία». Ο Περισσός θεωρεί επίσης, «υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις δεν τις διεκδίκησαν ποτέ ουσιαστικά».
Σημειώνει πως εκείνο είναι το κόμμα που «ανέδειξε διαχρονικά και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία, ως δικαίωμα του ελληνικού λαού και τις διεκδικεί στο σύνολό τους για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών