Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συνελήφθη στη Γερμανία σε διαδήλωση κατά του λιγνίτη

απο Cyclades Open

Η ακτιβίστρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, συνελήφθη από την αστυνομία ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση έξω από χωριό της δυτικής Γερμανίας, ενάντια στην επέκταση ενός λιγνιτωρυχείου. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση του εγκαταλειμμένου χωριού Λούτζεραθ, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες.

Η Τούνμπεργκ και αρκετοί άλλοι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν με όχημα της αστυνομίας, έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, είπε στο AFP εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι η κράτησή τους διήρκεσε «αρκετές ώρες».

Σύμφωνα με την αστυνομία, η Γκρέτα Τούνμπερκ προσήχθη, όταν ομάδα ακτιβιστών «όρμησε προς την είσοδο» του ορυχείου Garzweiler 2. 

Βίντεο από τη σκηνή δείχνει τρεις αστυνομικούς να μεταφέρουν την κ. Τούνμπεργκ από τη διαμαρτυρία καθώς χαμογελά.

Η αστυνομία είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ένας άνδρας πήδηξε στο ορυχείο, το οποίο βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα (5,6 μίλια) από το Λούτζεραθ.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η καύση άνθρακα υπονομεύει τις προσπάθειες της Γερμανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την πολιτεία στην οποία βρίσκεται το ορυχείο, έως το 2030. Ο εθνικός στόχος είναι το 2038.

Ο λιγνίτης είναι η πιο ρυπογόνα μορφή άνθρακα και η περιοχή γύρω από το Λούτζεραθ παράγει 25 εκατομμύρια τόνους από αυτόν κάθε χρόνο. Το χωριό, που ανήκει στην ενεργειακή εταιρεία RWE, αφού οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν, αναμένεται να είναι το τελευταίο που κατεδαφίζεται για το λιγνιτωρυχείο. Η εταιρεία ενέργειας είπε ότι ο λιγνίτης που βρίσκεται κάτω από το χωριό είναι απαραίτητος αυτό το χειμώνα.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης δήλωσαν ότι περίπου 35.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Σαββάτου, ενώ η αστυνομία τους υπολόγισε 15.000.

Η αστυνομία είπε ότι κατάφερε να απομακρύνει όλους τους ακτιβιστές από την πόλη το Σαββατοκύριακο. Πλάνα από την Κυριακή έδειξαν την κ. Τούνμπεργκ και άλλους διαδηλωτές να μετακινούνται από την αστυνομία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ αφέθηκε ελεύθερη μετά από αρκετές ώρες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης