Φρυκτωρίες: Οι Κυκλάδες συντονίζονται για μία εντυπωσιακή εκδήλωση

απο Cyclades Open

Τον προσεχή Ιούνιο, την Κυριακή της Πεντηκοστής (4 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα) θα πραγματοποιηθεί η επετειακή 20η σύγχρονη αναβίωση της επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και ακροπόλεων της Σίφνου, μία δράση που άρχισε δειλά πριν από 21 χρόνια, για την ανάδειξη και την προβολή του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείριση Σίφνου (ΔΗΚΕΣ), σε συνεργασία με τον Δήμο Σίφνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου το 2003, προσκάλεσαν εθελοντές που θα επικοινωνούσαν με σήματα κατόπτρων και καπνού από τις θέσεις των αρχαίων πύργων της Σίφνου.

Η πρόσκληση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, που σταδιακά γιγαντώθηκε, με αποτέλεσμα από τότε, κάθε χρόνο, να συμμετέχουν εκατοντάδες εθελοντές κάθε ηλικίας και ιδιοσυγκρασίας, κάτοικοι του νησιού στη μεγάλη τους πλειοψηφία, σε όλο και περισσότερα σημεία, από άκρη σε άκρη του νησιού. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση κάθε καλοκαιριού στη Σίφνο που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη των πολιτιστικού καλοκαιρινού προγράμματος.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Πληροφοριών της ΔΗΚΕΣ, Σοφία Κατζηλιέρη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την μεγάλη επερχόμενη επετειακή εκδήλωση, στην οποία καλεί να συμμετάσχουν για πρώτη φορά και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, δίνοντας ξανά “ζωή” στους δικούς τους αρχαίους πύργους.

O προηγμένος πολιτισμός των Κυκλάδων

“Όι αρχαίοι πύργοι που χρησιμοποιούνταν σαν φρυκτωρίες (αρχαίος τρόπος οπτικής επικοινωνίας με φλεγόμενους πυρσούς ή δαυλούς) υπήρχαν παντού στην αρχαία Ελλάδα. Είναι γνωστό ήδη από τον μονόλογο της Κλυταιμνήστρας στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, ότι πύργοι/φρυκτωρίες υπήρχαν και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Στη σύγχρονη εποχή, κάποιοι από αυτούς έχουν αναστηλωθεί και συντηρηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κάποιοι όχι. Μερικοί βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη και πολλοί σε υπέροχες τοποθεσίες με εξαιρετική θέα.

Η Σίφνος έχει την ιδιαιτερότητα να φιλοξενεί τους περισσότερους από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου, με την αρχαιολογική έρευνα να αναφέρει 80 και πλέον σημεία”, αναφέρει σχετικά με τους αρχαίους πύργους η κα.Κατζηλιέρη. Ο λόγος για την ύπαρξη τόσων πολλών πύργων στο νησί, όπως εξηγεί, ήταν ο πλούτος του νησιού και των κατοίκων του, εξαιτίας της εξόρυξης χρυσού και αργύρου που υπήρχαν σε αφθονία στο νησί : “Λόγω του φόβου για εχθρικές επιδρομές, έπρεπε να βρουν έναν τρόπο ώστε να ειδοποιούνται εγκαίρως οι κάτοικοι. Έτσι, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα αυτό το δίκτυο επικοινωνίας. Εκτός από την αρχαιότητα, οι πύργοι χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο λόγο και στην βυζαντινή περίοδο, όπου οι φρυκτωρίες αντικαθίστανται από τις καμινοβίγλες”.

Ο αρχικός σκοπός αυτής της αναβίωσης, ήταν η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου των νησιών μας και της ιστορία; τους. Φυσικά, μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης επισκεπτών, κάτι που ισχύει ήδη εδώ και χρόνια στη Σίφνο με αρκετό κόσμο, σχολεία και συλλόγους, να την επισκέπτονται με αφορμή αυτήν την εκδήλωση. Οι εθελοντές που συμμετέχουν πλέον είναι εκατοντάδες και η συμμετοχή των κατοίκων της Σίφνου στις δράσεις, περνάει σαν έθιμο, από γενιά σε γενιά.

Πλέον και για λόγους ασφαλείας κυρίως, στις εκδηλώσεις αναβίωσης έχει επιλεχθεί ως τρόπος επικοινωνίας η χρήση καπνογόνων ναυσιπλοΐας. “ Υποτίθεται ότι στην αρχαιότητα η Σίφνος αν είχε καλές καιρικές συνθήκες, μέσω της φωτιάς μπορούσε να επικοινωνήσει ακόμα και με την Κρήτη και την Πελοπόννησο” λέει η κα. Κατζηλιέρη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “με τα καπνογόνα δεν ξέρω αν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο αλλά τα γειτονικά νησιά σίγουρα θα μπορούν να έχουν οπτική επαφή. Όσο περισσότερα νησιά συμμετέχουν, τόσο πιο πιθανό είναι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Επιπλέον, πριν το άναμμα των καπνογόνων, γίνεται μία επικοινωνία με καθρέφτες, όπως συνέβαινε επίσης στην αρχαιότητα, ώστε να καταλάβουν οι εθελοντές βιγλάτορες, αν έχουν φτάσει και οι άλλοι στα υπόλοιπα σημεία”

Οι Κυκλάδες συντονίζονται και επικοινωνούν

Εκτός από τις 85 συνολικά θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Σίφνου (77 αρχαίοι πύργοι, 4 αρχαίες ακροπόλεις, 4 αρχαία οχυρά-ιερά), κατά καιρούς έχουν συμμετάσχει στο δίκτυο και αντίστοιχα σημεία στην Κιτριανή και στη Μήλο.

“Για την 20ή σύγχρονη αναβίωση σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι πιο μεγάλο, το οποίο βέβαια επιθυμούσαμε από τα πρώτα χρόνια. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, έστω και συμβολικά, περνώντας ένα μήνυμα αγάπης και συναδέλφωσης στο Αρχιπέλαγος. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή η Σύρος, η Μύκονος, η Σέριφος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος και η Σαντορίνη κι ελπίζουμε ότι θα προστεθούν σύντομα και τα υπόλοιπα. Η δράση θα μεταδοθεί ζωντανά, διαδικτυακά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά από πολλά διαφορετικά μέσα, στη Σίφνο, τις Κυκλάδες και όλο τον κόσμο, ενώ οι εθελοντές θα έχουν την δυνατότητα να στέλνουν διαδικτυακή “ανταπόκριση” από τους πύργους όλων των Κυκλάδων” εξηγεί για τη φετινή δράση η κα. Κατζηλιέρη.

Στη συνέχεια, στη Σίφνο, θα ακολουθήσει μία μεγάλη εορταστική εκδήλωση – έκπληξη, όπου όλοι οι συμμετέχοντες (είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω σύνδεσης με τα υπόλοιπα νησιά) θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

“Θα ήταν χαρά μας αν, με αφορμή την επετειακή μας εκδήλωση, γίνει μια αντίστοιχη στα υπόλοιπα νησιά, την ίδια μέρα και ώρα, χρησιμοποιώντας τα απόλυτα ασφαλή κόκκινα καπνογόνα που χρησιμοποιούν στα σκάφη, όπως κι εμείς. Η κάθε συμμετοχή θα μπορούσε να περιλαμβάνει μόνο το «άναμμα» στις 7 το απόγευμα με διάρκεια λίγα μόνο λεπτά ή και μια πιο ολοκληρωμένη εκδήλωση που μπορεί να αποφασίσει και να διοργανώσει το κάθε νησί. Έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία να βοηθήσουμε όσους συμμετάσχουν σε αυτό και να εξηγήσουμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να έχει επιτυχία. Ελπίζουμε να ανταποκριθούν τα νησιά στην πρόσκληση και είμαστε σίγουροι ότι μετά την πρώτη φορά θα το επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο”, δηλώνει ολοκληρώνοντας η κα. Κατζηλιέρη.

Λεπτομέρειες, δημοσιεύματα, φωτογραφίες και βίντεο για τη δράση μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ηλεκτρονική σελίδα των πύργων της Σίφνου www.sifnos-towers.gr , ενώ για πληροφορίες και συμμετοχή στην δράση, μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα: 2284031977 & 2284033661 καθώς και στο e-mail: dikes@sifnos.gr

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Λίνα Θεολογίτου

Δείτε επίσης