Γ.Γ. Παγκόσμιου Μετεωρολογικoύ Οργανισμού: «Αυτός ο καύσωνας είναι το νέο φυσιολογικό»

απο Cyclades Open

Αυτή τη Τρίτη, καταγράφηκε ρεκόρ 40,3°C στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εκτεταμένo καύσωνα, πυρκαγιές και πιέσεις στο σύστημα υγείας που αναφέρθηκαν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Έχουμε σπάσει το υψηλό όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας του WMO (Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός). «Κύματα καύσωνα θα συμβαίνουν συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η σύνδεση έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα από την IPCC (σ.σ. Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος)».

Οι σταθερές υψηλές πιέσεις, και ως εκ τούτου ο καύσωνας, είναι εδώ για να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες. Αυτή η Τρίτη αναμενόταν να είναι η πιο ζεστή μέρα του χρόνου μέχρι στιγμής στη Γαλλία. Οι αναμενόμενες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν από 36°C έως 40°C με σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας σε συναγερμό για καύσωνα, σύμφωνα με το Météo France.

«Ο καύσωνας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης», δήλωσε ο Μπομπ Στεφάνσκι, επικεφαλής των Εφαρμοσμένων Υπηρεσιών Κλίματος στο WMO. «Αυτό είναι ανησυχητικό με περισσότερες από 40 ημέρες για το μετεωρολογικό καλοκαίρι».

Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη ήταν 48°C (Ελλάδα, 1977). Ένα ύποπτο νέο ρεκόρ μπορεί να σημειώθηκε το 2021 (48,8°C στη Σικελία) και εξετάζεται από τον WMO.

Το νέο κανονικό

«Στο μέλλον, αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι φυσιολογικοί. … Έχουμε εκπέμψει τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που η αρνητική τάση θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Δεν καταφέραμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας παγκοσμίως», επισήμανε ο Taalas.

Σύμφωνα με την IPCC, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν ταχύτερα στις ευρωπαϊκές περιοχές από ό,τι αλλού. Στη Μεσόγειο, ένας ανησυχητικός συνδυασμός κλιματικών αλλαγών που οδηγούν σε επιπτώσεις (καύσωνες, ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασία, μείωση των βροχοπτώσεων, αύξηση πυρκαγιών, στάθμη της θάλασσας, μείωση της κάλυψης του χιονιού και μείωση της ταχύτητας του ανέμου) αναμένεται μέχρι τα μέσα του αιώνα αν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους 2°C.

Η Ειδική Έκθεση της IPCC για τα ακραία φαινόμενα δείχνει επίσης ότι οι καύσωνες θα είναι συχνότεροι, μεγαλύτεροι και πιο έντονοι τον 21ο αιώνα. Θα χρειαστούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ενισχυμένα συστήματα υγείας.

Πηγή: envinow
📸 Jeremy Bezanger on Unsplash

Δείτε επίσης