Φρυκτωρίες 2024: Οι Κυκλάδες επικοινωνούν!- Η αναβίωση των φρυκτωριών μετρά αντίστροφα [video]

Δείτε τις συμμετοχές

απο Cyclades Open

Ο Δήμος Σίφνου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου,  σε μια  προσπάθεια για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού,  αναβιώνουν  κάθε χρόνο από το 2003 με την ενθουσιώδη συμμετοχή εκατοντάδων  εθελοντών, την  επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων-φρυκτωριών  & ακροπόλεων της Σίφνου.


Οι  εθελοντές (άτομα κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής τάξης) που διασκορπίζονται συνήθως ανά παρέες σε όλη την έκταση του νησιού περπατώντας σε δύσβατα σημεία (κάποιοι για  δυο και τρεις ώρες)  για να προσεγγίσουν τα απομεινάρια των αρχαίων πύργων, είναι στην πλειοψηφία τους μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αλλά ανάμεσα τους υπάρχουν και αρκετοί  επισκέπτες που είτε βρίσκονται στο νησί για διακοπές είτε έρχονται ειδικά για το σκοπό αυτό.

Η  ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των εθελοντών και η προσθήκη περισσότερων σημείων κάθε χρονιά είναι ενδεικτική της δυναμικής του εγχειρήματος

Η εκδήλωση που έχει καθιερωθεί να γίνεται την Κυριακή της Πεντηκοστής (παραμονή του Αγίου Πνεύματος), μεταδίδεται με ειδική εκπομπή και ανταποκρίσεις των εθελοντών από όλο το νησί από το τοπικό ραδιόφωνο, την τηλεόραση και μέσω διαδικτύου.

Μετά το άναμμα των πύργων (στις 7 το απόγευμα) ακολουθεί συγκέντρωση των εθελοντών σε κεντρικό σημείο του νησιού με προβολές, ομιλίες και μουσική εκδήλωση. Όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από την επικοινωνία ανάμεσα σε πύργους και ακροπόλεις έχουν διοργανωθεί πολλές σχετικές εκδηλώσεις όπως έκθεση φωτογραφιών των εθελοντών από τους πύργους που επισκέφτηκαν, άναψαν και φωτογράφησαν, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση του εγχειρήματος από ελικόπτερο, τιμητική εκδήλωση για τους εθελοντές κλπ.

Δείτε την 20η αναβίωση των Φρυκτωριών του 2023:

Φρυκτωρίες 2024

Φέτος τα νησιά των Κυκλάδων (σύλλογοι, φορείς και εθελοντές από Ανάφη, Άνδρο, Θήρα, Κέα, Κύθνο, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Σίκινο, Σύρο, Σέριφο, Φολέγανδρο), δίνουν ξανά ραντεβού στις 23 Ιουνίου για την αναβίωση των Φρυκτωριών σ’ ένα μήνυμα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης. Η εκδήλωση μεταδίδεται με ειδική εκπομπή και ανταποκρίσεις των εθελοντών από όλο το νησί από το τοπικό ραδιόφωνο, την τηλεόραση και μέσω διαδικτύου ενώ πραγματοποιούνται συνδέσεις με όλα τα νησιά που συμμετέχουν.

Το Cyclades Open, όπως και πέρυσι, θα αναμεταδώσει την εκδήλωση σε πραγματικό χρόνο.

Μείνετε συντονισμένοι!

📸Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου

Δείτε επίσης