Ios Art Residency #1: ΜΙΚΡΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ενός Ευμετάβλητου Τοπίου-Μια Οµαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

απο Cyclades Open

Από τις από τις 13 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεµβρίου του 2022 θα παρουσιαστεί στο κτίριο του ΚΔΑΠ (Κέντρο Δηµιουργικής Απασχόλησης), στην χώρα της Ίου η έκθεση Μικρο-ιστορίες Ενός Ευµετάβλητου Τοπίου σε επιµέλεια του εικαστικού Δηµήτρη Φουτρή, µε έργα που δηµιούργησαν τρεις εικαστικοί, η Δήµητρα Κονδυλάτου, ο Ορέστης Μαυρουδής, και η Φωτεινή Παλπάνα, στο πλαίσιο της συµµετοχής τους στο Ios Art Residency #1.

Η έκθεση πραγµατοποιείται µε την υποστήριξη του Δήµου Ιητών, υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, και µε την υποστήριξη του Οργανισµού Πολιτισµού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Η ιστορία του Ios Art Residency #1

Μια οµάδα ανθρώπων µε κοινά χαρακτηριστικά την αγάπη τους για την Ίο και την ξεχωριστή οµορφιά των Κυκλάδων ξεκίνησε – µε λίγα µέλη αρχικά – µε όραµα να συµβάλει στην προστασία της οµορφιάς της Ίου από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που έχει σαν αποτέλεσµα την καταστροφή αυτού του µοναδικού και ιδιαίτερου τοπίου. Η οµάδα χρόνο µε το χρόνο µεγάλωσε και έγινε το Σωµατείο «Σώστε την Ίο» (Save Ios).

Υπήρχε η επιθυµία από όλους να βοηθήσουν στην παύση των εκτεταµένων περιβαλλοντικών καταστροφών από διαφορετικές εταιρείες ιδίων επιχειρηµατικών συµφερόντων που προωθούν µια ανάπτυξη εντελώς ασύµβατη µε την Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωµία του νησιού. Και για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να υλοποιηθούν από το σωµατείο κάποιες δράσεις µε σκοπό την ενδυνάµωση του πολιτιστικού προφίλ του νησιού της Ίου, και την ενίσχυση της παρουσίας της σύγχρονης τέχνης, σε συνάρτηση µε την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθησίας των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Η ιδέα ενός προγράµµατος φιλοξενίας καλλιτεχνών γεννήθηκε ως µια πιθανή δράση του σωµατείου. Με την υποστήριξη του Δήµου Ιητών και την χρηµατοδότηση του Υπουργείου Πολιτισµού, το Ios Art Residency #1 έγινε πραγµατικότητα µε τον υποτίτλο “Μικρο-ιστορίες Ενός Ευµετάβλητου Τοπίου”, και σε πρώτη φάση προσκάλεσε τρεις εικαστικούς καλλιτέχνες, για δύο εβδοµάδες τον Απρίλιο του 2022, να γνωρίσουν την Ίο από κοντά.

Στο διάστηµα αυτό συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις µε τους κατοίκους του νησιού και µέσω της επιτόπιας έρευνας άρχισαν να παράγουν νέα έργα µε τα µέσα της επιλογής τους. Διανύουµε πια τη δεύτερη φάση του προγράµµατος, όπου οι καλλιτέχνες δηµιούργησαν καινούργια έργα αποκλειστικά για την Ίο, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο µιας Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης διάρκειας ενός µήνα.

Η έκθεση

Η έκθεση µε τίτλο Μικρο-ιστορίες Ενός Ευµετάβλητου Τοπίου σε επιµέλεια του εικαστικού Δηµήτρη Φουτρή, θέτει την έννοια της φύσης στο επίκεντρο µε στόχο να διερευνήσει την αλληλεπίδραση της µε τον πολιτισµό του καθηµερινού. Να χαρτογραφήσει δηλαδή ακούσια στοιχεία της ευθραυστότητας του Κυκλαδίτικου τοπίου υπό το πρίσµα των διαφορετικών επιπέδων ιστορίας (ή ιστοριών) του νησιού, είτε αυτές αφορούν το πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων -µνήµες, γεγονότα, και συναισθήµατα- είτε την άµεση επισήµανση της σχέσης του κατοίκου µε το τοπίο. Επιδιώκει -τελικά- να ευαισθητοποιήσει τον θεατή στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της αλόγιστης ανθρώπινης παρέµβασης σε αυτό.

Δήμητρα Κονδυλάτου,μεταφορά_μεταφορέας, 2022, Βίντεο σε λούπα 08:38 λεπτά, έγχρωμο, στερεοφωνικός ήχος. Copyright Photo: Δήμητρα Κονδυλάτου

Η Δήµητρα Κονδυλάτου στο βίντεο µεταφορά, µεταφορέας, καταγράφει χειρονοµίες ανταλλαγής αντικειµένων µεταξύ των κατοίκων της Ίου, µε φόντο τοπία, πολλά από αυτά τουριστικοποιηµένα. Επιχειρεί να συζητήσει και να έρθει σε επαφή µε τον κόσµο ως επισκέπτρια / outsider που εκκινεί αυτή τη διαδικασία για να αποκτήσει µια ελάχιστη πρόσβαση στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα και ως µεταφορέας των αντικειµένων από το ένα άτοµο στο άλλο. Η καταγραφή τους παρουσιάζεται σε µια τρίπτυχη σύνθεση, στην οποία η κλίµακα αλλάζει καθώς η κάµερα εστιάζει σε ανταποκρίσεις, χειρονοµίες, αντικείµενα, τοπία, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς διαµορφωµένους χώρους και στην ανθρώπινη δραστηριότητα -ενίοτε µέσω της ανθρώπινης απουσίας.

Ορέστης Μαυρουδής, ΘΥΜΗΣΟΥ / REMEMBER, 2022, Ανακλαστική πληροφοριακή πινακίδα τύπου 1, 10 ακριβή αντίγραφα, 250 αντίγραφα σε χαρτί velvet 200 γρ, 60Χ30 έκαστη. Copyright Photo Ορέστης Μαυρουδής.

Ο Ορέστης Μαυρουδής πιστός στην λογική της µικρότερης δυνατής παρέµβασης και της αξιοποίησης της ήδη υπάρχουσας υποδοµής, µε το έργο του ΘΥΜΗΣΟΥ – REMEMBER µετατρέπει µία παράδοξη πινακίδα πληροφοριακού τύπου από το οδικό δίκτυο του νησιού σε όχηµα για την ενίσχυση της προσωπικής και συλλογικής µνήµης, σε έναν τόπο που συνεχώς µεταβάλλεται. Μέσω της µετατόπισης και αναπαραγωγής ενός υφιστάµενου στοιχείου της σηµειολογίας του νησιού, στοχεύει στην ανάδειξη του αφηγηµατικού πλούτου και της ποιητικής δυναµικής που ενυπάρχουν στον δηµόσιο χώρο της Ίου.

Φωτεινή Παλπάνα_Island grow – Islands fluctuate, 2022, Εγκατάσταση, Διαστάσεις μεταβλητές, σχέδιο γαζωμένο σε ύφασμα 33Χ33 εκ. το καθένα, τσιμεντοειδή δομικά υλικά, ακρυλικό χρώμα. Copyright Photo Φωτεινή Παλπάνα

