Γέλεν: Προειδοποιεί για παγκόσμια οικονομική κρίση μετά την υπέρβαση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ

απο Cyclades Open

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Παρασκευή (20/01) για εκτεταμένες παγκόσμιες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα και αποτύχει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

Η προειδοποίηση της Γέλεν, μιλώντας στο CNN, έρχεται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την προηγούμενη μέρα το όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ορίσει το Κογκρέσο, αναγκάζοντας το Υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να μπορεί η κυβέρνηση να πληρώνει τους λογαριασμούς της.

Ενώ αυτά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα είναι σε μεγάλο βαθμό λογιστικοί ελιγμοί, η Γέλεν είπε ότι “η πραγματική ημερομηνία κατά την οποία δεν θα μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε αυτά τα μέτρα είναι αρκετά αβέβαιη, αλλά θα μπορούσε να έρθει στις αρχές Ιουνίου“.

Η Γέλεν ανέφερε ότι μετά την εξάντληση των μέτρων, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βιώσουν μια ελάχιστη υποβάθμιση του χρέους τους ως αποτέλεσμα της αποτυχίας του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους. Οι επιπτώσεις της αποτυχίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει πληρωμές, υποστήριξε, θα μπορούσαν να είναι τόσο εκτενείς όσο μια “παγκόσμια οικονομική κρίση”.

«Αν συνέβαινε αυτό, το κόστος δανεισμού μας θα αυξανόταν και κάθε Αμερικανός θα έβλεπε ότι το κόστος δανεισμού του θα αυξανόταν επίσης», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομίας. “Επιπλέον, μια αποτυχία να πραγματοποιηθούν οι οφειλόμενες πληρωμές, είτε πρόκειται για τους κατόχους ομολόγων είτε για τους αποδέκτες κοινωνικής ασφάλισης ή για τον στρατό μας, αναμφίβολα θα προκαλούσε ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ και θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση“.

«Σίγουρα θα υπονόμευε τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος που χρησιμοποιείται σε συναλλαγές σε όλο τον κόσμο. Και οι Αμερικανοί, πολλοί άνθρωποι θα έχαναν τις δουλειές τους και σίγουρα το κόστος δανεισμού τους θα αυξανόταν», συνέχισε.

Κλιμάκωση της πίεσης στο Καπιτώλιο

Η Γέλεν έγραψε μια επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι την Πέμπτη εξηγώντας τα μέτρα που λαμβάνονται, κλιμακώνοντας την πίεση στο Καπιτώλιο για να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία.

Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν ζητήσει η άρση του ανώτατου ορίου δανεισμού να συνδέεται με μειώσεις δαπανών. Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε λέγοντας ότι δεν θα προσφέρει καμία παραχώρηση ούτε θα διαπραγματευτεί για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. Και μέχρι στιγμής, οι προειδοποιήσεις της Γέλεν απέτυχαν να πυροδοτήσουν δικομματική συζήτηση, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να επιβεβαιώνουν τις άκαμπτες θέσεις τους την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της περιόδου αναστολής έκδοσης οφειλών με τη χρήση έκτακτων μέτρων, ο οργανισμός σκοπεύει να πουλήσει υφιστάμενες επενδύσεις και να αναστείλει επανεπενδύσεις του Ταμείου Συνταξιοδότησης και Αναπηρίας Δημόσιας Υπηρεσίας και του Ταμείου Παροχών Υγείας Συνταξιούχων Ταχυδρομικής Υπηρεσίας. Επίσης, θα αναστείλει την επανεπένδυση ενός ταμείου κρατικών τίτλων.

Κανένας ομοσπονδιακός συνταξιούχος ή υπάλληλος δεν θα επηρεαστεί και τα κεφάλαια θα ανακτηθούν μόλις τελειώσει το αδιέξοδο, ανέφερε η Γέλεν στην επιστολή.

«Προτρέπω με σεβασμό το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα για να προστατεύσει την πίστη των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης