Ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου: Ο ΑΔΜΗΕ εγκαινίασε την θεμελίωση του έργου

Χαρά Καπότου | Santorini Magazine

απο Cyclades Open

Με την θεμελίωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης – Νάξου από τον ΑΔΜΗΕ και τους αναδόχους του έργου ξεκίνησε η εβδομάδα στη Σαντορίνη.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ο ρυπογόνος σταθμός της ΔΕΗ στη Σαντορίνη θα κλείσει και τα φουγάρα θα σβήσουν.

Το έργο είναι ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε σήμερα 9 Mαϊου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης, όπου θα κατασκευαστεί . Η θεμελίωση έγινε από κοινού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Damco Energy κ. Χρήστο Κοπελούζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.

Το πρώτο εξάμηνο του  2023 η ολοκλήρωση του έργου

Ο νέος Υποσταθμός θα «υποδεχθεί» το καλώδιο Υψηλής Τάσης και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

«Με την ηλεκτρική διασύνδεση που ξεκινά στην ώρα της και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο 2023, θα ενσωματώσουμε και τη Σαντορίνη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, εξασφαλίζοντας ποιοτική ηλεκτροδότηση από την ηπειρωτική χώρα, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Με το έργο αυτό ο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Μέχρι το 2024 θα έχουμε διασυνδέσει επίσης τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακίσουμε ενεργειακά περισσότερα από 20 Κυκλαδονήσια. Η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ».

Τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό

«Με το έργο αυτό η τάση σταθεροποιείται και δεν θα υπάρχουν πια βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές , δεν θα ξαναζήσει η Σαντορίνη τα προβλήματα που έζησε το 2013. Οι καταστηματάρχες και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ήσυχες γιατί με την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα έχουμε ασφάλεια ηλεκτρική και πολύ υψηλό επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας. Θα μειωθούν επίσης οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κάτι που θα το δούμε στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μ. Μανουσάκης.

Τόνισε επίσης πως το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023 πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, επισημαίνοντας ότι είναι και αίτημα της Δημοτικής Αρχής να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Αδιάλειπτη και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ενέργειας

«Η Hellenic Cables είναι αρωγός στο μεγάλο όραμα του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή θωράκιση των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας τα έργα διασύνδεσης τους. Η έναρξη των εργασιών διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού της Σαντορίνης οδηγώντας το σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξης Αλεξίου.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που μέσω των καλωδιακών λύσεων μας συμβάλλουμε καθοριστικά στην ποιοτική, αδιάλειπτη και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ενέργειας και στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού αυτού που αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως».

Γενναίο βήμα για την πετρελαϊκή απεξάρτηση των Κυκλάδων

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα γενναίο βήμα για την πετρελαϊκή απεξάρτηση των Κυκλάδων, και εμείς στην Damco Energy είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος της ενεργειακής μετάβασης των νησιών μας με όρους ασφάλειας και αυτονομίας. Κατασκευάζουμε σε συνεργασία με τον κινέζικο όμιλο Xian Electric τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, έργο σύνθετο και απαιτητικό, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ένα συγκρότημα αντιστάθμισης άεργου ενέργειας προηγμένης τεχνολογίας. Το έργο αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους καταναλωτές, την κοινωνία και το περιβάλλον, αφού η διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστήσει τη Σαντορίνη ένα νησί με σταθερή και φιλικότερη προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Damco Energy κ. Χρήστος Δ. Κοπελούζος.

Ιστορική μέρα για την Σαντορίνη

Το «παρόν» στη θεμελίωση του Υποσταθμού και τη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της νέας διασύνδεσης που θα άρει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση του νησιού και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν του. Εξήρε επίσης την αγαστή συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση του έργου, το οποίο όπως ανέφερε «σέβεται απόλυτα την μοναδικότητα του κυκλαδίτικου τοπίου και την τοπική αρχιτεκτονική». Αναφέρθηκε επίσης στην σύνδεση του έργου με το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης στο νησί.

ο Δήμαρχος Θήρας Α.Σιγάλας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού τονίζοντας πως το έργο είναι σπουδαίο για την Σαντορίνη και αφορά αφενός την ενεργειακή της επάρκεια διασφαλίζοντας πως δεν θα ζήσει ποτέ ξανά μέρες ενεργειακού black out που έζησε το 2013 και αφετέρου αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης καθώς είναι ένα έργο που διασφαλίζει την προστασία του Περιβάλλοντος.

Έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων

Η μορφολογία του βυθού και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο της Σαντορίνης καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό έργο, για το οποίο θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, παρουσίασε τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις κατασκευαστικές προκλήσεις που παρουσιάζει το έργο, το οποίο, όπως είπε, θα καλύψει το 60% του συνολικού φορτίου της Δ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kV με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί θα είναι προηγμένης τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS) για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης. Πέραν του Υποσταθμού, θα εγκατασταθεί επίσης εξελιγμένο σύστημα δυναμικής αντιστάθμισης άεργου ισχύος (Static VAR Compensator – SVC) με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας και τη διατήρηση των τάσεων του Συστήματος σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Πυκνώνουν οι διεθνής διασυνδέσεις

Στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακές συμφωνίες της χώρας, . «Πυκνώνουμε διαρκώς και τις διεθνής διασυνδέσεις” ανέφερε όπως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στο τέλος Μαϊου ετοιμάζεται συνάντηση με το Ισραήλ για την διασύνδεση. Ενώ στο επόμενο διάσημα με το Κάϊρο. Επίσης πως βρίσκονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας γεγονός που θα κάνει την χώρα ενεργειακό κόμβο . Δύο νέες διασυνδέσεις επίσης με την Ιταλία και την Αλβανία και στη συνέχεια με την Β. Μακεδονία.

Στόχος να μετατραπεί η Χώρα σε ενεργειακό κόμβο της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου καθώς υπάρχει ανάγκη γρήγορης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: Santorini Magazine/Χαρά Καπότου

Δείτε επίσης