Γαλλία – βουλευτικές εκλογές: Εκτιμάται αποχή της τάξης του 54% [upd]

Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία o Μακρόν

απο Cyclades Open

[upd]-Οι εκτιμήσεις για τα πρώτα αποτελέσματα:

  • 149 έδρες ο Ζαν Λικ Μελανσόν
  • 224 έδρες ο Εμανουέλ Μακρόν
  • 89 έδρες η Μαρίν Λεπέν
  • 78 έδρες οι Ρεπουμπλικάνοι

Αναλυτικότερα, η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble λαμβάνει 224 έδρες στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2.

Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Το 38,11% των Γάλλων είχε ψηφίσει έως τις 17:00 ώρα Γαλλίας (18:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου της προηγούμενης Κυριακής, όπου είχε ψηφίσει το 39,4%.

Είναι, ωστόσο, μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2017, οπότε είχε ψηφίσει το 35,3%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

Σημειώνεται ότι στα περισσότερα εκλογικά τμήματα και συγκεκριμένα στο 70%, οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00, ώρα Γαλλίας, στο 10% των τμημάτων θα κλείσουν στις 19:00 και στο υπόλοιπο 20% των τμημάτων, δηλαδή αυτών που είναι μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν στις 20:00.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης θα μεταδώσουν αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος. Οι εκτιμήσεις αυτές συνήθως είναι αξιόπιστες στον βαθμό που βασίζονται όχι σε έρευνες ψήφου, αλλά σε καταμετρημένα ψηφοδέλτια.

Οι σημερινές εκλογές έχουν υψηλό διακύβευμα καθώς θα μπορούσαν να στερήσουν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει με ελεύθερα χέρια τη Γαλλία, παρόλο που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πριν από λίγους μήνες.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι το στρατόπεδο του Μακρόν θα λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά υπογραμμίζουν πως δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρο ότι θα φτάσει το όριο των 289 εδρών που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία

Οι δημοσκοπήσεις «βλέπουν» επίσης ότι η ακροδεξιά είναι πιθανό να σημειώσει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική επιτυχία της εδώ και δεκαετίες, ενώ μια ευρεία αριστερή-πράσινη συμμαχία θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα της αντιπολίτευσης και οι συντηρητικοί να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η παράταξή του θα κερδίσει από 255 έως 305 έδρες, ενώ το κόμμα του Μελανσόν προβλέπεται να κερδίσει μεταξύ 140 και 200 εδρών.

Εάν το στρατόπεδο του Μακρόν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, αυτό θα ανοίξει μια περίοδο αβεβαιότητας που θα μπορούσε να επιλυθεί με έναν βαθμό διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ των κομμάτων που δεν έχει ξανασυμβεί στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες – ή θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση και επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στη συνέχεια.

Ο πρώτος γύρος

Στον πρώτο γύρο, η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη έλαβε, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το 25,75% των ψήφων, με εκείνη του Μελανσόν να ακολουθεί με μόλις 0,9% διαφορά. Η πλευρά του αριστερού ηγέτη κατήγγειλε λαθροχειρία, υποστηρίζοντας ότι μερικοί αριστεροί υποψήφιοι καταμετρήθηκαν ως ανεξάρτητοι.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο θα είναι καθοριστική για τα τελικά αποτελέσματα, καθώς ένα υψηλό ποσοστό αποχής μπορεί να είναι καταστροφικό για την αριστερή συμμαχία, που βασίζεται στη δεξαμενή ψηφοφόρων του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, των σοσιαλιστών και των πρασίνων.

Τι λένε οι ψηφοφόροι

Στη Σεβρ, λίγο έξω από το Παρίσι, όπου η ελαφριά βροχή προσέφερε κάποια ανακούφιση μετά τον μεγάλο καύσωνα που έπληξε τη Γαλλία το Σάββατο, ορισμένοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες τους παρακίνησαν να ψηφίσουν την αριστερή συμμαχία Nupes.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, η προεδρική πλειοψηφία δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής – ο σημερινός καύσωνας σε κάνει να θέλεις να υποστηρίξεις ακόμη περισσότερο τα περιβαλλοντικά έργα», δήλωσε στο Reuters ο Λεονάρ Ντοκό, ένας 21χρονος φοιτητής κινηματογράφου.

Άλλοι είπαν ότι δεν εμπιστεύονται τον ηγέτη του αριστερού μπλοκ, τον φλογερό Ζαν-Λικ Μελενσόν, ο οποίος έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «Εκλέξτε με πρωθυπουργό» και υπόσχεται να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 από τα 62 έτη, να παγώσει τις τιμές και να απαγορεύσει στις εταιρείες να απολύουν εργαζόμενους εάν πληρώνουν μέρισμα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πάντως, τα αποτελέσματα από τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας έφεραν άσχημα νέα για τον Μακρόν, με την υπουργό του για τις θαλάσσιες υποθέσεις να χάνει στην εκλογική της περιφέρεια στην Καραϊβική. Περίπου 15 υπουργοί συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές και ο Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να παραιτηθούν αν χάσουν.

Ο Μακρόν απέναντι στην ανανεωμένη αριστερά

Ο Μακρόν, ο οποίος θέλει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να ακολουθήσει τη φιλοεπιχειρηματική του ατζέντα και να προωθήσει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέρδισε δεύτερη θητεία τον Απρίλιο. Αφού εκλέξουν έναν πρόεδρο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν παραδοσιακά τις νομοθετικές εκλογές που ακολουθούν λίγες εβδομάδες αργότερα για να του παραδώσουν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – με τον Φρανσουά Μιτεράν το 1988 να αποτελεί σπάνια εξαίρεση. Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν ακόμα να το πετύχουν αυτό.

Αλλά η ανανεωμένη αριστερά προβάλλει μια σκληρή πρόκληση, καθώς ο τεράστιος πληθωρισμός που ανεβάζει το κόστος ζωής και στη Γαλλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει σοκάρει και το γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Αν ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία για λίγες μόνο έδρες, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποσπάσουν βουλευτές από την κεντροδεξιά ή τους συντηρητικούς, δήλωσαν αξιωματούχοι των κομμάτων αυτών.

Εάν χάσουν την πλειοψηφία για μεγαλύτερη διαφορά, θα μπορούσαν είτε να επιδιώξουν συμμαχία με τους συντηρητικούς είτε να διοικήσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα πρέπει να διαπραγματεύεται τους νόμους κατά περίπτωση με τα άλλα κόμματα.

Ακόμα και αν το στρατόπεδο του Μακρόν κερδίσει τις 289 ή περισσότερες έδρες που χρειάζεται για να αποφύγει τη μοιρασιά της εξουσίας, αυτό είναι πιθανό να γίνει χάρη στον πρώην πρωθυπουργό του Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος θα απαιτήσει μεγαλύτερο λόγο σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση.

Καμία δημοσκόπηση δεν έχει δείξει ότι το αριστερό Nupes υπό την ηγεσία του Μελενσόν θα κερδίσει την κυβερνητική πλειοψηφία – ένα σενάριο που θα μπορούσε να βυθίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε μια τεταμένη περίοδο συνεργασία μεταξύ ενός προέδρου και ενός πρωθυπουργού από διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Φωτογραφία: Kiarash Mansouri/Unsplash

Δείτε επίσης