Το έργο της Φωτεινής Παλπάνα µε τίτλο Islands grow – Islands fluctuate, αποτελείται από µία σειρά σχεδίων γαζωµένων σε ύφασµα σε συνοµιλία µε ένα σύνολο από κατασκευασµένους βράχους. Πρόκειται για σχέδια τοπίων σε εξέλιξη, µεταξύ αφηρηµένων σχηµάτων, ισοµετρικών πλεγµάτων και συγκεκριµένων λεπτοµερειών από το ανάγλυφο της Ίου και τις επεµβάσεις σε αυτό. Η εγκατάσταση Islands grow πραγµατεύεται την συνθήκη διαρκούς διαµόρφωσης και τις συνεχείς εναλλαγές στο τοπίο, την ανθρώπινη δραστηριότητα, την µετατόπιση και την παραµόρφωση, δηµιουργώντας µια σχέση µε τον χρόνο, και τις αλλοιώσεις που υφίσταται το έδαφος. Μέσα στο έργο µπαίνουν σκέψεις σε σχέση µε τον ορισµό επικρατειών όπου η δυνατότητα πρόσβασης, η θέαση της οµορφιάς του περιβάλλοντος και η επαφή µε αυτό το κοινό αγαθό διακόπτεται και οριοθετείται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Βιογραφικά των Καλλιτεχνών

Η Δήµητρα Κονδυλάτου είναι εικαστικός και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Dutch Art Institute (2017) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2012). Συµµετείχε στα προγράµµατα φιλοξενίας καλλιτεχνών ISCP (µε την υποστήριξη της ARTWORKS, 2022) και Saari Residence (µε την υποστήριξη του Kone Foundation, 2022). Συµµετείχε στο Πρόγραµµα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ARTWORKS (Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος, 2019). Ήταν µέλος της εκδοτικής οµάδας της kyklàda.press (2020-2021) και του TWIXTlab (2017-2018). Το 2012-2018 ήταν διαχειρίστρια και εργαζόµενη του ξενώνα Νήιον στη Λευκάδα, όπου διοργάνωσε το πρόγραµµα φιλοξενίας καλλιτεχνών The island – resignified (2015-2017). Από το 2008 η µεθοδολογία της αναπτύσσεται µέσω της συµµετοχής της σε οµαδικά projects (Μαθαίνοντας από τη documenta, 2015-2017,

Σχετικά µε την τροφή, 2016-2017), της διοργάνωσης εργαστηρίων (Εναλλακτικά Μονοπάτια, SIFF, 2020, Dishmapping, ΑΣΚΤ, 2019) και της παρουσίασης της δουλειάς της σε οµαδικές εκθέσεις (Waste/d, State of Concept, Αθήνα, 2022, Ideology Meets Implementation, W139, 2017), εκδόσεις (kyklàda.- press, 2020, Kunstlicht vol. 39, 2019, Φωνές, 2016), συνέδρια και φεστιβάλ (2ο FLIGHT / Mostra Internationale del Cinema, Γένοβα, 2021, Νύχτες Πρεµιέρας, 2021, DISFF 2021, SIFF, 2021).

Ενδιαφέρεται για τα όρια της τέχνης και τη σχέση της µε τον τουρισµό και την καθηµερινή ζωή, τα οποία µελετά µέσω της σύνθεσης έργων κινούµενης εικόνας και της επεξεργασίας εικόνων και κειµένων. Διερευνά οπτικά τις χειρονοµίες, τις πρακτικές και τις ανταποκρίσεις που εντοπίζει σε συγκείµενα και χώρους φιλοξενίας και ανταλλαγής.

Ο Ορέστης Μαυρουδής σπούδασε ιστορία και θεωρία της τέχνης στο Τµήµα Εικαστικών Τεχνών & Επιστηµών της Τέχνης στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και στην Accademia di Belle Arti di Brera στο Μιλάνο. Είναι κάτοχος των µεταπτυχιακών τίτλων σπουδών «Master of Arts in Visual Arts and Curatorial Studies» από τη Nuova Accademia di Belle Arti στο Μιλάνο και του post-master «Of Public Interest» από το Royal Institute of Art στη Στοκχόλµη.

Έχει βραβευτεί µε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής (Royal Institute of Art, Στοκχόλµη, 2021)· Βραβείο ARTWORKS (Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος, 2018)· και Υποτροφία Ιδρύµατος Ωνάση (Ίδρυµα Ωνάση, 2013-2015).

Η δουλειά του εστιάζει στην αφαίρεση, την αλλοίωση και τη µετατόπιση ως καλλιτεχνικές αξίες. Αξιοποιώντας κυρίως ευρεθέντα υλικά, εµβαθύνει στις δυνατότητες δηµιουργίας µε όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία. Αυτή η µέθοδος εργασίας ελαχιστοποιεί το κόστος παραγωγής και τις ανάγκες αποθήκευσης και αποτελεί µία πραγµατιστική και εννοιολογική απάντηση στην τρέχουσα υπερπαραγωγή εικόνων και αντικειµένων. Τα έργα του εκδηλώνονται µε ποικίλα µέσα και επηρεάζονται από την ιδιαιτερότητα των χώρων στους οποίους βρίσκονται: την αρχιτεκτονική, την οικονοµία και τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ κινηµατογράφου, οµαδικές και ατοµικές εκθέσεις, µεταξύ άλλων: «That’s IT! » επιµέλεια Lorenzo Balbi, MAMbo Μουσείο Μοντέρνας τέχνης, Μπολόνια (2018)· «The Equilibrists», επιµέλεια Gary Carrion-Murayari, Helga Christoffersen, Massimiliano Gioni, διοργάνωση New Museum και Ίδρυµα ΔΕΣΤΕ, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2016)· «VISIO Screening program», Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Lo Schermo dell’Arte, Villa Romana, Φλωρεντία (2013) και «Immagine, titolo, spazio intermedio», Careof DOCVA, Μιλάνο (2012).

Είναι ιδρυτής του ανεξάρτητου, µη-κερδοσκοπικού χώρου τέχνης CLOSING SOON και συνιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρµας για την µη-ιεαραρχική προώθηση της σύγχρονης τέχνης CURRENT Athens.

Ζει στην Αθήνα.

Η Φωτεινή Παλπάνα είναι εικαστικός και εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών µε υποτροφία του Ιδρύµατος Ωνάση. Έχει σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Συµµετείχε στο 1 ο Πρόγραµµα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος της ARTWORKS για το 2018-2019. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε χώρους όπως: Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, Talc Studio, Το Οχτώ, Γκαλερί Ζουµπουλάκη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, ΚΠΙΣΝ, ACG Gallery, ενώ υπήρξε µέλος της οµάδας Campus Novel για το διάστηµα 2011-2020, µε δραστηριότητα στην παραγωγή εικαστικού έργου, συµµετοχή σε προγράµµατα φιλοξενίας, καθώς και στην οργάνωση, παραγωγή και επιµέλεια εκθέσεων, καλλιτεχνικών συνεργασιών και εργαστηρίων (συνεργασίες ενδεικτικά: Skaftfell Center for Visual Art, Institut für Alles Mögliche, Μπιενάλε Αθήνας, Ινστιτούτο Σύρου).

Στο εικαστικό της έργο επεξεργάζεται είδη σχέσεων και αλληλεπιδράσεων µε κατηγορίες του φυσικού περιβάλλοντος όπως ο γεωλογικός χώρος και το τοπίο, µέσα από εγκαταστάσεις που συνδυάζουν γλυπτική, βίντεο, φωτογραφικά αρχεία, εκτυπώσεις, σχέδιο. Το ενδιαφέρον της σταδιακά εκτείνεται στη σχέση του σώµατος µε το παραγόµενο γλυπτικό αντικείµενο, συχνά µέσα από βίντεο διαµεσολαβηµένης περφόρµανς.

Εγκαίνια Έκθεσης: 13 Αυγούστου 2022, 20:30 µ.µ.

Χώρος Διεξαγωγής: πρώην Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρο Δηµιουργικής Απασχόλησης), Ίος, Κυκλάδες Συµµετέχοντες Καλλιτέχνες: Δήµητρα Κονδυλάτου, Ορέστης Μαυρουδής, Φωτεινή Παλπάνα

Επιµέλεια Έκθεσης: Δηµήτρης Φουτρής,

Συντονισµός: Γεωργία Βουδούρη

Περισσότερες πληροφορίες: M: dfoutris@yahoo.gr | W: https://save-ios.gr/el/

Χορηγοί -Υποστηρικτές

Δείτε επίσης