Γιορτές στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Ένα υπερθέαμα 360ο μας καλεί να δούμε την «Αλήθεια Κατάματα»

Μαίρη Τσίνου

απο Cyclades Open

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Η Αλήθεια Κατάματα»: Copyright: Γιώργος Λαμπρόπουλος

Φανταστείτε να βρίσκεστε στην καρδιά ενός δάσους που καίγεται, στη μέση του ωκεανού καθώς αντικρίζετε ένα μεγάλο παγόβουνο να «σπάει» ή στο κέντρο μιας πόλης τη στιγμή που ένα τεράστιο κύμα έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα καταπάνω σας. Οι εικόνες σίγουρα θυμίζουν σκηνές από κινηματογραφική ταινία, αλλά δυστυχώς δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια. Την αλήθεια που ακόμη και σήμερα πολλοί αρνούνται να δουν, ενώ οι συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτές και τις βιώνουμε όλοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Μια τέτοια βιωματική εμπειρία καλούνται να ζήσουν όσοι επισκεφθούν το υπερθέαμα «Η Αλήθεια Κατάματα», στην αίθουσα «Καίτη Κυριακοπούλου» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Μέσω μίας προβολής 360 μοιρών ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική αλλαγή και αντικρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον σαν να βρισκόμαστε εκεί στην πραγματικότητα. Οι ήχοι, τα εντυπωσιακά 3D γραφικά, η έλλειψη αφήγησης και η ατμόσφαιρα καθώς μπαίνεις στην σκοτεινή αίθουσα δημιουργούν ένα σκηνικό που διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Βάζοντας τους θεατές στην καρδιά της καταστροφής, η εικόνα σοκάρει, με στόχο να αφυπνίσει και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους.  Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζονται με τον πλέον διεισδυτικό τρόπο μέσα σε δέκα λεπτά και μας καλούν να δράσουμε, προτού να είναι πολύ αργά. 

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Η Αλήθεια Κατάματα»: Copyright: Γιώργος Λαμπρόπουλος

«Η κεντρική ιδέα ήταν να μην υπάρχουν επεξηγήσεις, να είναι ένα βίωμα που δεν χρειάζεται αστερίσκους και υπότιτλους. Να σου δημιουργεί πραγματικά την αίσθηση ότι βρίσκεσαι εκεί, γιατί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις της είναι κάτι που συμβαίνει, αλλά νομίζουμε ότι βρίσκεται πολύ μακριά μας – μακριά στο χρόνο. Κι όμως αυτή τη στιγμή οι συνέπειες και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη», λέει στο ethnos.gr o κ. Γιάννης Μαρνέλης, από το τμήμα Μάρκετινγκ και Eπικοινωνίας του Μουσείου και υπεύθυνος Εθελοντικών Πόρων.

«Η πρωτοβουλία ήταν της Αλεξίας Κυριακοπούλου και των συνεργατών της από την εταιρεία WonderImmersive, η οποία σε συνεργασία με την εταιρεία 2monochannels που ανέλαβε την παραγωγή μας έδωσε αυτό το αποτέλεσμα. Όλη αυτή η προσφορά είναι της οικογένειας Κυριακοπούλου, η οποία στηρίζει συστηματικά, ηθικά και υλικά το έργο του Μουσείου. Η Καίτη Κυριακοπούλου πίστεψε στο όραμα του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή και στήριξε το έργο τους από πολύ νωρίς. Μέλος της οικογένειας Κυριακοπούλου και μέλος του Δ.Σ. του μουσείου είναι η Νικόλ Κυριακοπούλου. Πλέον, η τρίτη γενιά της οικογένειας, η Αλεξία Κυριακοπούλου (εγγονή της Κ. Κυριακοπούλου) είναι εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συγκεκριμένου project, στην αίθουσα η οποία ονομάστηκε «Καίτη Κυριακοπούλου», αναγνωρίζοντας έτσι τη συνεισφορά της στο μουσείο επί σειρά δεκαετιών», συμπληρώνει.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Η Αλήθεια Κατάματα»: Copyright: Γιώργος Λαμπρόπουλος

Αναφορικά με τη διαδικασία δημιουργίας της εντυπωσιακής προβολής, ο κ. Μαρνέλης αναφέρει ότι το σενάριο ήταν της WonderImmersive, έγινε αναλυτικό storyboard και δόθηκε στον Γιώργο Λαμπρόπουλο και την εταιρεία 2monochannels προκειμένου να γίνει η παραγωγή. Μια παραγωγή εξ’ ολοκλήρου από 3Dgraphics με τη μέθοδο του wall mapping projection, δηλαδή της πάρα πολύ ευκρινούς προβολής. Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου project έχει χρησιμοποιηθεί κορυφαίος τεχνολογικός εξοπλισμός και έχει αποδοθεί αυτό το αποτέλεσμα.

«Με αυτό τον τρόπο ο θεατής βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται μακριά μας, ούτε στο χώρο ούτε στο χρόνο. Αυτό προσπαθεί και το μουσείο να αποδώσει, δηλαδή την αύξηση των πυρκαγιών εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων που μοιραία οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε λίγο πολλές περιοχές θα βρίσκονται κάτω από αυτή και φυσικά την εξαφάνιση των ειδών, η οποία προφανώς είναι μία απειλή και για τον ίδιο τον άνθρωπο», σημειώνει. Οι εικόνες, οι ήχοι και τα συναισθήματα που δημιουργεί η προβολή είναι ιδιαίτερα έντονα, για αυτό και όπως αναφέρει «η έκθεση απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω, φυσικά πάντα με τις δικλείδες ασφαλείας, καθώς είναι μια παρουσίαση που διεγείρει πλήθος αισθήσεων, οπότε το συνιστούμε σε μεγαλύτερα παιδιά».

Το μουσείο στην ψηφιακή εποχή

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαρνέλης, με την έκθεση «Κλιματική αλλαγή και εμείς» (χρυσός χορηγός GENERALI Ασφαλιστική) και με το υπερθέαμα «Η αλήθεια κατάματα», το μουσείο περνά σε μία άλλη εποχή, περισσότερο ψηφιακή, που ανταποκρίνεται στη νέα γενιά και τα ερεθίσματα που έχει. «Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και η μεταδοτικότητα που έχουν τα ίδια τα εκθέματα και τελικά η συνεισφορά του μουσείου στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί είναι μία διαδικασία κατά την οποία προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τον επισκέπτη -προφανώς τη νέα γενιά – αλλά και τους ανθρώπους στους οποίους θα μεταφέρουν τις πληροφορίες, στο σχολείο, στους οικείους τους, στους γονείς. Έτσι, δημιουργώντας μία αντίδραση από τη βάση θεωρούμε ότι θα καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις από τις κεντρικές διοικήσεις. Δηλαδή, ο μέσος άνθρωπος θα προκαλέσει ευρύτερες αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η Πρόεδρος του Μουσείου, Φαλή Βογιατζάκη δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία της», λέει χαρακτηριστικά.

Γιορτές στο Μουσείο Γουλανδή Φυσικής Ιστορίας

Η συναρπαστική προβολή, διάρκειας 10 λεπτών, «Η Αλήθεια Κατάματα» ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό σήμερα 24 Δεκεμβρίου και συμπίπτει με την έναρξη του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του μουσείου που ολοκληρώνεται στις 8 Ιανουαρίου. Το μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και πλήθος άλλων δράσεων. Μετά την εορταστική περίοδο, οι προβολές θα είναι διαθέσιμες τα Σαββατοκύριακα. 

Καλύπτοντας την ανάγκη προβολής για μικρότερες ηλικίες, γίνονται παράλληλα προβολές στο Dome (το μικρό πλανητάριο) σειρών animation, ταινιών πολυβραβευμένων που η παραγωγή τους έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και μεταφέρουν με έναν ιδανικό τρόπο για τις μικρότερες ηλικίες το μήνυμα της προστασίας της φύσης. Παράλληλα, προβάλλονται ντοκιμαντέρ στη σφαίρα προβολών -που έχει ύψος διώροφου κτιρίου- με θέμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση από πλαστικά. 

INFO

Οι ώρες των προβολών και των παραστάσεων είναι οι παρακάτω: 

  • «Ο Καραγκιόζης και οι καλικάντζαροι»: 11.30 και 13.30, διάρκεια 35΄ (Εισιτήριο: 5€ -επιπλέον του εισιτηρίου Εισόδου στο Μουσείο)
  • Παράσταση Θόλου «The Life of Trees»: 10.30, 12.30, 13.30 (Εισιτήριο: 5€ -επιπλέον του εισιτηρίου Εισόδου στο Μουσείο)
  • Παράσταση Θόλου «Kaluoka’Hina: Ο μαγεμένος ύφαλος»: 11.30, 14.30, διάρκεια: 33΄ (Εισιτήριο: 5€ -επιπλέον του εισιτηρίου Εισόδου στο Μουσείο)
  • Εκθεσιακή προβολή: «Η αλήθεια κατάματα»: 10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, διάρκεια 10΄ (Εισιτήριο: 5€ -επιπλέον του εισιτηρίου Εισόδου στο Μουσείο)
  • Δημιουργικό εργαστήρι «Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες»: 10.00-15.30 (σε συνεχή ροή)

Το μουσείο θα είναι κλειστό μόνο ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ενώ θα λειτουργεί κανονικά τις υπόλοιπες αργίες (26 Δεκεμβρίου, 6 Ιανουαρίου).

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης