ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ Νο32: «Ρούχα που στάζουν αίμα»

Πέτρος Κατσάκος | ΑΥΓΗ

απο Cyclades Open

Την τελευταία φορά που οι Έλληνες ρωτήθηκαν για την γούνα οι απαντήσεις που έδωσαν ήταν καταλυτικές. Έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΜΚΟ VeGaia, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη Fur Free Alliance και πραγματοποιήθηκε το όχι και τόσο μακρινό 2018, έδειξε ότι 8 στους 10 πολίτες διαφωνούν τόσο με την εκτροφή και θανάτωση ζώων για την παραγωγή γούνας, όσο και με την κρατική επιδότηση εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση της γούνας των ζώων στον τομέα της ένδυσης έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της κατακραυγής όλο και περισσότερων ανθρώπων για τα τραγικά θύματα αυτής της μόδας, παρότι εκατοντάδες οίκοι μόδας και άλλες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν αληθινή γούνα, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των καταναλωτών για μία πιο ηθική μόδα, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν να στηρίζουν πολιτικά και οικονομικά μια βιομηχανία βασανισμού και θανάτωσης ζώων στο όνομα της διατήρησης μιας παραγωγικής διαδικασίας που σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο φέρει πλέον το στίγμα από την σφραγίδα της ανηθικότητας.

Ο συγκεκριμένος κλάδος προσπαθεί παραδοσιακά να παρουσιάσει την γούνα ως ένα “φυσικό” προϊόν, για να κρύψει τον τρομακτικό και αποτρόπαιο τρόπο, με τον οποίο, τα ζώα φυλακίζονται στα εκτροφεία-κολαστήρια ή παγιδεύονται στην άγρια φύση και στη συνέχεια δολοφονούνται με ιδιαίτερα άγριες μεθόδους. Κανένα όμως οικονομικό όφελος και κανενός η ματαιοδοξία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγριότητα της παραγωγής και εμπορίας γούνας που βασίζεται σε δύο βασικές συνιστώσες. Το κέρδος και την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Δύο συνιστώσες βουτηγμένες στο αίμα, στην φρίκη και στον θάνατο εκατομμυρίων αθώων πλασμάτων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται  πως δολοφονούνται περίπου ένα εκατομμύριο γουνοφόρα ζώα το χρόνο.

Οι συνθήκες διαβίωσης

Στα εκτροφεία, τα ζώα φυλακίζονται σε μικροσκοπικά, συρμάτινα κλουβιά. Εκεί θα περάσουν την σύντομη και μαρτυρική ζωή τους, μέχρι να εκτελεστούν, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι πολύ παραπάνω από άθλιες. Τα ζώα θα παραμείνουν για όλη τους τη ζωή εκτεθειμένα σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο εγκλεισμός τους στα μικροσκοπικά κλουβιά και η ανύπαρκτη ελευθερία κίνησης τους προκαλεί υπερβολικό στρες, κατάθλιψη και ένα συνεχές αίσθημα φόβου και αγωνίας. Οι αρρώστιες και οι τραυματισμοί είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Τα πόδια τους αλλά και όλο τους το σώμα εμφανίζει πληγές από την διαρκή επαφή με τα συρμάτινα πλέγματα. Λόγω του εγκλεισμού τους και του στρες που ζουν δαγκώνουν και κομματιάζουν την ίδια τους τη σάρκα και συχνά χτυπούν ακατάπαυστα το κεφάλι τους, στα σίδερα του κλουβιού. Τα περισσότερα ζώα παρουσιάζουν έντονες ψυχολογικές διαταραχές που συχνά εκφράζεται με την μορφή του κανιβαλισμού. Τα θηλυκά ζώα, συχνά, επειδή δεν μπορούν να κρυφτούν για να γεννήσουν τα μικρά τους όπως θα έκαναν στη φύση, τα σκοτώνουν μόλις γεννηθούν, προκειμένου να τα προστατέψουν από την βαρβαρότητα.

Οι δολοφονίες

Η βιαιότητα του ανθρώπου φτάνει στο αποκορύφωμά της μέσα στα εκτροφεία. Με την κάλυψη του νόμου και αφού δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο σε ότι αφορά τη θανάτωση των ζώων αυτών, επινοεί σαδιστικούς τρόπους δολοφονίας, με σκοπό να μην χαθεί η “ποιότητα” της γούνας του ζώου. Τα μικρά ζώα κλείνονται σε κουτιά και συνδέονται με εξατμίσεις αυτοκινήτου πεθαίνουν από ασφυξία. Όσα θα έχουν την ατυχία να μην πεθάνουν, αλλά μόνο να λιποθυμήσουν, θα συνέλθουν την ώρα που τα γδέρνουν και θα πεθάνουν με τον πιο φρικτό τρόπο. Ένα γδαρμένο ζώο θα μείνει ζωντανό και με πλήρη αίσθηση όλου του φοβερού πόνου για τουλάχιστον 10 με 20 λεπτά μέχρι να πεθάνει. Άλλα ζώα δηλητηριάζονται με στρυχνίνη και πεθαίνουν με βασανιστικό τρόπο, με παραλυμένο το μυϊκό τους σύστημα και βίαιες κράμπες, ενώ κάποια άλλα δολοφονούνται μέσα σε θαλάμους αποσυμπίεσης ή δηλητηριωδών αερίων. Στα μεγαλύτερα ζώα, τοποθετούνται βίαια ηλεκτρόδια στο στόμα τους και στο πρωκτό τους και τους κάνουν ηλεκτροπληξία.

Η γούνα μολύνει και σκοτώνει το περιβάλλον

Τα απόβλητα που παράγονται από τα εκτροφεία δηλητηριάζουν κυριολεκτικά το περιβάλλον μας. Η παραγωγή γούνας όπως και αυτή του δέρματος απαιτεί επεξεργασία με πολλά χημικά. Τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα προκαλούν τεράστια μόλυνση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον τα νεκρά σώματα των ζώων καταλήγουν σε χωματερές προκαλώντας επιπλέον μόλυνση και υγειονομικά προβλήματα. Ενδεικτική είναι η υπόθεση γνωστή ως το “watergate” του Δισπηλιού Καστοριάς, όπου αποδείχτηκε ότι οι κάτοικοι για αρκετά χρόνια στην περιοχή έπιναν νερό από έναν υδροφόρο ορίζοντα μολυσμένο από τα εκτροφεία γουνοφόρων. Και κάπως έτσι συνεχίζεται η λεγόμενη “παράδοση” ενός επαγγελματικού κλάδου που ενώ χάνει συστηματικά την θέση του από όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες όπου προγράμματα μετάβασης οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους σε νέες μορφές δραστηριότητας, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στο κλαμπ των χωρών που στηρίζει επιδοτώντας και αποζημιώνοντας σε κάθε ανάγκη έναν κλάδο που καταδικασμένο στην συνείδηση ενός κόσμου που διεκδικεί ένα ηθικότερο αποτύπωμα πάνω σε έναν πλανήτη ποτισμένο με το αίμα αθώων πλασμάτων.

Info:

Με στόχο την συλλογή 1 εκατομμυρίου υπογραφών ξεκίνησε στις αρχές του 2022 η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες» υπέρ της κατάργησης της γουνοποιίας. Η εκστρατεία θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου και εάν λάβει τον απαιτούμενο αριθμό δηλώσεων υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει είτε να προωθήσει το αίτημα, είτε όχι με την δέσμευση ότι θα εξηγήσει το σκεπτικό της. 

ACT NOW FOR A FUR FREE EUROPE

Πηγή: ΑΥΓΗ/Πέτρος Κατσάκος

Δείτε επίσης