Γ. Γεωργαντάς: Οι προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας «δεν έχουν όριο και τέλος»- Το αργότερο έως την Δευτέρα πληρώνονται οι ζωοτροφές

απο Cyclades Open

Τη θέση ότι οι προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας, χοιροτροφίας και αλιείας «δεν έχουν όριο και τέλος», διατύπωσε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, εγκαινιάζοντας απόψε την 12η Διεθνή Έκθεση «Zootechnia» (2-5/2), που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

«Με το μεράκι των Ελλήνων παραγωγών, τη βιοποικιλότητα της χώρας μας και τις προοπτικές που δίνουν οι ξένες αγορές, οι οποίες έχουν ταυτίσει τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα και τα αποζητούν, μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια καλύτερη ημέρα για την ελληνική κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, χοιροτροφία και αλιεία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργαντάς έκανε απολογισμό των δράσεων και ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα που στα τελευταία χρόνια λόγω διεθνούς συγκυρίας «βλέπει» το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σημαντικά και τόνισε ότι το ενεργειακό αποτελεί το μεγαλύτερο «βάσανο» για τους όλους τους Έλληνες παραγωγούς. 

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υποχρέωση του ΥΠΑΑΤ είναι να προστατεύσει τον Έλληνα παραγωγό», ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η επίλυση του ζητήματος με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης είναι «η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτορφίας, που δημιουργεί καταλογισμούς από ευρωπαϊκά όργανα και εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο».

Γνωστοποίησε ότι «σήμερα, πέντε περιφερειακά συμβούλια στη χώρα ήδη έχουν λάβει αποφάσεις εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει με το ΥΑΑΤ και θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εντός του Μαρτίου» και πρόσθεσε «θα βοηθήσουμε και όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες έτσι ώστε να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο».

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο θέμα νοθείας των ελληνικών προϊόντων, ο Υπουργός γνωστοποίησε ότι το ερχόμενο διάστημα έρχεται το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ 2», σημειώνοντας ότι «έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και στο προσεχές μέλλον θα τρέξει και ο απαραίτητος διαγωνισμός».

Όπως εξήγησε, το προαναφερόμενο σύστημα , «θα βοηθήσει πιο εντατικά την προσπάθεια για περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών».

Αναφερόμενος στη βιολογική κτηνοτροφία, είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα διατεθεί ποσό ύψους 305 εκατ. ευρώ «το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ», ενώ επανέλαβε ότι στα χρόνια της κρίσης «δεν δόθηκε κανένα δικαίωμα σε κανέναν που δεν είχε ζωϊκό κεφάλαιο».

Για τη Zootechnia, ο κ. Γεωργαντάς τη χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας, χοιροτροφίας και αλιείας και σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή στην έκθεση δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για μια παραγωγική διαδικασία που έχει προοπτικές και δυναμική και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε όποιους ασχοληθούν συστηματικά και παράξουν τα πολύ καλά προϊόντα τα ελληνικά, ταυτόσημα με την ποιότητα.

Το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, εάν όχι την Παρασκευή 03/02, θα γίνει η πληρωμή των 85,9 εκατ. ευρώ στους Έλληνες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, όπως επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Zootechnia» (2-5/2), που πραγματοποιείται από τη ΔΕΘ-Helexpo, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα ψηφίστηκε στη Βουλή, η σχετική τροπολογία για το ακατάσχετο της ενίσχυσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων για ζωοτροφές, όπως ακατάσχετες ήταν όλες οι ενισχύσεις που δώσαμε στην περίοδο της κρίσης», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς λίγο πριν εγκαινιάσει και επίσημα την φετινή Zootechnia, και πρόσθεσε: «αν όχι αύριο (σ.σ. την Παρασκευή 03/02), το αργότερο τη Δευτέρα θα γίνει η πληρωμή».

📸 Stijn te Strake/Unsplash

Δείτε επίσης