ΗΠΑ: Παραπομπή Τραμπ για τέσσερα ομοσπονδιακά εγκλήματα εισηγείται το Κογκρέσο

απο Cyclades Open

Η επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου για τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου εισηγείται ομόφωνα, μεταξύ άλλων, τη δίωξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης.

Η επιτροπή πρότεινε να διωχθεί ο πρώην πρόεδρος για συνολικά τέσσερα ομοσπονδιακά εγκλήματα. 

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν αφού ανακοίνωσε την απόφαση της επιτροπής, γνωστοποίησε τις τέσσερις ποινικές κατηγορίες:

  • Παρακώλυση επίσημης διαδικασίας
  • Συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών
  • Συνωμοσία για ψευδή δήλωση
  • Υποκίνηση, ενίσχυση, βοήθεια ή συνδρομή σε μια εξέγερση

Η παρακώλυση επίσημης διαδικασίας αφορά στην επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.

Αυτές οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά ο Ράσκιν είπε ότι έχουν άφθονα στοιχεία για να τις υποστηρίξουν και πρόσθεσε ότι «η επιτροπή επέλεξε να προχωρήσει στην παραπομπή του Τραμπ και των υπολοίπων επειδή η σοβαρότητα του συγκεκριμένου αδικήματος, η σοβαρότητα της πραγματικής βλάβης και η κεντρική θέση του δράστη στον συνολικό σχεδιασμό του παράνομου σχεδίου ανατροπής των εκλογών, μας αναγκάζουν να μιλήσουμε».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο, καθώς διεξάγει δική του έρευνα.

Το BBC σημειώνει πως, μολονότι η παραπομπή πρώην προέδρου για δίωξη είναι άνευ προηγουμένου, δεν είναι υποχρεωμένο να ασκήσει επίσημα τις κατηγορίες.

Τέλος, τέσσερα μέλη του Κογκρέσου θα παραπεμφθούν στην επιτροπή δεοντολογίας επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με κλήσεις της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τους Κέβιν Μακάρθι, ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής, Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, Σκοτ ​​Πέρι από την Πενσυλβάνια και Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα.

Με πληροφορίες από το BBC

Δείτε επίσης