H λέξη της χρονιάς που επέλεξε το λεξικό Collins και εκφράζει άριστα το βίωμα όλων για το 2022

απο Cyclades Open

«Permacrisis». Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς, αυτή δηλαδή που χαρακτηρίζει περισσότερο το 2002, σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό Collins Dictionary.

Η λέξη είναι σύνθετη από το permanent (=μόνιμο, με διάρκεια) και το ελληνικής προέλευσης crisis (=κρίση), δηλαδή μόνιμη κρίση και εκτιμάται πως απηχεί την αίσθηση του να ζει κανείς σε μια περίοδο πολέμου, υψηλού πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας.

«Συμπυκνώνει το πόσο πραγματικά απαίσιο ήταν το 2022 για τόσους πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Άλεξ Μπίκροφτ επικεφαλής της Collins Learning τονίζοντας: «Η γλώσσα μπορεί να είναι ο καθρέφτης για το τι συμβαίνει στην κοινωνία και στον κόσμο γενικότερα, και φέτος αντιμετωπίζουμε την μια πρόκληση μετά την άλλη».

Όπως είπε, είναι κατανοητό οι άνθρωποι να αισθανόμαστε αυτή την περίοδο πως «βρισκόμαστε σε μια συνεχή κατάσταση αβεβαιότητας και ανησυχίας», αφού «ζήσαμε την αναταραχή που προκλήθηκε από το Brexit, την πανδημία, τις τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολιτική αστάθεια, την ενεργειακή κρίση και την στο κόστος ζωής».

Όπως αναφέρει το BBC η λέξη «permacrisis» είναι στην κορυφή μιας λίστας συνολικά 10 λέξεων που εκτιμάται πως είναι επίσης χαρακτηριστικές της περιόδου που διανύουμε, αν και μερικές από αυτές σχετίζονται περισσότερο με εξελίξεις στην Βρετανία και μπορεί να έχουν μικρότερη απήχηση στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με τον Μπίκροφτ πάντως σίγουρα «αντανακλούν τη διαρκώς εξελισσόμενη γλώσσα μας και τις ανησυχίες όσων τη χρησιμοποιούν».

Η λίστα συντάχθηκε μετά από ενδελεχή παρακολούθηση της βάσης δεδομένων λέξεων Collins Corpus (που αριθμεί οκτώ δισεκατομμύρια), καθώς και μια σειρά από άλλες πηγές όπως ΜΜΕ και social media.

Το Permacrisis είναι μία από τις έξι λέξεις της λίστας που είναι νέες στο CollinsDictionary.com και καταγράφηκε για πρώτη φορά ως λέξη σε ακαδημαϊκά πλαίσια τη δεκαετία του 1970.

Οι άλλες εννέα λέξεις που ξεχώρισαν οι λεξικολόγοι είναι:

Carolean: Σχετίζεται με τον Κάρολο Γ′ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ή τη βασιλεία του.

-Κyiv (και όχι Kiev) : Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στον ποταμό Ντνίπρο.

-Lawfare: Η στρατηγική χρήση νομικών διαδικασιών για εκφοβισμό του αντιπάλου

-Partygate: Η ονομασία που αποδόθηκε στα σκάνδαλα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζονσον με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω περιορισμών για την εξάπλωση του κορονοϊού.

-Quiet quitting: Κυριολεκτικά ή αθόρυβη διακοπή. Ουσιαστικά παραπέμπει στην πρακτική που ακολουθεί κάποιος να μην κάνει καμία εργασία πέραν των απολύτως απαραίτητων και που συμβατικά έχει την υποχρέωση να κάνει. Η δε πρακτική αυτή συνδέεται με την επιθυμία κάποιου να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσει σε προσωπικές δραστηριότητες. Κοινώς η εκπόνηση της ελάχιστης δυνατής ή και καθόλου δουλειάς αν και το άτομο παραμένει στον χώρο εργασίας του.

-Splooting: Το να ξαπλώνει κανείς μπρούμυτα με τα άκρα του σε έκταση. Μια στάση που βλέπουμε συχνά σε τετραποδα όπως οι σκύλοι και οι γάτες

-Sportswashing: H τακτική οργανώσεων και κρατών να διοργανώνουν αθλητικές εκδηλώσεις για να ενισχύσουν την φήμη τους ή/και να αλλάξουν το προφίλ τους βελτιώνοντας την φήμη τους που μπορεί για διάφορους λόγους να έχει αμαυρωθεί. Μια τέτοια περίπτωση όπως αναφέρει ο Guardian, είναι το Κατάρ με την διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022. Θεωρείται ένας τρόπος να ”ξεπλύνει” (όπως υποδηλώνει το δεύτερο συνθετικό της λέξης) τις καταγγελίες για κακομεταχείριση των εργαζόμενων μεταναστών, ομοφοβία, καταπιεστικές πολιτικές κυρίως σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης.

-Shift vibe: Μια σημαντική αλλαγή σε μια επικρατούσα πολιτιστική ατμόσφαιρα ή τάση.

-Hot bank: Ένα θερμαινόμενο κτίριο όπου μπορούν να καταφύγουν άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Πηγές: ΒΒCThe Guardian, HuffPost Greece

Δείτε επίσης